Fujitsu toplotna črpalka – modeli High Power

Z mesecem majem leta 2010 je bila sklenjena uredba o uporabi ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov med katere sodi tudi R410A, ki se jih uporablja v toplotnih črpalkah.Uredba določa uhajanja in zajemanje ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov, pogoje za vzdrževanje in namestitev opreme, ki vsebuje ozonu škodljive snovi in fluorirane toplogredne pline, in pogoje za predelavo ter odstranjevanje zajetih ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov.

Z mesecem majem leta 2010 je bila sklenjena uredba o uporabi ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov med katere sodi tudi R410A, ki se jih uporablja v toplotnih črpalkah.

Uredba določa uhajanja in zajemanje ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov, pogoje za vzdrževanje in namestitev opreme, ki vsebuje ozonu škodljive snovi in fluorirane toplogredne pline, in pogoje za predelavo ter odstranjevanje zajetih ozonu škodljivih snovi in fluoriranih toplogrednih plinov.


To pomeni, da mora upravljalec toplotne črpalke, katere potrebuje za delovanje več kot 3 kg hladilnega plina, pisno ali v elektronski obliki prijaviti ministrstvu, pristojnemu za varstvo, najpozneje tri mesece po začetku obratovanja opreme.

Upravljalec mora voditi evidenco o zajemu plina in oddajati poročila o letnem polnjenju in praznjenju na ministrstvo. Kazen za neupoštevanje navodila iz uredbe za posameznika je od 300 eur do 1.200 eur.

Več informacij o uredbi se nahaja v uradnem listu št. 41/10.

 

dines1
Izmenjevalec cev v cevi poveča učinkovitost toplotne črpalke


Naše toplotne črpalke Waterstage HIGHPOWER proizvajalca FUJITSU zaradi inovativne rešitve delovanja ne potrebujejo več kot 3kg hladilnega plina. Količine plina imamo naveden tudi na katalogih.


Zalogovniki da ali ne ?

Veliko je bilo povedanega o zalogovnikih pri inverterskih črpalkah. Ali ga potrebujejo ali ne? Večina toplotnih črpalk uporablja za prenos toplote ploščate izmenjevalnike, ki imajo zelo malo vode in zaradi tega lahko hitro spreminja temperaturo. V teh primerih proizvajalci toplotnih črpalk priporočajo mini zalogovnik vode, saj se pojavljajo težave pri hlajenju prostorov(zamrznitev ploščatega izmenjevalnika), odmrzovanju zunanje enote(defrost) ali hlajenja. S tem se težko poškoduje celotna toplotna črpalka.

 

Toplotne črpalke Waterstage imajo v notranjosti optimiziran koaksialni toplotni izmenjevalnik in 25 litrski hranilnik toplote, ki ima zadostno količino vode, da podobnih težav, ki nastanejo zaradi ploščatih izmenjevalnikov ni. Koaksialni toplotni izmenjevalniki so veliko bolj odporni na nečistoče kot ploščati saj se zamašijo zaradi manjših premerov cevi.

dines2

 

Več na www.dines.si

tel.:            01 438 39 15

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI