Toplotna črpalka je primerna za skoraj vsak dom. Pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema nam lahko občutno zniža stroške ter posrbi za povsem brezskrbno ogrevanje. Deluje tako, da črpa in prenaša toploto z enega mesta na drugega z uporabo kompresorja in krožnenja tekočega ali plinastega hladilnega sredstva, skozi katerega pridobiva toploto iz zunanjih virov. Ti viri so lahko zrak, zemlja, voda (podtalnica).

Investicija v toplotno črpalko je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja nekoliko višja, vendar je premišljena naložba v toplotno črpalko na daljše obdobje cenejša. Nizki stroški ogrevanja, subvencije Eko sklada ter udobje bivanja, ki ga danes, ob hitrem tempu življenja nudi toplotna črpalka, so ob tehtnem premisleku prav gotovo glavni razlogi za smotrno odločitev. Toplotna črpalka je ena redkih ogrevalnih naprav, ki deluje povsem neodvisno, brez našega dela.

 

toplotna crpalka

Cena toplotne črpalke zrak - voda je v primerjavi z ostalimi sistemi toplotnih črpalk najnižja, vendar so tudi prihranki najnižji. Če so vam bolj kot cena investicije v toplotno črpalko pomembni prihranki, je za vaš primer objekta potreben izračun le-teh tudi z geotermalno toplotno črpalko zemlja - voda in voda - voda.

 

Toplotna črpalka z nizko ceno predstavlja pasti

Na trgu lahko najdete toplotne črpalke tudi za zelo nizko ceno. Naročite jih lahko preko spletnih trgovin Ebay ali Amazon. Sliši se privlačno. Vendar so pri takem nakupu pasti. Ob nižji ceni kupci po navadi spregledajo strošek dostave, ki je lahko višji kot cena same naprave. Prav tako ne razmišljajo, da bo naprava po dostavi v Slovenijo, zapadla v postopek carinjenja. Pri takšnem nakupu ne moremo računati na zanesljivost garancije in subvencijo Eko sklada. Po pripovedovanju serviserjev je pri tovrstnih toplotnih črpalkah pogosta slaba kakovost komponent, ki hitro odpovedujejo. Skoraj nemogoče je uveljavljati garancijo in naročati rezervne dele iz Kitajske, še posebej je situacija nerodna, če naprava odpove sredi kurilne sezone. Potrebno je najti serviserja, ki se bo želel ukvarjati z napravo. Če nam vseeno uspe najti serviserja, sledi iskanje primernih nadomestnih delov. Toplotna črpalka iz spletnih trgovin, se ponavadi izkaže cenovno dražja, kot če bi jo kupili od zanesljivega ponudnika v Sloveniji.

Vendar je tudi pri domači ponudbi potrebno biti pazljiv. Ker je izbira izredno velika, lahko cena prevesi v korist določenega ponudnika. Pred nakupom je potrebno preveriti več kriterijev in jih znati med seboj primerjati. Hkrati pa v ožji izbor dodati tiste toplotne črpalke, pri katerih so vam pojasnili rentabilnost investicije za vaš primer v celi življenjski dobi naprave in vam zagotovili jamstva, ustrezne certifikate, predvsem pa podporo z zanesljivim servisom.

 

Za specifično toplotno črpalko preverite najprej prihranke, nato ceno!

Investitor največkrat zgreši, če toplotno črpalko izbere po principu cenovno najugodnejšega ponudnika. Ker je menjava ogrevalnega sistema dolgoročna investicija, je pred nakupom pomembno, da v cenovno dosegljiv - ožji izbor - uvrsti nekaj modelov toplotnih črpalk iste moči, ter pridobi primerjavo stroškov ogrevanja ter tudi informacije o garanciji, servisni mreži, ipd. Predmet odločitve naj prvenstveno ne bo cena toplotne črpalke, ampak zanesljivost, učinkovitost in prihranki v njeni celotni življenjski dobi.

Toplotna črpalka spada med dolgoročne investicije, nikar je ne izbirajte na hitro, čez zimo je potrebno pretehtati ponudnike ter ekonomiko, spomladi izbrati, v poletnih mesecih pa projekt realizirati.

 

Je ogrevanje s toplotno črpalko ugodnejše od ostalih ogrevalnih sistemov?

Sama investicija v kakovostno toplotno črpalko je nekoliko višja v primerjavi z ostlimi sistemi za ogrevanje. Vendar, ker gre za naložbo na daljši rok, so toplotne črpalke dejansko cenejše in udobnejše, omogočajo brezskrbno ogrevanje tako novogradenj kot starejših hiš. Za sistem ogrevanja s toplotno črpalko ne potrebujemo velikega prostora in dimnika. Ko odštejemo ta dva stroška, je odločitev za toplotno črpalko lažja. Toplotna črpalka deluje povsem samodejno - v jeseni vklop, spomladi izklop, pri nekaterih novejših modelih toplotnih črpalk tudi to ni potrebno, saj tipala zaznajo potrebo po ogrevanju.

 

baner toplotne crpalke


Toplotna črpalka je primerna za zamenjavo starega ogrevalnega sistema, še posebej pa je ekonomsko upravičena pri načrtovanju ogrevanja za novogradnje.


Toplotna črpalka lahko preseneti z zelo nizkimi stroški delovanja

Toplotne črpalke lahko prestrezajo različne vire toplote; okoliški zrak (zrak – voda), toploto podtalnice (voda – voda), ali temperaturo zemlje z zajemom toplote s horizontalnim ali vertikalnim kolektorjem (zemlja – voda). Investitor lahko izbere sebi najbolj primernega, glede na zahteve objekta po toploti, parcele, višino obratovalnih stroškov, ter finančne zmožnosti.

 

toplotne črpalke cena, subencija zemlja voda

Cena izvedbe geotermalne toplotne črpalke je nekolika višja, vendar so tudi prihranki znatno višji, hkrati je delovanje bolj zanesljivo. Premislek o tej opciji sistema toplotne črpalke, v kolikor rapolagate s primerno velikim zemljiščem ob hiši, je povsem na mestu. Slika zgoraj prikazuje prerez hiše in delovanje horizontalnega kolektorja ogrevanja s toplotno črpalko zemlja - voda.

 

toplotne črpalke cena, subencija voda voda

Prikaz sistema toplotne črpalke voda - voda, ki po ceni odstopa navzgor, vendar so prihranki znatno višji. Toplotna črpalka povsem upraviči ceno, ker prestreza energijo stabinega vira, to je podtalnice. Črpalni in odtočni studenec morata biti oddaljena v pravi smeri. Izvedba te toplotne črpalke upraviči ceno, je v praksi preizkušena, primerna za novogradnje in obstoječe hiše. 

 


Kako povišane cene elektrike vplivajo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami?

V zadnjem času so cene električne energije dosegale rekordne vrednosti. Vojna v Ukrajini in posledično pomanjkanje plina v Evropi, sta botrovala višanju cen elektrike in ostalih energentov na borzah. 

Koncem avgusta 2022 je cena elektrike na evropskih borzah, za dobavo v naslednjem letu, presegla 1000 EUR za megavatno uro. K sreči se cene elektrike do konca leta 2022 padle. Trenutno se cena elektrike giblje okrog 300 EUR za megavatno uro. Za primerjavo pojasnimo, da je bila cena elektrike v začetku leta 2021 še okrog 50 EUR za megavatno uro. Cena je začela skokovito naraščati v drugi polovici leta 2021.


Uporabniki ogrevalnih sistemov na elektriko (toplotne črpalke, IR paneli, električni radiatorji, ...) so zaradi podražitev elektrike upravičeno v skrbeh. Že ob prvih lanskih podražitvah je Janševa vlada z oprostitvijo plačevanja omrežnine in nižjimi trošarinami pomagala lajšati energetsko draginjo. Ker se cene niso umirile, nasprotno, skoraj vsak teden so dosegale rekordne vrednosti, se je vlada odločila, da s 1. septembrom 2022, za obdobje enega leta, zameji ceno elektrike ter zniža davek na dodano vrednost iz 22 % na 9,5 %.


