Toplotna črpalka je primerna za skoraj vsak dom. Pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema nam lahko občutno zniža stroške ter posrbi za povsem brezskrbno ogrevanje. Deluje tako, da črpa in prenaša toploto z enega mesta na drugega z uporabo kompresorja in krožnenja tekočega ali plinastega hladilnega sredstva, skozi katerega pridobiva toploto iz zunanjih virov. Ti viri so lahko zrak, zemlja, voda (podtalnica).

Investicija v toplotno črpalko je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja nekoliko višja, vendar je premišljena naložba v toplotno črpalko na daljše obdobje cenejša. Nizki stroški ogrevanja, subvencije Eko sklada ter udobje bivanja, ki ga danes, ob hitrem tempu življenja nudi toplotna črpalka, so ob tehtnem premisleku prav gotovo glavni razlogi za smotrno odločitev. Toplotna črpalka je ena redkih ogrevalnih naprav, ki deluje povsem neodvisno, brez našega dela.

 

toplotna crpalka

Cena toplotne črpalke zrak - voda (delovanje je prikazano v zgornji shemi) je v primerjavi z ostalimi sistemi toplotnih črpalk najnižja, vendar so prihranki najnižji. Če so vam bolj kot cena investicije v toplotno črpalko pomembni prihranki, je dobro, da za vaš primer objekta primerjate vse tri sisteme, poleg najbolj razširjenega zrak-voda, tudi sistem geotermalne toplote črpalke zemlja - voda in voda - voda.

 

Toplotna črpalka z nizko ceno je lahko privlačna, vendar predstavlja pasti

Na trgu lahko najdete toplotne črpalke tudi za zelo nizko ceno. Naročite jih kar preko spletnih trgovin, kot sta Ebay ali Amazon. Sliši se privlačno. Vendar se pri takšnem nakupu pojavlja veliko pasti. Ob nizki ceni, kupci po navadi spregledajo strošek dostave, ki je lahko celo višji kot cena same naprave. Prav tako ne razmišljajo, da bo naprava, ki je po navadi izdelana in poslana iz Kitajske, po dostavi v Slovenijo, zapadla v postopek carinjenja. Pri takšnem nakupu ne moremo računati na zanesljivost garancije in na subvencijo Eko sklada.

Po pripovedovanju serviserjev je pri tovrstnih toplotnih črpalkah pogosta slaba kakovost komponent, ki hitro odpovedujejo. Skoraj nemogoče je uveljavljati garancijo in naročati rezervne dele iz Kitajske, še posebej je situacija nerodna, če naprava odpove sredi kurilne sezone. Potrebno je najti serviserja, ki se bo želel ukvarjati z napravo. Če nam vseeno uspe najti serviserja, sledi iskanje primernih nadomestnih delov. Toplotna črpalka, kupljena preko spleta, se ponavadi kaj hitro izkaže cenovno dražja, kot če bi jo kupili od zanesljivega ponudnika v Sloveniji.

Vendar je tudi pri domači ponudbi potrebno biti pazljiv. Ker je izbira izredno velika, lahko cena prevesi v korist določenega ponudnika. Pred nakupom je potrebno preveriti več kriterijev in jih znati med seboj primerjati. Hkrati pa v ožji izbor dodati tiste toplotne črpalke, pri katerih so vam pojasnili rentabilnost investicije za vaš primer, v celi življenjski dobi naprave.

 

Za specifično toplotno črpalko preverite najprej prihranke, nato ceno!

Investitor največkrat zgreši, če toplotno črpalko izbere po principu cenovno najugodnejšega ponudnika. Ker je menjava ogrevalnega sistema dolgoročna investicija, je pred nakupom pomembno, da v cenovno dosegljiv - ožji izbor - uvrsti nekaj modelov toplotnih črpalk iste moči, ter pridobi primerjavo stroškov ogrevanja ter tudi informacije o garanciji, servisni mreži, ipd. Predmet odločitve naj prvenstveno ne bo cena toplotne črpalke, ampak zanesljivost, učinkovitost in prihranki v njeni celotni življenjski dobi.

Toplotna črpalka spada med dolgoročne investicije, nikar je ne izbirajte na hitro, čez zimo je potrebno pretehtati ponudnike ter ekonomiko, spomladi izbrati, v poletnih mesecih pa projekt realizirati.

