V praksi se večkrat dogaja, da ponudnik toplotne črpalke v želji pripraviti čim nižjo ponudbo izbere premajhno moč toplotne črpalke, glede na toplotne izgube objekta. Prevečkrat se ponudniki zanašajo na kataloški podatek o moči toplotne črpalke, ne upoštevajo pa moči, ki jo toplotna črpalka lahko zagotovi pri nižjih zunanjih temperaturah.

Resni ponudniki in resni proizvajalci imajo tako imenovane temperaturne tabele iz katerih je razvidna moč toplotne črpalke pri različnih zunanjih temperaturah.

 

dines grelec toplotna crpalka zrak voda

 

V situaciji, ko so toplotne izgube objekta prevelike za toplotno moč črpalke lahko nastopi pomoč s strani električnih grelcev, če so le-ti vgrajeni. Nepravilno dimenzioniranje moči toplotne črpalke tako povzroči vključevanje el. grelcev  in posledično poveča porabo el. energije. Stroški za elektriko narastejo izkoristek pa se močno zmanjša.

Primarna naloga vgrajenih el. grelcev je zagotoviti toploto tudi v primeru okvare toplotne črpalke. Izognemo se morebitni zmrzali, zagotovimo si vsaj delno toploto v prostorih in toplo sanitarno vodo.

Toplotne črpalke brez vgrajenih el. grelcev nimajo možnosti začasnega ogrevanja ob morebitni okvari.

 

dines grelec toplotna crpalka

 

Toplotne črpalke japonskega proizvajalca Fujitsu vam s serijo Waterstage omogočajo povsem kontrolirano uporabo elektro grelnika. Ob nakupu naprave Waterstage je vgrajen že serijsko. S preprosto Siemensovo regulacijo ter oštevilčenimi parametri lahko nastavite naslednja bolj pomembna parametra:

-              Pri kateri zunanji temperaturi bo toplotna črpalka dovolila grelniku da se vklopijo, če bo to potrebno.

-              Koliko časa naj preteče, ko toplotna črpalka vklopi prvo stopnjo grelnika.

 

Tisti, ki želite da se grelnik nikoli ne bi vklopil to enostavno nastavite na upravljalniku. Vklop grelnika nastavite npr. na  -30°C zunanje temperature. Če je potreba za vklop grelnika se to zgodi po stopnjah, medtem ko, toplotna črpalka deluje. Grelec samo ’’pomaga’’ dogreti sistem. Tako ne vklopi vse moči naenkrat ampak samo toliko kolikor zares potrebuje toplotna črpalka, da dogreje sistem na izračunano temperaturo. Grelnik je vključen samo toliko časa, da dogreje sistem nato temperaturo v sistemu vzdržuje toplotna črpalka sama.

Naj še enkrat poudarim, da pravilno dimenzionirana toplotna črpalka zagotavlja nemoteno delovanje brez podpore el. grelcev, ki se vklopijo samo ob morebitni okvari.

WATERSTAGE zagotavlja temperaturo ogrevne vode 60°C tudi pri zunanji temperaturi -20°C. To je dovolj tudi, če ogrevate prostore s pomočjo radiatorjev. V kolikor  so potrebe po višji temperaturi vode npr 70°C in več je potrebno skrbno proučiti, ali se vgradnja toplotne črpalke izplača.

 

 

Več na www.dines.si

 

Povezane vsebine


Dines d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.