Na nas sta se obrnila lastnika stare hiše, ki jo po poplavah obnavljata. V njej bosta uredila talno gretje, sta pa v dilemi katero ogrevanje je cenejše, za kaj se odločiti, za toplotno črpalko ali plin? Zanima ju, katera od obeh možnosti je boljša izbira s stroški ogrevanja, ter tudi z vidika stroškov vzdrževanja.

 

Toplotna crpalka ali plin katero ogrevanje je cenejse

 

Toplotna črpalka ali zemeljski plin?

Če začnemo pri samih stroških naložbe, je dejstvo, da je naložba v kondenzacijsko plinsko peč cenovno ugodnejša kot naložba v toplotno črpalko (zanjo sicer lahko dobite subvencijo Eko sklada). S stališča zahtevnosti uporabe razlik ni, oba načina omogočata udobno ogrevanje. Podobno velja za vzdrževanje, razen rednih letnih in servisnih pregledov (pri TČ je ta priporočljiv na dve leti) vsaj v prvih letih ni pričakovati drugih stroškov. Nekoliko več udobja morda ponuja toplotna črpalka, saj nadzor in vzdrževanje olajša sistem daljinskega nadzora v oblaku, ki proizvajalcu oziroma vzdrževalcu omogoča vpogled v delovanje in daljinsko diagnostiko.

Kolikšni bodo stroški ogrevanja z enim ali drugim sistemom, je sicer poleg stanja hiše (toplotna izolacija, stavbno pohištvo) odvisno tudi od gibanja cene elektrike in zemeljskega plina, ki so v 2023 še zamejene z vladnimi ukrepi, a se ti konec leta  iztekajo. Če jih vlada v 2024 ne bo podaljšala, se bo cena elektrike z novim letom precej dvignila – zneski na položnicah naj bi bili višji za 25 do 60 odstotkov.

baner toplotne crpalke

Kakšna bo cena zemeljskega plina, ni jasno

Dobavitelji zemeljskega plina odgovarjajo, da budno spremljajo cene na veleprodajnem trgu (na eni od referenčnih evropskih borz je cena 34 evrov/mWh, pri nas pa je regulirana cena za gospodinjstva še vedno 73 evrov/mWh) ter da skrbijo za zanesljivo dobavo zemeljskega plina po konkurenčnih cenah. Sicer pravijo, da bi se lahko učinki trenutnega umirjanja razmer na trgu energentov že v prihajajoči kurilni sezoni poznali na položnicah odjemalcev, nihče pa ne omenja, da bi morebitne prilagoditve cen izvedli že pred koncem leta 2023, ko bo nehala veljati regulirana cena.

 

Plinska peč ne oddaja hrupa in nima zunanje enote

Vendar cena energenta ne sme biti edini dejavnik za izbiro določenega ogrevalnega sistema. Za plinsko peč denimo potrebujete manj prostora, ter njena zanesljivost delovanja ni odvisna od nizkih temperatur zunanjega zraka, medtem ko za toplotno črpalko potrebujete prostor za zunanjo enoto, pri ekstremnih zunanjih temperaturah lahko pride do težav pri delovanju ali to vpliva na ekonomičnost, se najdejo uporabniki toplotnih črpalk, ki se pritožujejo zaradi težav s prekomernim hrupom naprave. Gotovo pa je toplotna črpalka v prednosti, če upoštevamo okoljski vpliv z emisijami CO2, toplotna črpalka primerjalno pri proizvodnji toplote odda 100 g CO2/kWh, plinska peč pa 2,5 kratno več, to je 250 g CO2/kWh.

baner plinski kotli


Ogrevanje s toplotno črpalko je v primerjavi s kurilnim oljem ali zemeljskim plinom na splošno cenovno bolj ugodno, saj prihranite od 60 do 75 odstotkov pri stroških za energijo. Toplotna črpalka nekje 75 odstotkov energije pridobi iz obnovljivih virov v okolici, preostanek pa iz električne energije.


Toplotna crpalka ali plin katero ogrevanje je cenejse emisije

Skupni stroški delovanja toplotne črpalke in plinske peči so približno enaki

Hkrati je bistveno, da upoštevamo vse stroške v daljšem časovnem obdobju: stroške energenta, naložbe in vzdrževanja. Toplotna črpalka ali plinska peč bosta delovali vsaj 15 let in v tem času razlik skoraj ni. S tega vidika je prednost zemeljskega plina nižja začetna naložba, prednost toplotne črpalke pa, da s svojim delovanjem manj obremenjuje okolje, še posebej, če za delovanje izkorišča elektriko iz obnovljivih virov, ali pa da investitor vgradi samooskrbno sončno elektrarno na streho in je njegova toplotna črpalka oskrbovana na ekološko najboljši možen način. Za konkretne izračune, katero ogrevanje je cenejše za primer vašega objekta, toplotna črpalka ali plin, obiščite Kalkulator oceni prihranek energije.


Vas zanima pomoč pri izbriri toplotne črpalke ali plinske peči? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.