 

Je ogrevanje s toplotno črpalko ugodnejše od ostalih ogrevalnih sistemov?

Sama investicija v kakovostno toplotno črpalko je nekoliko višja v primerjavi z ostlimi sistemi za ogrevanje. Vendar, ker gre za naložbo na daljši rok, so toplotne črpalke dejansko cenejše in udobnejše, omogočajo brezskrbno ogrevanje tako novogradenj kot starejših hiš. Za sistem ogrevanja s toplotno črpalko ne potrebujemo velikega prostora in dimnika. Ko odštejemo ta dva stroška, je odločitev za toplotno črpalko lažja. Toplotna črpalka deluje povsem samodejno - v jeseni vklop, spomladi izklop, pri nekaterih novejših modelih toplotnih črpalk tudi to ni potrebno, saj tipala zaznajo potrebo po ogrevanju.

 

baner toplotne crpalke

 


Toplotna črpalka je primerna za zamenjavo starega ogrevalnega sistema, še posebej pa je ekonomsko upravičena pri načrtovanju ogrevanja za novogradnje.


 

Toplotna črpalka lahko preseneti z zelo nizkimi stroški delovanja

Toplotne črpalke lahko prestrezajo različne vire toplote; okoliški zrak (zrak – voda), toploto podtalnice (voda – voda), ali temperaturo zemlje z zajemom toplote s horizontalnim ali vertikalnim kolektorjem (zemlja – voda). Investitor lahko izbere sebi najbolj primernega, glede na zahteve objekta po toploti, parcele, višino obratovalnih stroškov, ter finančne zmožnosti.

 

toplotne črpalke cena, subencija zemlja voda

Cena izvedbe geotermalne toplotne črpalke je nekolika višja, vendar so tudi prihranki znatno višji, hkrati je delovanje bolj zanesljivo. Premislek o tej opciji sistema toplotne črpalke, v kolikor rapolagate s primerno velikim zemljiščem ob hiši, je povsem na mestu. Slika zgoraj prikazuje prerez hiše in delovanje horizontalnega kolektorja ogrevanja s toplotno črpalko zemlja - voda.

 

toplotne črpalke cena, subencija voda voda

Slika zgoraj prikazuje sistem toplotne črpalke voda - voda, katerega cena je višja, prihranki pa največji. Izvedba te toplotne črpalke upraviči ceno in je v praksi dobro preizkušena. Toplotne črpalke voda-voda so vgrajujejo v novogradnje in obstoječe hiše, vseh velikosti. Toplotna črpalka prestreza energijo podtalnice, črpalni in odtočni studenec morata biti oddaljena v pravi smeri.


Kako povišane cene elektrike vplivajo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami?

V zadnjem času so cene električne energije dosegale rekordne vrednosti. Vojna v Ukrajini in posledično pomanjkanje plina v Evropi, sta botrovala višanju cen elektrike in ostalih energentov na borzah. 

Koncem avgusta 2022 je cena elektrike na evropskih borzah, za dobavo v naslednjem letu, presegla 1000 EUR za megavatno uro. K sreči se cene elektrike do konca leta 2022 padle. Trenutno se cena elektrike giblje okrog 300 EUR za megavatno uro. Za primerjavo pojasnimo, da je bila cena elektrike v začetku leta 2021 še okrog 50 EUR za megavatno uro. Cena je začela skokovito naraščati v drugi polovici leta 2021.


Uporabniki ogrevalnih sistemov na elektriko (toplotne črpalke, IR paneli, električni radiatorji, ...) so zaradi podražitev elektrike upravičeno v skrbeh. Že ob prvih lanskih podražitvah je Janševa vlada z oprostitvijo plačevanja omrežnine in nižjimi trošarinami pomagala lajšati energetsko draginjo. Ker se cene niso umirile, nasprotno, skoraj vsak teden so dosegale rekordne vrednosti, se je vlada odločila, da s 1. septembrom 2022, za obdobje enega leta, zameji ceno elektrike ter zniža davek na dodano vrednost iz 22 % na 9,5 %.


Najvišje dovoljene cene elektrike brez DDV bodo za gospodinjstva do 31.8.2023 sledeče -

  • enotna tarifa električne energije: 0,09800 eur/kWh (brez DDV)
  • visoka tarifa električne energije: 0,11800 eur/kWh (brez DDV)
  • nizka tarifa električne energije: 0,08200 eur/kWh (brez DDV).