Do 31.8.2023 bo cena elektrike zamejena, vrednosti brez DDV -

  • enotna tarifa: 0,09800 eur/kWh (brez DDV)
  • visoka tarifa: 0,11800 eur/kWh (brez DDV)
  • nizka tarifa: 0,08200 eur/kWh (brez DDV).

Koliko stane ogrevanje s toplotno črpalko?

Pa poglejmo, koliko bo po reguliranih cenah elektrike stane ogrevanje s toplotno črpalko. Vzamimo za primer povprečno izolirano hišo, 150 m2, ogrevanje toplotna črpalka zrak - voda, s skupno letno porabo 8.000 kWh elektrike. Letni strošek elektrike po enotni tarifi 0,09800 EUR/kWh brez DDV, z dajatvami, znaša 1.360 EUR (upoštevana regulirana cena elektrike 0,17 EUR). 


Če predvidevamo, da se od celotne količine 8.000 kWh samo za ogrevanje prostorov s toplotno črpalko porabi 3.000 kWh, izračun pokaže ltni strošek ogrevanja s toplotno črpalko za dobrih 500 EUR.


Kako za ugodno ceno do kvalitetne toplotne črpalke?

Dobra toplotna črpalka je tista, ki  ustreza vašim kriterijem, sicer pa je vprašanje splošno in odgovor ne more biti enoznačen. Največjo učinkovitost in najnižje stroške za elektriko dosega toplotna črpalka, ki ima visoko grelno število, izmerjeno po standardih (EN 14511) in da koristi kar najbolj stabilen vir toplote.

V Sloveniji je najbolj razširjen sistem toplotnih črpalk zrak – voda, ki so tudi cenovno najbolj dostopne. Učinkovitost toplotnih črpalk se meri z grelnim številom COP (Coefficient of Performance). Višje kot je grelno število, bolj učinkovita je naprava. Toplotne črpalke zrak-voda dosegajo COP okrog 3. Ta podatek v praksi pove, da z 1 kWh uro elektrike, ki jo toplotna črpalka porabi za delovanje, pridobimo 3 kWh toplotne energije. Iz okolice tako pridobimo 2 kWh brezplačno.


De Dietrich toplotna crpalkaPREBERITE TUDI -

De Dietrich lansiral cenovno ugodne nove toplotne črpalke

Priznani proizvajalec sistemov za ogrevanje in hlajenje De Dietrich je predstavil nove, zanesljive, energetsko varčne in cenovno ugodne toplotne črpalke. Preverite prednosti toplotnih črpalk De Dietrich TUKAJ!


Geotermalne toplotne črpalke so še učinkovitejše

Dosegajo lahko grelno število COP 5, novejše tudi COP 6. Iz tega vidika bi lahko rekli, da so najboljše tiste toplotne črpalke, ki za vir toplote koristijo podtalnico ali energijo zemlje in dosegajo grelno število višje od COP 5. Sistemi s takšnimi toplotnimi črpalkami so hkrati tudi med dražjimi.

 

Cena toplotne črpalke z montažo na ključ v 2023

Toplotna črpalka manjše moči, primerna za dobro izolirano stanovanjsko hišo, je dosegljiva že od 6.000 EUR naprej. Vendar je pomembno, da je v končno ceno vključena tudi montaža toplotne črpalke na ključ. Štejejo tudi garancijska doba, zanesljivost servisa, reference ter certifikati kakovosti (EHPA, EUR 1). Pri nekaterih ponudnikih toplotnih črpalk zrak - voda višje kakovosti, smo preverili cene z montažo na ključ. Upoštevali smo različne zmogljivosti posameznih modelov (9, 11, 14 kW). Ker je ogrevalni sistem ključen sistem v hiši, ki pozimi ne sme odpovedati, ga je potrebno zelo skrbno izbrati ter zanj odšteti kakšnega tisočaka več, da bo delovanje naprave zanesljivejše. Med cenejšimi in dražjimi toplotnimi črpalkami zrak - voda so znantne razlike v kakovoti vgrajenih materialov.


 

Okvirne cene toplotnih črpalk z montažo

Toplotna črpalka zrak - voda     Moč 9 kW       Moč 11 kW       Moč 14 kW  
Cena - montaža na ključ   7000 - 8000 €   8000 - 9500 €   9000 - 12.000 € 
    nizka cena   srednja cena   visoka cena 
 
Višina subvencije ob zamenjavi starega kotla   40 % investicije, oz. največ do 2500 €
 
Višina subvencije pri novogradnji   20 % investicije, oz. največ do 1000 €
 

  

*Podatke za cene toplotnih črpalk smo povzeli iz cenikov dobaviteljev za toplotne črpalke. Višja cena toplotne črpalke običajno pomeni ključne prednosti glede zanesljivosti delovanja in podporo s servisom.


Toplotna crpalka zrak voda zunanja notranja enota

Cena toplotne črpalke zrak - voda je dejansko najnižja v primerjavi z ostalimi sistemi, vendar delovanje v celi življenjski dobi ni nujno najcenejše. Preverite cene razpoložjivih sistemov toplotne črpalke na ključ za vaš primer objekta.

 

Preverjena cena toplotne črpalke za dvostanovanjsko hišo 2023

Sodobne toplotne črpalke zrak- voda zmorejo učinkovito ogrevati starejše hiše z radiatorji, če je hiša vsaj minimalno izolirana.Primer je gospodinjstvo s 7 člani, kjer s toplotno črpalko zrak-voda ogrevajo 300 m2 veliko stanovanjsko hišo in sanitarno vodo. Cena toplotne črpalke moči 14 kW, skupaj z zalogovnikom sanitarne vode, ki spada v višji kakovostni razred, je z montažo na ključ in odbito subvencijo, je znašala približno 10.000 €Stroški ogrevanja so se jim po vgradnji toplotne črpalke občutno zmanjšali. Namesto 3.500 €, kolikor je znašal strošek ogrevanja s kurilnim oljem, so po vgradnji toplotne črpalke za ogrevanje odšteli 1.300 €.

Po treh letih delovanja smo preverili podoben primer zamenjave starega ogrevalnega sistema v starejši, solidno energetsko sanirani hiši, ogrevani z radiatorji, z dvema gospodinjstvoma, kjer je vgrajena geotermalna toplotna črpalka. V času izvedbe, leta 2019, jih je investicija na ključ (toplotna črpalka, geotermalna sonda 120 m + montaža in zagon) stala nekje 16.000 €. Ob zamenjavi starega kotla so pridobili 4.000 EUR subvencije Eko sklada. Ta je za geotermalne toplotne črpalke višja kot za toplotne črpalke zrak-voda. Končna cena na ključ, z odbito subvencijo, je znašala 12.000 €. Povprečni letni strošek ogrevanja znaša 400 €. Več o primeru najdete TUKAJ!


Subvencije za vgradnjo novih ogrevalnih sistemov spet na voljo

Na Eko skladu je aktualen poziv za subvencije za samostojne naložbe za večjo energijsko učinkovitost stavb in rabo obnovljivih virov energije. Priznani ukrepi v pozivu 99SUB-OB22 so za nove naložbe v energetsko učinkovite ogrevalne sisteme, prezračevalne sisteme in za energetske obnove stavb. Na razpolago je 26 milijonov evrov, ukrepi so razdeljeni v devet skupin od A do I. Toplotne črpalke najdete v skupini C - vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe.

 

V letu 2023 so na voljo subvencije za toplotne črpalke. Višina subvencije v primeru vgradnje toplotne črpalke v novi objekt znaša do 20 % priznanih stroškov, oziroma do največ 1.000 EUR, v primeru zamenjave stare kurilne naprave pa do 40 % oziroma do največ 2.500 EUR

 

Pravica do subvencije za vgradnjo se dodeli za vgradnjo električne, plinske, sorpcijske ali hibridne toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe sistemov zrak - voda, voda - voda, zemlja - voda (geosonda). Pravica do subvencije se lahko koristi za vgradnjo ene toplotne črpalke na stanovanjsko enoto. mora zadostvovati predpisani sezonski energijski učinkovitosti. Seznam toplotnih črpalk najdete TUKAJ!

