Hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma

V zadnjih letih smo bili priča številnim oglaševalskim kampanjam, ki so nas prepričevale, da so hibridi nekaj, česar prej še ni bilo.

So hibridi zares novost?

V zadnjih letih smo bili priča številnim oglaševalskim kampanjam, ki so nas prepričevale, da so hibridi nekaj, česar prej še ni bilo. Določeni izdelki, npr. hibridni avtomobili, so resda utirali pot tovrstnim izdelkom v moderni družbi, vendar nas hibridi spremljajo že veliko dlje.

Ob besedi hibrid le malokdo pomisli na pomarančo, križanca dveh vrst, ki se ga vzgaja že od antičnih časov. Predvideva se, da sta “starša” pomaranče mandarina (Citrus reticulata) in pomelo (Citrus maxima). Hibride smo torej medse sprejeli že zdavnaj. Hibrid je torej kombinacija poznanega, a s seboj vedno prinaša kakšno dobrodošlo prednost.

 

1 + 1 = SCOP 4,0?

Hibridi združujejo prednosti obeh svetov. Hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma tako združuje učinkovitost toplotne črpalke pri zmernih temperaturah s temperaturno neodvisnostjo plinskega kotla.
Pametna logika hibridne toplotne črpalke v vsakem trenutku samodejno izbira cenejši in učinkovitejši vir ogrevanja, zato lahko na letni ravni dosega sezonske faktorje učinkovitosti SCOP tudi več kot 4,0.

V primerjavi s plinskim kondenzacijskim kotlom lahko pričakujemo prihranke do 45%. Izračuni so pokazali, da bi se lahko hibridni način, pri naših cenovnih razmerah energentov in temperaturnih razmerah v tipični zimi, raztezal tudi do -10°C, ali celo več. To pomeni, da bi toplotna črpalka obratovala v vsakem trenutku, plinski kotel pa bi se prižigal po potrebi, glede na toplotne zahteve.

 

airabela 1

Graf opisuje pričakovane prihranke pri stroških ogrevanja v primerjavi s klasičnimi viri toplote

 

Topla sanitarna voda, le takrat, ko jo potrebujete

Hibridna toplotna črpalka ima za pripravo sanitarne vode poseben prenosnik toplote s patentirano zasnovo za pretočno pripravo sanitarne vode, ki poskrbi, da plamen neposredno segreva sanitarno vodo, ki prehaja skozi plinski kotel. Klasični plinski kondenzacijski kotli imajo za enak namen dodatni prenosnik toplote in dodatno obtočno črpalko, kar ima za posledico daljši odzivni čas sistema in precej nižjo učinkovitost. Lahko pa se seveda odločite tudi za klasični rezervoar sanitarne vode, če to želite.

 

Zakaj hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma in komu je namenjena?

Hibridna toplotna črpalka torej ponuja prihranek pri stroških za ogrevanje, na podlagi vnosa cen energentov za preračunavanje načina delovanja v vsakem trenutku, absolutno varnost, saj imamo vedno na voljo 27kW toplotne moči plinskega kotla in še bi lahko naštevali.

Jasno je razvidno, da hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma ponuja precejšnjo prednost pri nižanju stroškov za ogrevanje. Namenjena je vsem, ki imate dostop do plinskega omrežja ali morda že nameščen hranilnik UNP ter bi želeli presedlati na bolj ekološki in ekonomični vir toplote. Poleg tega pa tudi notranja enota zavzame le približno toliko prostora, kot obstoječi plinski kotel.

Podobno kot pomarančevec, bo tudi investicija v hibridno toplotno črpalko Daikin Altherma svoje sadove obrodila v zimskem času. Hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma je torej popoln mešanec, ki omogoča zagotavljanje topline in udobja v Vašem domu, v vsakem trenutku.

 

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI