Toplotna črpalka je, kot kaže praksa, primerna za vgradnjo v večino objektov. Je daleč najpogostejši izbran ogrevalni sistem v novogradnjah. S toplotno črpalko občutno znižamo stroške ogrevanja tudi v starejših objektih, v prednosti so udobje, nizki obratovalni stroški in ogljični odtis. 

 

toplotna crpalka za ogrevanje


Kazalo:


 Kaj je toplotna črpalka in kako deluje?

Toplotna črpalka je naprava, ki s uporablja za ogrevanje in hlajenje prostorov ter za ogrevanje sanitarne vode.

Ogrevanje s toplotnimi črpalkami je energetsko učinkovito in okolju prijazno, saj za svoje delovanje delovanje koristijo obnovljive vire energije - toploto zraka, vode ali zemlje, ter tako znatno prispevajo k zmanjšanju emisij CO2. 

In kako deluje toplotna črpalka? Če poenostavimo, bi lahko rekli da kot hladilnik, le da je potek delovanja obrnjen. Toplotna črpalka je stroj, ki na principu izmenjave toplote, s pomočjo hladilnega sredstva absorbira zunanji vir energije. Ko hladilno sredstvo, ki kroži skozi neprepustne cevi, pride v stik z zunanjim virom toplote, jo absorbira in se pri tem spremeni v plinsko stanje. Plin se s pomočjo kompresorja pod visokim tlakom utekočini in segreje. Pridobljeno toploto nato s pomočjo vode v ogrevalnem sistemu prenesemo v stavbo. Cikel se nato ponovi.

kako deluje toplotna crpalka

Prikaz delovanja toplotne črpalke. Toplotne črpalke delujejo na principu pretvorbe toplote iz nižje temperature v višjo.

Glavna prednost ogrevanja s toplotnimi črpalkami je, da te porabijo manj energije za proizvodnjo toplote v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, kot so npr. kotli na fosilna goriva (plin, olje). Če je električna energija, ki jo za delovanje uporablja toplotna črpalka, pridobljena iz obnovljivih virov (sončna elektrarna ali hidroenergija), je takšen način ogrevanja praktično brez izpustov toplogrednih plinov.

Poleg tega lahko nekateri sistemi toplotnih črpalk, kot so geotermalne toplotne črpalke, izkoriščajo stalno temperaturo zemlje, kar še dodatno poveča njihovo energetsko učinkovitost. Te sisteme toplotnih črpalk je mogoče uporabiti tako za ogrevanje kot tudi za hlajenje prostorov.

 

Preverite najprej prihranke, nato ceno!

Investitor največkrat zgreši, če toplotno črpalko izbere po principu cenovno najugodnejšega ponudnika. Ker je menjava ogrevalnega sistema dolgoročna investicija, je pred nakupom pomembno, da v cenovno dosegljiv - ožji izbor - uvrsti nekaj modelov toplotnih črpalk iste moči, ter pridobi primerjavo stroškov ogrevanja ter tudi informacije o garanciji, servisni mreži, ipd. Predmet odločitve naj prvenstveno ne bo cena toplotne črpalke, ampak zanesljivost, učinkovitost in prihranki v njeni celotni življenjski dobi.


Toplotna črpalka spada med dolgoročne investicije, zato je nikar ne izbirajte na hitro. Svetujemo, da čez zimo preverite ponudbo ter ekonomiko, spomladi izberete, v poletnih mesecih pa projekt realizirate.


Ogrevanje s toplotno črpalko ugodnejše od ostalih ogrevalnih sistemov

Investicija v kakovostno toplotno črpalko je sicer nekoliko višja v primerjavi z nakupom kakšnega drugega sistema za ogrevanje. Vendar, ker gre za naložbo na daljši rok, so toplotne črpalke dejansko cenejše ter predvsem udobnejše, saj omogočajo brezskrbno ogrevanje, tako novogradenj kot starejših hiš. Za postavitev celotnega sistema ne potrebujemo velikega prostora in ne dimnika. Ko odštejemo ta dva stroška, je odločitev za toplotno črpalko še lažja. Toplotna črpalka deluje povsem samodejno - v jeseni vklop, spomladi izklop, pri nekaterih novejših modelih toplotnih črpalk tudi to ni potrebno, saj tipala zaznajo potrebo po ogrevanju prostorov.

 

baner toplotne crpalke


Toplotna črpalka je primerna za zamenjavo starega ogrevalnega sistema, še posebej pa je ekonomsko upravičena pri načrtovanju ogrevanja za novogradnje.


Cene toplotnih črpalk in strošek montaže

Razpon cen toplotnih črpalk je od 5000 EUR, pa vse tja do 15.000 EUR, odvisno od vrste toplotne črpalke, njene moči in proizvajalca. Za kvalitetno toplotno črpalko nazivne moči okrog 10 kW, primerno za ogrevanje stanovanjske hiše, z integriranim bojlerjem za sanitarno vodo, je potrebno odšteti med 8000 in 10.000 EUR.


Predstavljamo cene nekaterih ponudnikov toplotnih črpalk podobnih moči, višjega kakovostnega razreda, brez montaže:

Cena toplotna crpalka Daikin


Cena toplotna crpalka Mitsubishi


Cena toplotna crpalka panasonic

Cene toplotnih črpalk smo preverjali na dan 9. oktober 2023 in ne vključujejo stroškov montaže. Vse fotografije toplotnih črpalk so simbolične.

K temu znesku pa je potrebno prišteti še strošek montaže, za katerega pa velja podobno kot za samo toplotno črpalko. Montaža toplotne črpalke je odvisna od vrste in velikosti sistema ter od zahtevnosti del na sami lokaciji. Cene se gibljejo med 1500 in 2500 evri, običajno pa zajemajo pripravo inštalacij (do 8 m), montažo in povezavo zunanje in notranje enote, priklop na ogrevalni sistem, električni priklop ter zagon.

Strošek montaže toplotne črpalke je lahko ob koriščenju subvencije konkretno nižji, saj lahko v vlogi uveljavljate vse stroški montaže, skupaj z drobnim in povezovalnim materialom.

Ob nakupu toplotne črpalke se je priporočljivo pozanimati tudi o zanesljivosti izvajalcev del in pridobiti konkurenčne ponudbe.


Okvirne cene montaže toplotnih črpalk in višina subvencije

     
Cena montaže toplotne črpalke z drobnim materialom    1500 €   2000 €   2500 € 
   nizka cena   srednja cena   visoka cena 
 
Višina subvencije ob zamenjavi starega kotla   40 % investicije, oz. največ do 2500 €
Višina subvencije pri novogradnji   20 % investicije, oz. največ do 1000 €

 

Subvencije za vgradnjo toplotnih črpalk

Na Eko skladu je aktualen poziv za subvencije za samostojne naložbe za večjo energijsko učinkovitost stavb in rabo obnovljivih virov energije. Priznani ukrepi v pozivu 99SUB-OB22 so za nove naložbe v energetsko učinkovite ogrevalne sisteme, prezračevalne sisteme in za energetske obnove stavb. Na razpolago je 26 milijonov evrov, ukrepi so razdeljeni v devet skupin od A do I. Toplotne črpalke najdete v skupini C - vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe.

 

V letu 2023 so na voljo subvencije za toplotne črpalke. Višina subvencije v primeru vgradnje toplotne črpalke v novi objekt znaša do 20 % priznanih stroškov, oziroma do največ 1.000 EUR, v primeru zamenjave stare kurilne naprave pa do 40 % oziroma do največ 2.500 EUR

 

Pravica do subvencije za vgradnjo se dodeli za vgradnjo električne, plinske, sorpcijske ali hibridne toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe sistemov zrak - voda, voda - voda, zemlja - voda (geosonda). Pravica do subvencije se lahko koristi za vgradnjo ene toplotne črpalke na stanovanjsko enoto. mora zadostvovati predpisani sezonski energijski učinkovitosti. Seznam toplotnih črpalk najdete TUKAJ!

Toplotna črpalka z nizko ceno predstavlja pasti

Na trgu lahko najdete toplotne črpalke tudi za zelo nizko ceno. Naročite jih lahko kar preko spletnih trgovin. Sliši se privlačno. Vendar so pri takem nakupu pasti. Ob nižji ceni kupci po navadi spregledajo strošek dostave, ki je lahko višji kot cena same naprave. Prav tako ne razmišljajo, da bo naprava po dostavi v Slovenijo, zapadla v postopek carinjenja. Pri takšnem nakupu ne moremo računati na zanesljivost garancije in subvencijo Eko sklada. Po pripovedovanju serviserjev je pri tovrstnih toplotnih črpalkah pogosta slaba kakovost komponent, ki hitro odpovedujejo. Skoraj nemogoče je uveljavljati garancijo in naročati rezervne dele iz Kitajske, še posebej je situacija nerodna, če naprava odpove sredi kurilne sezone. Potrebno je najti serviserja, ki se bo želel ukvarjati z napravo. Če nam vseeno uspe najti serviserja, sledi iskanje primernih nadomestnih delov. Toplotna črpalka iz spletnih trgovin, se ponavadi izkaže cenovno dražja, kot če bi jo kupili od zanesljivega ponudnika v Sloveniji.

Vendar je tudi pri domači ponudbi potrebno biti pazljiv. Ker je izbira izredno velika, lahko cena prevesi v korist določenega ponudnika. Pred nakupom je potrebno preveriti več kriterijev in jih znati med seboj primerjati. Hkrati pa v ožji izbor dodati tiste toplotne črpalke, pri katerih so vam pojasnili rentabilnost investicije za vaš primer v celi življenjski dobi naprave in vam zagotovili jamstva, ustrezne certifikate, predvsem pa podporo z zanesljivim servisom.

 

Katere toplotne črpalke so najučinkovitejše?

Najučinkovitejše toplotne črpalke so tiste, ki imajo visoko grelno število (COP - coefficient of performance). Grelno število je razmerje med količino toplotne energije, ki jo toplotna črpalka prenese na ogrevano okolje ter količino energije, ki jo porabi za svoje delovanje. Višje kot je grelno število, bolj učinkovita je naprava. Toplotne črpalke zrak-voda dosegajo COP okrog 3. Ta podatek v praksi pove, da z 1 kWh uro, ki jo toplotna črpalka porabi za delovanje, pridobimo 3 kW toplotne energije. Iz okolice dejansko pridobimo 2 kW brezplačne toplotne energije.


toplotna crpalka

Cena toplotne črpalke zrak - voda je v primerjavi z ostalimi sistemi toplotnih črpalk najnižja, vendar so tudi prihranki najnižji. Če so vam bolj kot cena investicije v toplotno črpalko pomembni prihranki, je za vaš primer objekta potreben izračun le-teh tudi z geotermalno toplotno črpalko zemlja - voda in voda - voda.


Dobra toplotna črpalka je tista, ki ustreza vašim kriterijem, sicer pa je vprašanje splošno in odgovor ne more biti enoznačen. Največjo učinkovitost in najnižje stroške za elektriko dosega toplotna črpalka, ki ima visoko grelno število, izmerjeno po standardih (EN 14511) in da koristi kar najbolj stabilen vir toplote.

 

Toplotne črpalke in grelno število COP 

V Sloveniji so najbolj razširjne toplotne črpalke zrak – voda, ki so tudi cenovno najbolj dostopne. Sicer pa jih je smiselno med seboj primerjati po učinkovitosti. Višji kot je dosežen COP, nižji so obratovalni stroški. V praksi se vgrajujejo sledeči sistemi:

Toplotne črpalke zrak-voda: Te črpalke izkoriščajo energijo iz okoliškega zraka in jo prenašajo v ogrevalni sistem. Dosegajo solidno grelno število (COP od 2,5 do 3,5) in porabijo relativno majhno količino električne energije za delovanje.