 

Koliko stane ogrevanje s toplotno črpalko?

Pa poglejmo, koliko bo po reguliranih cenah elektrike stane ogrevanje s toplotno črpalko v tej ogrevalni sezoni. Vzamimo za primer povprečno izolirano hišo, s 150 m2 ogrevalne površine, kjer ogrevajo s toplotno črpalko zrak/voda. Takšno gospodinjstvo porabi letno okrog 8.000 kWh električne energije. Letni strošek elektrike bo po enotni tarifi 0,09800 EUR/kWh brez DDV in z vsemi dajatvami, znašal približno 1.360 EUR (upoštevana je trenutna regulirana cena električne energije 0,17 EUR). 

 


Če predvidevamo, da se od celotne količine 8.000 kwh porabe samo za ogrevanje prostorov s toplotno črpalko od tega porabi 3,000 kWh, pridemo do izračuna, da se bo takšno gospodinjstvo v naslednji ogrevalni sezoni ogrevalo za dobrih 500 EUR.


Ob podražitvah preostalih energentov, je ogrevanje s toplotno črpalko ne le udobno, ampak tudi finančno ugodno.

 

Kako za ugodno ceno do kvalitetne toplotne črpalke?

Dobra toplotna črpalka je tista, ki popolnoma ustreza vašim kriterijem, sicer pa je vprašanje zelo splošno in odgovor ne more biti enoznačen. Največjo učinkovitost in najnižje stroške za elektriko dosega toplotna črpalka, ki ima visoko grelno število izmerjeno po standardih (EN 14511) in da koristi kar najbolj stabilen vir toplote.

V Sloveniji je najbolj razširjen sistem toplotnih črpalk zrak – voda. Te so cenovno tudi najbolj dostopne. Učinkovitost toplotnih črpalk se meri z grelnim številom COP (Coefficient of Performance). Višje kot je grelno število, bolj učinkovita je naprava. Toplotne črpalke zrak-voda dosegajo COP okrog 3. Ta podatek v praksi pove, da z 1 kWh uro električne energije, ki jo toplotna črpalka porabi za svoje delovanje, pridobimo 3 kWh toplotne energije. Iz okolice tako pridobimo 2 kWh brezplačne energije. Geotermalne toplotne črpalke so še veliko bolj učinkovite. Dosegajo lahko grelno število COP 5, novejše naprave tudi COP 6.

Iz tega vidika bi lahko rekli, da so najboljše tiste toplotne črpalke, ki za vir toplote koristijo podtalnico ali energijo zemlje in dosegajo grelno število višje od COP 5. Sistemi s takšnimi toplotnimi črpalkami so hkrati tudi med dražjimi. Toplotna črpalka, ki za vir toplote uporablja okoliški zrak, dosega nižje grelno število, vendar pa imajo te toplotne črpalke druge prednosti: cenejša izvedba, odpadejo gradbena ali vrtalska dela in ni potrebno pridobivati dovoljenj. Toplotna črpalka je lahko še tako kakovostna, vendar brez usklajenosti s celotnim ogrevalnim sistemom in virom toplote, ne bo delovala po pričakovanjih.

 

Cena toplotne črpalke z montažo na ključ v 2023

Toplotna črpalka manjše moči, primerna za dobro izolirano manjšo stanovanjsko hišo, je dosegljiva že od 6.000 EUR naprej. Vendar je pomembno, da je v končno ceno vključena tudi montaža toplotne črpalke na ključ. Hkrati je pomembna garancijska doba, zanesljivost servisa, reference ter certifikati kakovosti (EHPA, EUR 1). Pri nekaterih ponudnikih toplotnih črpalk zrak-voda višje kakovosti, smo preverili cene z montažo na ključ. Upoštevali smo različne zmogljivosti posameznih modelov (9 kW, 11 kW, 14 kW). Podatki so povzeti iz javno dostopnih cenikov nekaterih dobaviteljev toplotnih črpalk, uvrstili smo jih v cenovni razpon od - do.