 

Subvencijo prejmete tudi v primeru, če je bila investicija opraviljena v 2022, in sicer od naprej. Potrebujete dokumentacijo in račune, ki dokazujejo, da je bila naložba končana v tem času. Subvencije bo možno koristiti tudi za naložbe, ki bodo izvedene do po objavi zaključka tega poziva. V pozivu je nekaj sprememb . Vloge se bodo od sedaj lahko oddajale elektronsko, brez elektronskega podpisa. Pozivi, odločbe in druga dokumentacija pa se bo vročala z navadno vročitvijo.


Kvalitetna toplotna črpalka zrak – voda zanesljivo deluje do zunanje temperature -28°C

Za invertersko tehnologijo toplotnih črpalk je značilno, da se prilagajajo toplotnim izgubam objekta in s tem omogočajo želene prihranke. Zmorejo učinkovito ogrevati tudi pri ekstremnem mrazu, zato za toplotne črpalke ni ovir za vgradnjo v obstoječe starejše objekte vsepovsod po Sloveniji. Toplotna črpalka je lahko uporabna tudi za hlajenje objektov, če ima hiša vgrajeno talno gretje.


Kje do cene in kakovostnih primerjalnih ponudb za toplotne črpalke?

Ponudbo in ceno toplotne črpalke je za vaš primer lahko preverite z izpolnitvijo obrazca Hitro do ugodne ponudbe, kjer lahko izpolnite povpraševanje za več ponudnikov hkrati.


Koliko elektrike toplotna črpalka porabi za ogrevanje?

Glavni porabnik elektrike pri toplotni črpalki je kompresor, porabniki so še obtočne črpalke, avtomatika in morebitni dodatni grelci. Primer iz prakse pokaže, da je letni strošek za ogrevanje novejše 150 m2 velike dobro izolirane stavbe, pri današnjih cenah elektrike približno 2500 do 300 € na leto, ob predpostavki, da se za vir toplote uporablja podtalnico ali toploto zemlje (geosonda) in da uporabljamo talno ogrevanje.

Letni strošek elektrike za ogrevanje je nekoliko višji, če imamo slabo izolirano hišo, če uporabljamo radiatorje in če za vir toplote izberemo okoliški zrak. V primeru, če je vir toplote nestabilen ali če sistem ni uravnotežen in pravilno načrtovan, je lahko strošek ogrevanja precej višji.

 

Ali toplotna črpalka za ugodno ceno ogreje starejšo neizolirano hišo?

V praksi se delovanje toplotne črpalke potrjuje kot povsem učinkovito tudi v starejših hišah. Sistem omogoča tudi višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode, ki jeprimerna za ogrevanje z radiatorj. Treba je upoštevati, da je učinkovitost toplotne črpalke v primeru neizolirane hiše nižja, poraba elektrike pa višja. Vsekakor je boljše, da se v primeru vgradnje toplotne črpalke v slabo izoliran objekt, čimprej izvede primerna toplotna izolacija in zamenja okna. Pri načrtovanju sistema se lahko odločimo za monovalentno delovanje ali bivalentno delovanje toplotne črpalke. Izbira je odvisna od primera do primera. Pri monovalentnem delovanju nam toplotna črpalka pokrije vse toplotne potrebe stavbe tudi v najhladnejših dneh in ter ne potrebujemo dodatnih pomoči za ogrevanje. 

 

Kaj pa ogrevanje tople vode in hrup toplotne črpalke?

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov praviloma ogreva tudi sanitarno vodo. Toplotne črpalke že imajo praviloma vgrajeno avtomatiko za segrevanje sanitarne vode ter integriran bojler, vgrajena je običajno dobra zvočna izolacija in ne povzročajo prekomernega hrupa v prostoru. Jakost zvoka notranje enote lahko primerjamo z boljšim gorilnikom na olje ali z jakostjo zvoka hladilnika.  

