Božo Dukić je prepričan, da je vsak liter nafte ali plina, ki ga ob morju potrošimo za ogrevanje objektov, razmetavanje z denarjem. Zato je svojo poslovno nišo poiskal v obnovljivih virih energije in energetskem posodabljanju starejših objektov.

Njegova tehnologija temelji na obnovljivih virih, kot so zemlja, vode, podtalnica ... in seveda morje. Za prihodnji teden pripravlja v Strunjanu izobraževalne delavnice o obnovljivih virih energije za nevladne okoljevarstvene organizacije.

Božo Dukić iz Kranja je zanimiv možakar. Ko se pogovarjaš z njim o alternativnih virih ogrevanja, se bolj kot o poslovnih vidikih problematike raje razgovori o ekoloških. Kot da ne bi projekt ogrevanja na obnovljive vire že nekaj let predstavljal osnovnega poslovnega programa njegovega družinskega podjetja Geosonda. Pravi, da je po naravi vztrajen in potrpežljiv, zato lahko mirno čaka, da se zgodi premik v zavesti Slovencev. O racionalnejši rabi energije in izkoriščanju obnovljivih virov razmišlja že desetletja; v tem času je okusil že bitke z okoljskimi ministri, ko je šlo za uveljavljanje malih elektrarn, obdobje raziskovanja novih tehnologij za uporabo obnovljivih virov energije, nazadnje pa se je znašel še v vlogi promotorja javno-zasebnega partnerstva v okoljskih investicijah in uvajanju obnovljivih in alternativnih virov energije.

dukic1_mala

Direktor Geosonde Božo Dukić (levo) in njihov glavni strojni inženir Evgen Kodrun

Foto: VIDA G. POSINKOVIĆ

Prepričan je, da je danes, zaradi krize morda bolj kot kdajkoli prej, pravi trenutek za obnovo in energetsko posodobitev celotne mreže šol in vrtcev. Država bi s tem pognala investicijski cikel, s čimer bi pomagala celotnemu gradbenemu sektorju, obenem pa naredila korak bliže spoštovanju okoljevarstvenih direktiv EU.

Njegovi izračuni so preprosti. V Sloveniji imamo okoli 1600 šolskih objektov, od katerih večina potrebuje celovito prenovo, vključno z obnovo fasade in strojne instalacije. To pa je lahko obenem idealna priložnost za prehod na rabo obnovljivih virov. Dukić se zaveda, da gre za zajeten investicijskih zalogaj, ki bi si ga tako država kot občine v tem trenutku težko privoščile. Zato opozarja na denar EU, kjer bo v prihodnjih petih letih v strukturnih skladih na voljo okroglih 185 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Ko temu dodamo obvezni delež države in skromnejši prispevek občin, bi lahko v prihodnjih letih v program obnove šolskih poslopij vložili okroglih 50 milijonov evrov.

 

dukic2_mala

 Božo Dukić si je na Obali že dodobra obrusil pete. Vendar mu ni žal nobene opravljene poti, zatrjuje. Trenutno je pogosto v Piranu, kjer predstavlja novemu županu Bossmanu prednosti ogrevanja na morje. Prepričan je, da bi lahko z novo tehnologijo ogrevali vse piranske in portoroške hotele. Še najbolj ga boli srce ob misli, koliko energije potrošimo za vzdrževanje hotelskih bazenov, in to kljub temu, da imamo zastonj energijo tako rekoč pred nosom. Ko so pred leti obnavljali portoroški hotel Palace, se je investitor že zanimal za ogrevanje na vodo, vendar iz tega kasneje ni bilo sadov. Dukić je prepričan, da je za premik v načinu razmišljanja potreben čas, da pa se ta zavest v zadnjem času zelo hitro spreminja na boljše.

Foto: VIDA G. POSINKOVIĆ

 
dukic3_mala

Geotermalna karta Slovenije prikazuje gostoto toplotnih tokov. Raba geotermalne energije skozi sistem geosond ali z odvzemom energije podzemni vodi je projektantska podjetja prisilila v izdelavo strojnih projektov za vgradnjo toplotnih črpalk in projektiranje nizkotemperaturnih ogrevalnih sistemov.

Foto: BOŽO

   

erevija varčujem z energijo božo dukić geotermalna energija  morje varčevanje energije ogrevanje primorska vrtina

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.