 

Toplotna črpalka zrak-voda

   

Moči 9 kW

   

Moči  11 kW

   

Moči 14 kW

Cena, Montaža na ključ

   

7.000 – 8.000 €

   

8.000- 9.500 €

   

9.500 – 12.000 €

                   
      Nizka cena     Srednja cena     Visoka cena

Subvencija ob zamenjavi starega kotla

    40 % investicije, oz. do največ 2.500 €
       
Subvencija pri novogradnji     20 % investicije, oz. do največ 1.000 €
 *Podatki za cene toplotnih črpalk so bili povzeti iz javno dostopnih baz dobaviteljev za toplotne črpalke.

Nizka cena toplotne črpalke ni nujno merilo za kakovost. 

 Toplotna crpalka zrak voda zunanja notranja enota

Cena toplotne črpalke zrak - voda je najnižja v primerjavi z ostalimi sistemi, hkrati so prihranki nekoliko nižji. Preverite cene razpoložjivih sistemov toplotne črpalke, zrak-voda, voda-voda, zemlja - voda, ter jih primerjajte med seboj. Pomembni so prihranki za vaš primer objekta.

 

Preverjena cena toplotne črpalke za dvostanovanjsko hišo 2023

Sodobne toplotne črpalke zrak- voda zmorejo učinkovito ogrevati tudi starejše hiše z radiatorskim ogrevanjem, če je hiša vsaj minimalno izolirana.

Takšen primer je gospodinjstvo s 7 družinskimi člani, kjer s toplotno črpalko zrak-voda ogrevajo 300 m2 veliko stanovanjsko hišo in sanitarno vodo. Cena toplotne črpalke moči 14 kW, skupaj z zalogovnikom sanitarne vode, ki spada v višji kakovostni razred, je z montažo na ključ in odbito subvencijo, je znašala približno 10.000 €Stroški ogrevanja so se jim po vgradnji toplotne črpalke občutno zmanjšali. Namesto 3.500 €, kolikor je pred tem znašal strošek ogrevanja s kurilnim oljem, so po vgradnji toplotne črpalke za ogrevanje odšteli le še 1.300 €.

Po treh letih delovanja smo preverili podoben primer zamenjave starega ogrevalnega sistema v starejši, dvoetažni, solidno energetsko sanirani hiši, ogrevani z radiatorji, z dvema gospodinjstvoma, le da je bila v tem primeru vgrajena geotermalna toplotna črpalka. V času izvedbe, leta 2019, jih je investicija na ključ (toplotna črpalka, geotermalna sonda 120 m + montaža in zagon) stala okrog 16.000 €. Ob zamenjavi starega kotla so pridobili 4.000 eur subvencije Eko sklada. Ta je za geotermalne toplotne črpalke višja kot za toplotne črpalke zrak-voda. Končna cena na ključ, z odbito subvencijo, je bila okrog 12.000 €. Po treh letih se je izkazalo, da je povprečni letni strošek ogrevanja ca. 400 €. Več o tem primeru lahko preberete TUKAJ!


Subvencije za vgradnjo novih ogrevalnih sistemov spet na voljo

Na Eko skladu je aktualen javni poziv za subvencije za samostojne naložbe za večjo energijsko učinkovitost stavb in rabo obnovljivih virov energije, katerih namen je zmanjšati onesnaženost zraka, zvišati energetsko učinkovitost stavb ter na splošno povečati rabo obnovljivih virov energije. Priznani ukrepi v pozivu 99SUB-OB22 so za nove naložbe v energetsko učinkovite ogrevalne sisteme, prezračevalne sisteme in za energetske obnove stavb. Na razpolago je 26 milijonov evrov, ukrepi pa so razdeljeni v devet skupin od A do I.

Toplotne črpalke najdete v skupini C - vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe.

V letu 2023 so na voljo subvencije za toplotne črpalke. Višina subvencije v primeru vgradnje toplotne črpalke v novi objekt znaša do 20 % priznanih stroškov, oziroma do največ 1000 EUR, v primeru zamenjave stare kurilne naprave pa do 40 % oziroma do največ 2500 EUR

Pravica do subvencije za vgradnjo toplotne črpalke se dodeli za nakup in vgradnjo električne, plinske, sorpcijske ali hibridne toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe sistemov zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda (geosonda). Pravica do subvencije se lahko koristi za vgradnjo ene toplotne črpalke na stanovanjsko enoto. Toplotna črpalka mora zadostvovati predpisanim mejam sezonske energijske učinkovitosti. Seznam toplotnih črpalk, primernih za pridobitev subvencije najdete TUKAJ!