Toplotne črpalke voda-voda: Te črpalke izkoriščajo energijo iz podtalnice ali drugih vodnih virov ter jo prenašajo v ogrevalni sistem. Imajo visoko grelno število (COP 5) in so zelo učinkovite, na voljo mora biti primeren vodni vir.

Geotermalne toplotne črpalke: Te izkoriščajo energijo, shranjeno v zemlji. Sistem zajema toploto iz tal in jo prenaša v ogrevalni sistem. Geotermalne črpalke imajo visoko grelno število (COP od 5 do 6), vendar so stroški namestitve nekoliko višji od drugih vrst toplotnih črpalk.

 

Pomembno je vedeti, da je učinkovitost vgrajene toplotne črpalke odvisna od več faktorjev, tudi od lokacije objekta in njegovega energetskega stanja. Pri izbiri najučinkovitejše toplotne črpalke je primerno preučiti različne tipe, tudi modele ter se posvetovati z monterjem glede na vaš primer.

 

toplotne črpalke cena, subencija zemlja voda

Cena izvedbe geotermalne toplotne črpalke je nekolika višja, vendar so tudi prihranki znatno višji, hkrati je delovanje bolj zanesljivo. Premislek o tej opciji sistema toplotne črpalke, v kolikor rapolagate s primerno velikim zemljiščem ob hiši, je povsem na mestu. Slika zgoraj prikazuje prerez hiše in delovanje horizontalnega kolektorja ogrevanja s toplotno črpalko zemlja - voda.

 

toplotne črpalke cena, subencija voda voda

Prikaz sistema toplotne črpalke voda - voda, ki je po ceni nekoliko dražji sistem, vendar so prihranki znatno višji. Toplotna črpalka povsem upraviči ceno, ker prestreza energijo stabilnega vira - podtalnice. Črpalni in odtočni stud

enec morata biti oddaljena v pravi smeri. Izvedba toplotne črpalke voda - voda upraviči ceno, je v praksi preizkušena, primerna za novogradnje in obstoječe hiše. 


 

Kako cene elektrike vplivajo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami?

V zadnjem času so cene električne energije zelo nestabilne. 

Uporabniki ogrevalnih sistemov na elektriko (toplotne črpalkeIR paneli, električni radiatorji, ...) so bili zadnje leto zaradi podražitev elektrike upravičeno v skrbeh. 

V Sloveniji imamo na podlagi Zakona o električni energiji uveden mehanizem regulirane cene električne energije. Regulirana cena elektrike je določena za gospodinjske odjemalce in male poslovne odjemalce ter je oblikovana na podlagi stroškov proizvodnje električne energije, distribucijskih stroškov, davkov in drugih dejavnikov.


Do 31.12.2023 bodo cene elektrike (brez DDV) za gospodinjstva regulirane -

Enotna tarifa: 0,09800 eur/kWh

Visoka tarifa: 0,11800 eur/kWh 

Nizka tarifa: 0,08200 eur/kWh.

V letu 2024 se obetajo spremembe na področju obračunavanja električne energije. Cene elektrike bodo sicer še naprej regulirane, vendar le 90-odstotno. 10 odstotkov cene bo prepuščene trgu. V marcu 2024, po končani kurilni sezoni, pa prehajamo na novo obračunavanje. Dosedanje tarife (enotno, malo in visoko tarifo) bodo zamenjali časovni bloki z različnimi cenami. Skupaj bomo imeli pet časovnih blokov, ki bodo razdeljeni na zimsko in letno obdobje. V poletnem času bo energija cenejša kot pozimi. Prav tako bo ceneje trošiti elektriko v nočnem času, kot dopoldan.

Več o novem sistemu obračunavanja električne energije, si lahko preberete TUKAJ!

 

Koliko stane ogrevanje s toplotno črpalko?

Poglejmo, koliko po reguliranih cenah elektrike stane ogrevanje s toplotno črpalko. Vzamimo za primer povprečno izolirano hišo, 150 m2, ogrevanje toplotna črpalka zrak - voda, s skupno letno porabo 8.000 kWh elektrike. Letni strošek elektrike po enotni tarifi 0,09800 EUR/kWh brez DDV, z dajatvami, znaša 1.360 EUR (upoštevana regulirana cena elektrike 0,17 EUR). 