Moteč hrup toplotne črpalke lahko povzroča zunanja enota, katere hrup ne bi smel presegati 50 dB na razdalji 1 m. Zato se je pred izvedbo potrebno premišljeno odločiti za dobro lokacijo zunanje enote, ki pa zaradi izgub ne sme biti preveč oddaljena od notranje enote. Čez dan, zaradi vseh okoliških zvočnih vplivov, zunanje enote toplotne črpalke skoraj ne slišimo. Je pa zvok lahko zelo moteč ponoči. Potrebno biti pozoren, da zunanje enote ne postavimo preblizu meje zemljišča, kjer bi lahko motila sosede, ali da je ne postavimo v bližino spalnic in si s tem kratimo spanec.

V zadnjem času so se na trgu pojavile zvočne izolacijske ohišij za toplotne črpalke, ki bi naj zmanjševala hrup tudi za 15 dB. Vendar je tudi pri tem potrebno biti previden. Da lahko toplotna črpalka učinkovito deluje, potrebuje dovolj pretoka zraka, ki pa ga lahko s takšnimi izolacijskimi ohišji preveč omejimo.


Geotermalne toplotne črpalke nimajo zunanje enote in ne povzročajo hrupa.


Ali potrebujem dovoljenja za vgradnjo toplotne črpalke, ter kakšna je cena?

Glede na predpise in zakonske zahteve, potrebujemo dovoljenja za vse vrtine, ki so globje od 30 m, kadar želimo izkoriščati toploto podtalnice ali toploto kamenin (geosonda). V primeru vrtin, globjih od 50 m, pa je potrebno priložiti še rudarski načrt za izvedbo del. Na območjih, ki so vodovarstveno zaščitena, je ne glede na globino vrtanja, potrebno pridobiti dovoljenja. Za pridobitev dovoljenj je treba izdelati projekt, ki je podlaga za izdajo dovoljenj. Na odgovore na vloge se čaka do dva meseca, izdaja pa jih Agencija Republike Slovenije za okolje – ARSO. Vlogo po navadi v imenu investitorja odda izvajalec del. Cena postopka je odvisna od zahtevnosti projekta.

V primeru, ko se odločimo za koriščenje toplote okoliškega zraka ali okoliške zemlje (horizontalni kolektor), dovoljenja niso potrebna.

 toplotna crpalka zemeljski kolektor

Primer vgradnje horizontalnega zemeljskega kolektorja, za katerega ne potrebujemo dovoljenja. Potrebna je le dovolj velika parcela.

Koliko znaša cena vzdrževanja toplotne črpalke?

Stroški vzdrževanja so nizki, oziroma jih skorajda ni. Toplotna črpalka ne potrebuje vsakoletnega obiska serviserja, razen v primeru napak. V kolikor je toplotna črpalka kot ogrevalni sistem pravilno dimenzionirana in pravilno izvedena, lahko pričakujemo, da bo delovanje nemoteno in ne bo napak. Nekateri proizvajalci kljub temu priporočajo preglede na nekaj let.

 

Ali je upravljanje toplotne črpalke zahtevno?

Toplotna črpalka novejše izvedbe ima vso potrebno avtomatiko. Ob prvem zagonu sistema se opravijo določene nastavitve, nato sistem deluje samodejno. Z drugimi besedami  - v jeseni vključite, spomladi izključite, oziroma se to opravi samodejno.

Podobno kot delovanje vseh novejših naprav, lahko tudi toplotno črpalko v vsakem trenutku nadzirate preko pametnega telefona, spreminjate nastavitve, ali se v primeru težav povežete z dobaviteljem ali monterjem, ki vam lahko na daljavo odpravi kakšno težavo ali nastavitev.

Toplotna crpalka monitor upravljanje

Vas zanima cena toplotne črpalke?

Ceno za vaš primer preverite z obrazcem Hitro do ugodne ponudbe, prejmite ponudbe  aktualnih ponudnikov za toplotne črpalke ali sončne elektrarne, plinsko peč, talno gretje ali prezračevalni sistem. Ne spreglejte novi praktični - Kalkulator Oceni prihranke energije ter definirajte koliko denarja vam lahko ukrepi prihranijo za vaš primer gospodinjstva.   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.