 Subvencijo lahko koristite tudi, če je bila investicija opraviljena že 1. marca 2022. Potrebujete dokumentacijo in račune, ki dokazujejo, da je bila naložba končana v tem času. Subvencije bo možno koristiti tudi za naložbe, ki bodo izvedene do 6 mesecev po objavi zaključka tega javnega poziva. V pozivu je nekaj sprememb pri oddaji vlog in pri vročanju odločb. Vloge se bodo od sedaj lahko oddajale elektronsko, brez elektronskega podpisa. Pozivi, odločbe in druga dokumentacija pa se bo vročala z navadno vročitvijo.

 

Kvalitetna toplotna črpalka zrak – voda zanesljivo deluje do zunanje temperature -28°C

Za invertersko tehnologijo toplotnih črpalk je značilno, da se prilagajajo toplotnim izgubam objekta in s tem omogočajo želene prihranke. Zmorejo učinkovito ogrevati tudi pri ekstremnem mrazu, zato za toplotne črpalke ni ovir za vgradnjo v obstoječe starejše objekte vsepovsod po Sloveniji. Toplotna črpalka je lahko uporabna tudi za hlajenje objektov, če ima hiša vgrajeno talno gretje.


Kje do cene in kakovostnih primerjalnih ponudb za toplotne črpalke?

Ponudbo in ceno toplotne črpalke je za vaš primer lahko preverite z izpolnitvijo obrazca Hitro do ugodne ponudbe, kjer lahko izpolnite povpraševanje za več ponudnikov hkrati.


Koliko elektrike toplotna črpalka porabi za ogrevanje?

Glavni porabnik elektrike pri toplotni črpalki je kompresor, porabniki so še obtočne črpalke, avtomatika in morebitni dodatni grelci. Primer iz prakse pokaže, da je letni strošek za ogrevanje novejše 150 m2 velike dobro izolirane stavbe, pri današnjih cenah elektrike približno 2500 do 300 € na leto, ob predpostavki, da se za vir toplote uporablja podtalnico ali toploto zemlje (geosonda) in da uporabljamo talno ogrevanje.

Letni strošek elektrike za ogrevanje je nekoliko višji, če imamo slabo izolirano hišo, če uporabljamo radiatorje in če za vir toplote izberemo okoliški zrak. V primeru, če je vir toplote nestabilen ali če sistem ni uravnotežen in pravilno načrtovan, je lahko strošek ogrevanja precej višji.

 

Ali toplotna črpalka za ugodno ceno ogreje starejšo neizolirano hišo?

V praksi se delovanje toplotne črpalke potrjuje kot povsem učinkovito tudi v starejših hišah. Sistem omogoča tudi višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode, ki jeprimerna za ogrevanje z radiatorj. Treba je upoštevati, da je učinkovitost toplotne črpalke v primeru neizolirane hiše nižja, poraba elektrike pa višja. Vsekakor je boljše, da se v primeru vgradnje toplotne črpalke v slabo izoliran objekt, čimprej izvede primerna toplotna izolacija in zamenja okna. Pri načrtovanju sistema se lahko odločimo za monovalentno delovanje ali bivalentno delovanje toplotne črpalke. Izbira je odvisna od primera do primera. Pri monovalentnem delovanju nam toplotna črpalka pokrije vse toplotne potrebe stavbe tudi v najhladnejših dneh in ter ne potrebujemo dodatnih pomoči za ogrevanje. 

 

Kaj pa ogrevanje tople vode in hrup toplotne črpalke?

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov praviloma ogreva tudi sanitarno vodo. Toplotne črpalke že imajo praviloma vgrajeno avtomatiko za segrevanje sanitarne vode ter integriran bojler, vgrajena je običajno dobra zvočna izolacija in ne povzročajo prekomernega hrupa v prostoru. Jakost zvoka notranje enote lahko primerjamo z boljšim gorilnikom na olje ali z jakostjo zvoka hladilnika.  

Moteč hrup toplotne črpalke lahko povzroča zunanja enota, katere hrup ne bi smel presegati 50 dB na razdalji 1 m. Zato se je pred izvedbo potrebno premišljeno odločiti za dobro lokacijo zunanje enote, ki pa zaradi izgub ne sme biti preveč oddaljena od notranje enote. Čez dan, zaradi vseh okoliških zvočnih vplivov, zunanje enote toplotne črpalke skoraj ne slišimo. Je pa zvok lahko zelo moteč ponoči. Potrebno biti pozoren, da zunanje enote ne postavimo preblizu meje zemljišča, kjer bi lahko motila sosede, ali da je ne postavimo v bližino spalnic in si s tem kratimo spanec.

