Z mesecem majem leta 2010 je bila sklenjena uredba o uporabi ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov med katere sodi tudi R410A, ki se jih uporablja v toplotnih črpalkah.

Uredba določa uhajanja in zajemanje ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov, pogoje za vzdrževanje in namestitev opreme, ki vsebuje ozonu škodljive snovi in fluorirane toplogredne pline, in pogoje za predelavo ter odstranjevanje zajetih ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov.


To pomeni, da mora upravljalec toplotne črpalke, katere potrebuje za delovanje več kot 3 kg hladilnega plina, pisno ali v elektronski obliki prijaviti ministrstvu, pristojnemu za varstvo, najpozneje tri mesece po začetku obratovanja opreme.

Upravljalec mora voditi evidenco o zajemu plina in oddajati poročila o letnem polnjenju in praznjenju na ministrstvo. Kazen za neupoštevanje navodila iz uredbe za posameznika je od 300 eur do 1.200 eur.

Več informacij o uredbi se nahaja v uradnem listu št. 41/10.

 

dines1
Izmenjevalec cev v cevi poveča učinkovitost toplotne črpalke


Naše toplotne črpalke Waterstage HIGHPOWER proizvajalca FUJITSU zaradi inovativne rešitve delovanja ne potrebujejo več kot 3kg hladilnega plina. Količine plina imamo naveden tudi na katalogih.


Zalogovniki da ali ne ?

Veliko je bilo povedanega o zalogovnikih pri inverterskih črpalkah. Ali ga potrebujejo ali ne? Večina toplotnih črpalk uporablja za prenos toplote ploščate izmenjevalnike, ki imajo zelo malo vode in zaradi tega lahko hitro spreminja temperaturo. V teh primerih proizvajalci toplotnih črpalk priporočajo mini zalogovnik vode, saj se pojavljajo težave pri hlajenju prostorov(zamrznitev ploščatega izmenjevalnika), odmrzovanju zunanje enote(defrost) ali hlajenja. S tem se težko poškoduje celotna toplotna črpalka.

 

Toplotne črpalke Waterstage imajo v notranjosti optimiziran koaksialni toplotni izmenjevalnik in 25 litrski hranilnik toplote, ki ima zadostno količino vode, da podobnih težav, ki nastanejo zaradi ploščatih izmenjevalnikov ni. Koaksialni toplotni izmenjevalniki so veliko bolj odporni na nečistoče kot ploščati saj se zamašijo zaradi manjših premerov cevi.

dines2

 

Več na www.dines.si

tel.:            01 438 39 15

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.