V večstanovanjskih stavbah so kotlovnice pogosto dotrajane in zato energetsko neučinkovite, stroški ogrevanja pa temu primerno visoki. Veliki porabniki energije lahko stroške ogrevanja znižajo tudi do 40 % s hibridnim sistemom.

 

Hibridni sistem - plinski kondenzacijski kotel s toplotno črpalko Sinera - je primeren predvsem za večje porabnike toplotne energije, kot so večstanovanjske zgradbe, hoteli, šole, vrtci, zdravstveni domovi, domovi starejših občanov, pa tudi upravne zgradbe, nakupovalni centri in podobno, kjer stroški ogrevanja predstavljajo pomemben delež izdatkov.

 

butan plin stanovanjski blok celje

Stanovanjski blok v Celju – po energetski prenovi

 

Primer uspešno realizirane hibridne rešitve v Celju

V večstanovanjski stavbi v Celju so zaradi različnih pogledov na prioritete in predvsem pomanjkanje razpoložljivih sredstev, lastniki stanovanj odlašali s prenovo zastarele in potratne kotlovnice. Želeli so vir energije, ki bo cenovno ugoden, tehnološko dovršen, učinkovit, investicija pa kar se da ugodna. Moči ter znanje so, na pobudo Butan plina, združili strokovnjaki partnersko povezanih podjetij.

 

butan plin toplotna Sinera z energijsko nalepko V2

Hibridna toplotna črpalka Sinera

butan plin toplotna

Toplotna črpalka zrak - voda ob stanovanjskem bloku

 

Sedaj do 40% nižji stroški ogrevanja

Energetska sanacija objekta, ki vključuje tudi hibridni sistem, porabnikom zagotavlja kar 40% prihranek pri stroških ogrevanja. Stanovalci bloka so se v sklopu energetske sanacije odločili tudi za umestitev hibridnega sistema po principu energetskega pogodbeništva oziroma t.i. kontraktinga. Slednji temelji na ideji prenove obstoječega sistema ogrevanja s financiranjem iz bodočih prihrankov energije, ki se zagotovijo z inovativnimi energetsko učinkovitimi rešitvami.

 

butan plin kotlovnica plinski kotel

Plinski kotli v kletnih prostorih stanovanjskega bloka

 

Prenova obstoječega sistema ogrevanja iz bodočih prihrankov

V konkretnem primeru je celotno investicijo v prenovo kotlovnice vključno z inženiringom prevzela družba Butan plin. Tako lastniki stanovanj v obdobju trajanja pogodbenega razmerja pri letnih stroških privarčujejo najmanj 7 %, po preteku le tega pa predvideni prihranki znašajo tudi do 40 % glede na predhodno stanje. Lastniki stanovanj objekta v Celju so prišli do prenove kotlovnice in nove energetske rešitve kljub temu, da v danem trenutku za investicijo niso imeli lastnih sredstev. Energetsko pogodbeništvo oziroma kontrakting namreč temelji na prenovi obstoječega sistema ogrevanja s financiranjem iz bodočih prihrankov energije, ki se zagotovijo z energetsko prenovo objekta.

Družba Butan plin je v tem primeru izvajalec energetskih storitev, ki je sklenila partnerstvo z izbranim porabnikom in tako predstavlja investitorja, ki glede na obstoječe stanje predlaga in vzpostavi energetsko učinkovit in varčen hibridni sistem ogrevanja.

Doseženi prihranki na konkretnem primeru stanovanjske stavbe v Celju:
Skupna ogrevalna površina stanovanjske stavbe 2.380 m2
Predhodna poraba ELKO (ekstra lahko kurilno olje) 28.000 l do 30.000 l
Povprečni stroški preteklih let (energent, vzdrževanje in upravljanje) med 30.000 €  in 36.000 € 1
Predvideni skupni stroški  izvedbe investicije, energije za ogrevanje, upravljanja in vzdrževanja pod 22.000 €
Prihranek energije2 - 115 MWh
Predviden prihranek letnih stroškov ogrevanja s hibridnim sistemom - 40 %
1Podatki za preteklo obdobje so povzeti na podlagi ocenjenih povprečnih stroškov in porabe za obdobje treh let pred sanacijo.
2Prihranek energije kot posledica zmanjšanja energetskih izgub objekta in starega ogrevalnega sistema pred sanacijo in porabo koristne energije po energetski sanaciji.

 

Več na www.butanplin.si

Povezane vsebine


Butan plin d.d.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.