Če predvidevamo, da se od celotne količine 8.000 kWh samo za ogrevanje prostorov s toplotno črpalko porabi 3.000 kWh, strošek ogrevanja znaša 500 EUR na leto. Če ogrevamo z geotermalno toplotno črpalko, se poraba energije in letni strošek za ogrevanje za približno polovico zniža.


Cene elektrike vplivajo na stroške ogrevanja s toplotno črpalko, saj je električna energija glavni vir energije, ki jo porabi toplotna črpalka za ogrevanje. Drugi najpomembnejši faktor je učinkovitost same toplotne črpalke.

V prihodnje se napovedujejo spremembe v cenovnem tarifnem sistemu električne energije, kar lahko vpliva na stroške ogrevanja s toplotnimi črpalkami. Največja potreba po električni energiji se običajno pojavi v popoldanskem času med 17. in 21. uro. Ta časovni interval se imenuje "vršna obremenitev". V tem obdobju se večina vrne iz dela domov, vklopi razne naprave, kar povzroči povečano porabo električne energije. To bo v prihodnje tudi obdobje, ko bo električna energija najdražja. Najcenejša elektrika bo v nočnih urah. Ker toplotne črpalke veliko energije potrošijo v nočnih urah, ko je odjem manjši, lahko postane ogrevanje s toplotno črpalko v tem obdobju še bolj ekonomično.

Sodobne toplotne črpalke zrak- voda zmorejo učinkovito ogrevati starejše hiše z radiatorji, če je hiša vsaj minimalno izolirana. Primer je gospodinjstvo s 7 člani, kjer s toplotno črpalko zrak-voda ogrevajo 300 m2 veliko stanovanjsko hišo in sanitarno vodo. Cena toplotne črpalke moči 14 kW, skupaj z zalogovnikom sanitarne vode, ki spada v višji kakovostni razred, je z montažo na ključ in odbito subvencijo, je znašala približno 10.000 €Stroški ogrevanja so se jim po vgradnji toplotne črpalke občutno zmanjšali. Namesto 3.500 €, kolikor je znašal strošek ogrevanja s kurilnim oljem, so po vgradnji toplotne črpalke za ogrevanje odšteli 1.300 €.

Po treh letih delovanja smo preverili podoben primer zamenjave starega ogrevalnega sistema v starejši, solidno energetsko sanirani hiši, ogrevani z radiatorji, z dvema gospodinjstvoma, kjer je vgrajena geotermalna toplotna črpalka. V času izvedbe, leta 2019, jih je investicija na ključ (toplotna črpalka, geotermalna sonda 120 m + montaža in zagon) stala nekje 16.000 €. Ob zamenjavi starega kotla so pridobili 4.000 EUR subvencije Eko sklada. Ta je za geotermalne toplotne črpalke višja kot za toplotne črpalke zrak-voda. Končna cena na ključ, z odbito subvencijo, je znašala 12.000 €. Povprečni letni strošek ogrevanja znaša 400 €. Več o primeru najdete TUKAJ!

 

Toplotna črpalka z nizko ceno lahko predstavlja veliko pasti

Na trgu se najdejotoplotne črpalke za zelo nizko ceno. Naročite jih lahko kar preko spletnih trgovin. Sliši se privlačno. Vendar je pri takem nakupu veliko pasti. Ob nižji ceni kupci po navadi spregledajo strošek dostave, ki je lahko višji kot cena same naprave. Prav tako ne razmišljajo, da bo naprava, po dostavi v Slovenijo, zapadla v postopek carinjenja. Pri takšnem nakupu ne moremo računati na zanesljivost garancije in na subvencijo Eko sklada. Po pripovedovanju serviserjev je pri tovrstnih toplotnih črpalkah pogosta slaba kakovost komponent, ki hitro odpovedujejo. Skoraj nemogoče je uveljavljati garancijo in naročati rezervne dele iz drugih celin. Še posebej je neprijetno, če naprava odpove sredi kurilne sezone. Potrebno je najti serviserja, ki se bo želel ukvarjati z napravo. Če nam ga vseeno uspe najti, sledi iskanje primernih nadomestnih delov. Toplotna črpalka, kupljena v i spletni trgovini, se ponavadi izkaže cenovno dražja, kot če bi jo kupili od zanesljivega ponudnika v Sloveniji.