V zadnjem času so se na trgu pojavile zvočne izolacijske ohišij za toplotne črpalke, ki bi naj zmanjševala hrup tudi za 15 dB. Vendar je tudi pri tem potrebno biti previden. Da lahko toplotna črpalka učinkovito deluje, potrebuje dovolj pretoka zraka, ki pa ga lahko s takšnimi izolacijskimi ohišji preveč omejimo.


Geotermalne toplotne črpalke nimajo zunanje enote in ne povzročajo hrupa.


Ali potrebujem dovoljenja za vgradnjo toplotne črpalke, ter kakšna je cena?

Glede na predpise in zakonske zahteve, potrebujemo dovoljenja za vse vrtine, ki so globje od 30 m, kadar želimo izkoriščati toploto podtalnice ali toploto kamenin (geosonda). V primeru vrtin, globjih od 50 m, pa je potrebno priložiti še rudarski načrt za izvedbo del. Na območjih, ki so vodovarstveno zaščitena, je ne glede na globino vrtanja, potrebno pridobiti dovoljenja. Za pridobitev dovoljenj je treba izdelati projekt, ki je podlaga za izdajo dovoljenj. Na odgovore na vloge se čaka do dva meseca, izdaja pa jih Agencija Republike Slovenije za okolje – ARSO. Vlogo po navadi v imenu investitorja odda izvajalec del. Cena postopka je odvisna od zahtevnosti projekta.

V primeru, ko se odločimo za koriščenje toplote okoliškega zraka ali okoliške zemlje (horizontalni kolektor), dovoljenja niso potrebna.

 toplotna crpalka zemeljski kolektor

Primer vgradnje horizontalnega zemeljskega kolektorja, za katerega ne potrebujemo dovoljenja. Potrebna je le dovolj velika parcela.

Koliko znaša cena vzdrževanja toplotne črpalke?

Stroški vzdrževanja so nizki, oziroma jih skorajda ni. Toplotna črpalka ne potrebuje vsakoletnega obiska serviserja, razen v primeru napak. V kolikor je toplotna črpalka kot ogrevalni sistem pravilno dimenzionirana in pravilno izvedena, lahko pričakujemo, da bo delovanje nemoteno in ne bo napak. Nekateri proizvajalci kljub temu priporočajo preglede na nekaj let.

 

Ali je upravljanje toplotne črpalke zahtevno?

Toplotna črpalka novejše izvedbe ima vso potrebno avtomatiko. Ob prvem zagonu sistema se opravijo določene nastavitve, nato sistem deluje samodejno. Z drugimi besedami  - v jeseni vključite, spomladi izključite, oziroma se to opravi samodejno.

Podobno kot delovanje vseh novejših naprav, lahko tudi toplotno črpalko v vsakem trenutku nadzirate preko pametnega telefona, spreminjate nastavitve, ali se v primeru težav povežete z dobaviteljem ali monterjem, ki vam lahko na daljavo odpravi kakšno težavo ali nastavitev.

Toplotna crpalka monitor upravljanje


izkusnje ogrevanja toplotna crpalka z geosondoPREBERITE TUDI - Primer ogrevanja starejše hiše s toplotno črpalko z geosondo

Na Štajerskem smo po dveh letih delovanja preverili učinkovitost ogrevanja starejše dvostanovanjske hiše s toplotno črpalko z geosondo. Se je investicija v nov ogrevalni sistem izplačala, kaj o novi izkušnji ogrevanja povedo investitorji, lahko preverite TUKAJ!


Vas zanima cena toplotne črpalke?

Ceno za vaš primer preverite z obrazcem Hitro do ugodne ponudbe, prejmite ponudbe  aktualnih ponudnikov za toplotne črpalke ali sončne elektrarne, plinsko peč, talno gretje ali prezračevalni sistem. Ne spreglejte novi praktični - Kalkulator Oceni prihranke energije ter definirajte koliko denarja vam lahko ukrepi prihranijo za vaš primer gospodinjstva.   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka: cena in kako se investicija povrne v 2023?