 

De Dietrich toplotna crpalkaPREBERITE TUDI -

De Dietrich lansiral cenovno ugodne nove toplotne črpalke

Priznani proizvajalec sistemov za ogrevanje in hlajenje De Dietrich je predstavil nove, zanesljive, energetsko varčne in cenovno ugodne toplotne črpalke. Preverite prednosti toplotnih črpalk De Dietrich TUKAJ!


Kje do cene in kakovostnih primerjalnih ponudb za toplotne črpalke?

Ponudbo in ceno toplotne črpalke je za vaš primer lahko preverite z izpolnitvijo obrazca Hitro do ugodne ponudbe, kjer lahko izpolnite povpraševanje za več ponudnikov hkrati.


Ali lahko toplotna črpalka ogreva starejšo hišo?

Predvsem pri starejših stavbah je še vedno veliko negotovosti, ali so toplotne črpalke primeren ogrevalni sistemi. Razlog za pomisleke je nižja temperatura predtoka toplotne črpalke v primerjavi s klasičnimi sistemi na plin ali olje. Radiatorji ne smejo biti premajhni, saj manjši kot je radiator, manjša je površina, ki oddaja toploto. Kombinacija toplotne črpalke in talnega ogrevanja velja za idealno, vendar so za uporabo s toplotno črpalko primerni tudi nizkotemperaturni radiatorji in panelni radiatorji, ki prostor ogrevajo s sevalno toploto.

V praksi se delovanje toplotne črpalke potrjuje kot povsem učinkovito tudi v starejših hišah. Najboljše toplotne črpalke za radiatorsko ogrevanje omogočajo višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode in so povsem primerne za ogrevanje starejših stavb, kjer ni možno vgraditi nizkotemperaturnega talnega gretja in kjer želijo še naprej uporabljati radiatorje. Treba je upoštevati, da je učinkovitost toplotne črpalke v primeru neizolirane hiše nižja, poraba elektrike pa višja. Vsekakor je boljše, da se v primeru vgradnje toplotne črpalke v slabo izoliran objekt, čimprej izvede primerna toplotna izolacija in zamenja okna. 

Boljše toplotne črpalke zmorejo ogrevati tudi pri temperaturah pod -20 stopinj Celzija, zato ni ovir za vgradnjo v obstoječe starejše objekte po Sloveniji. Toplotna črpalka je lahko uporabna tudi za hlajenje objektov, če je v hiši vgrajeno talno gretje.

 

Ogrevanje sanitarne vode in hrup toplotne črpalke?

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov praviloma ogreva tudi sanitarno vodo. Toplotne črpalke že imajo praviloma vgrajeno avtomatiko za segrevanje sanitarne vode ter integriran bojler, vgrajena je običajno dobra zvočna izolacija in ne povzročajo prekomernega hrupa v prostoru. Jakost zvoka notranje enote lahko primerjamo z boljšim gorilnikom na olje ali z jakostjo zvoka hladilnika.  

Moteč hrup toplotne črpalke lahko povzroča zunanja enota, katere hrup ne bi smel presegati 50 dB na razdalji 1 m. Zato se je pred izvedbo potrebno premišljeno odločiti za dobro lokacijo zunanje enote, ki pa zaradi izgub ne sme biti preveč oddaljena od notranje enote. Čez dan, zaradi vseh okoliških zvočnih vplivov, zunanje enote toplotne črpalke skoraj ne slišimo. Je pa zvok lahko zelo moteč ponoči. Potrebno biti pozoren, da zunanje enote ne postavimo preblizu meje zemljišča, kjer bi lahko motila sosede, ali da je ne postavimo v bližino spalnic in si s tem kratimo spanec.

V zadnjem času so se na trgu pojavile zvočne izolacijske ohišij za toplotne črpalke, ki bi naj zmanjševala hrup tudi za 15 dB. Vendar je tudi pri tem potrebno biti previden. Da lahko toplotna črpalka učinkovito deluje, potrebuje dovolj pretoka zraka, ki pa ga lahko s takšnimi izolacijskimi ohišji preveč omejimo.


Geotermalne toplotne črpalke nimajo zunanje enote in ne povzročajo hrupa.


Kakšna dovoljenja so potrebna za vgradnjo toplotne črpalke?

Glede na predpise in zakonske zahteve, potrebujemo dovoljenja za vse vrtine, ki so globje od 30 m, kadar želimo izkoriščati toploto podtalnice ali toploto kamenin (geosonda). V primeru vrtin, globjih od 50 m, pa je potrebno priložiti še rudarski načrt za izvedbo del. Na območjih, ki so vodovarstveno zaščitena, je ne glede na globino vrtanja, potrebno pridobiti dovoljenja. Za pridobitev dovoljenj je treba izdelati projekt, ki je podlaga za izdajo dovoljenj. Na odgovore na vloge se čaka do dva meseca, izdaja pa jih Agencija Republike Slovenije za okolje – ARSO. Vlogo po navadi v imenu investitorja odda izvajalec del. Cena postopka je odvisna od zahtevnosti projekta.

V primeru, ko se odločimo za koriščenje toplote okoliškega zraka ali okoliške zemlje (horizontalni kolektor), dovoljenja niso potrebna.

 toplotna crpalka zemeljski kolektor

Primer vgradnje horizontalnega zemeljskega kolektorja, za katerega ne potrebujemo dovoljenja. Potrebna je le dovolj velika parcela.

Vzdrževanja toplotne črpalke?

Stroški vzdrževanja so nizki, oziroma jih skorajda ni. Toplotna črpalka ne potrebuje vsakoletnega obiska serviserja, razen v primeru napak. V kolikor je toplotna črpalka kot ogrevalni sistem pravilno dimenzionirana in pravilno izvedena, lahko pričakujemo, da bo delovanje nemoteno in ne bo napak. Nekateri proizvajalci kljub temu priporočajo preglede na nekaj let.

 

Ali je upravljanje toplotne črpalke zahtevno?

Toplotna črpalka novejše izvedbe ima vso potrebno avtomatiko. Ob prvem zagonu sistema se opravijo določene nastavitve, nato sistem deluje samodejno. Z drugimi besedami  - v jeseni vključite, spomladi izključite, oziroma se to opravi samodejno.

Podobno kot delovanje vseh novejših naprav, lahko tudi toplotno črpalko v vsakem trenutku nadzirate preko pametnega telefona, spreminjate nastavitve, ali se v primeru težav povežete z dobaviteljem ali monterjem, ki vam lahko na daljavo odpravi kakšno težavo ali nastavitev.

 

Toplotna crpalka monitor upravljanje


Investicija v toplotno črpalko je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja nekoliko višja, vendar je premišljena naložba v toplotno črpalko na daljše obdobje cenejša. Nizki stroški ogrevanja, subvencije Eko sklada ter udobje bivanja, ki ga danes, ob hitrem tempu življenja nudi toplotna črpalka, so ob tehtnem premisleku prav gotovo glavni razlogi za smotrno odločitev. Toplotna črpalka je ena redkih ogrevalnih naprav, ki deluje povsem neodvisno, brez našega dela.


Vas zanima cena toplotne črpalke?

Ceno za vaš primer preverite z obrazcem Hitro do ugodne ponudbe, prejmite ponudbe  aktualnih ponudnikov za toplotne črpalke ali sončne elektrarne, plinsko peč, talno gretje ali prezračevalni sistem. Ne spreglejte novi praktični - Kalkulator Oceni prihranke energije ter definirajte koliko denarja vam lahko ukrepi prihranijo za vaš primer gospodinjstva.   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.