Toplotna črpalka je primerna za skoraj vsak dom. Pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema nam lahko občutno zniža stroške ter posrbi za povsem brezskrbno ogrevanje. Deluje tako, da črpa in prenaša toploto z enega mesta na drugega z uporabo...

Geosonda je dolgoročno najcenejša rešitev ogrevanja

Geotermalne toplotne črpalke, katerim vir energije zagotavlja geosonda, so eden najučinkovitejših načinov ogrevanja in hlajenja vašega doma. Toplotne črpalke na splošno spadajo med najbolj energetsko učinkovite...

Plinska peč, ki v 2023 sodi med najboljše

Plinska peč, posebno zaradi ekološke note, predstavlja pomembno sodobno ogrevanje. Spada med bolj izpopolnjene sisteme ogrevanja z visokimi izkoristki energenta in majhnimi...

Izračun moči toplotne črpalke

Moč toplotne črpalke in izračun moči toplotne črpalke, sta povezana s stroški delovanja. Ko izbiramo moč, je smiselno razmisliti tudi o vrsti toplotne črpalke, (glede na vir, ki...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Kakšno sončno elektrarno naj postavim?

Do pred kratkim, pa tudi še sedaj, je velika večina lastnikov sončnih elektrarn nameščalo sončne elektrarne net metering s Solar Edge razsmerniki in optimizatorji. Zaradi grozeče krize energije, so številni šele sedaj ugotovili, da jim sončna elektrarna na strehi, nič ne pomaga v primeru redukcij ali izpada...

Sončna elektrarna 11 kW - cena, subvencije in donos v 2023

Sončna elektrarna za gospodinjstva, kljub lanskim zapletom s podeljevanjem subvencij in izdajo soglasij za priklop, še vedno predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne...

Pozor - na voljo subvencije za sončne elektrarne in hranilnike v 2023

Subvencije za sončne elektrarne so z novim razpisom Eko sklada v 2023 možne tudi za že delujoče sončne elektrarne, ki so bile priklopljene na omrežje od marca lani. Z novimi, relativno visokimi subvencijami na...

Energetska oskrba: skupnostna samooskrba, trajnost in z njo povezani izzivi

Trajnost in z njo povezani izzivi na področju zelene prihodnosti narekujejo strateški razmislek v zvezi energetsko oskrbo. Dejstvo je namreč, da se potrebe po energiji – kljub uresničevanjem zavez za njeno...

Aktualne novice

GBC Slovenija – Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v petek, 3. marca, organiziralo strokovno srečanje, katerega osrednja tema bo izvedba toplotnega ovoja stavbe po merilih trajnostne gradnje. Izobraževanje, namenjeno vsem zainteresiranim deležnikom iz gradbenega sektorja, bo po programu potekalo med...

Aktualne cene energentov v letu 2023

Za nami je energetsko intenzivno leto 2022, ki je minilo v znamenju agresivne vojne Rusije proti Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajino je povzročila geopolitični in energetski potres...

Tovarna porobetona Ytong z novo sončno elektrarno

V Xellini tovarni porobetona so lansko leto pričeli z izgradnjo nove sončne elektrarne na strehi proizvodnega obrata v Kisovcu pri Zagorju. Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji...

Cena nafte v 2023 – kakšne so napovedi?

Cena nafte je še kako odvisna od političnih in gospodarskih pretresov, ruska invazija na Ukrajino je ceno nafte v 2022 hudo destabilizirala. Vemo, da sta energetska in prehranska varnost temelj napredka vsake sodobne...

Prezračevanje, klimatizacija

Prezračevanje in prezračevalni sistemi - pogoste dileme 2023

Ob vsaki prenovi stanovanja ali hiše, ali ob načrtovanju nove hiše, je pri današnjih standardih zatesnjenosti oken in vrat prezračevanje nujna investicija. Ker v zaprtih prostorih preživimo večino svojega življenja, je zaradi dobrega počutje in zdravja, potrebna ugodna mikroklima.

Klima za ogrevanje Daikin Perfera za velike prihranke

Daikin klimatske naprave so cenovno dostopne prav vsem. Uporabljate jih lahko za ogrevanje in hlajenje prostorov, pri tem pa zaradi njihove napredne tehnologije ne boste imeli visokega računa za elektriko. Daikinova...

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

Talno gretje 2023 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.