Ogrevanje poslovne stavbe v Mariboru s toplotno črpalko

V Mariboru smo si ogledali poslovno stavbo podjetja Telem s 750 m2 uporabnih površin v treh etažah. Poslopje ni podkleteno ter ima vgrajeno talno ogrevanje in prezračevanje z vračanjem toplote, toplotna črpalka pa je edini vir toplote.

V Mariboru smo si ogledali poslovno stavbo podjetja Telem s 750 m2 uporabnih površin v treh etažah.

Poslopje ni podkleteno ter ima vgrajeno talno ogrevanje in prezračevanje z vračanjem toplote, toplotna črpalka pa je edini vir toplote. Sistem deluje tretjo sezono, v tem času je krmilna avtomatika samo enkrat zaznala, da energije za ogrevanje malo primanjkuje in to za čas samo 20 ur, česar pa noben od zaposlenih v stavbi ni občutil. Toplotna črpalka ima 33 kW toplotne moči, med 6 do 8 kW pa porabijo še računalniki in razsvetljava, tako da je resnični vnos toplote v stavbo okrog 40 kW. Elektrika za toplotno črpalko jih stane povprečno 85 € na mesec, dobavilo in vgradilo pa jo je podjetje Knut.

Vrtine na vogalih

lzdelali so štiri vrtine na vseh vogalih stavbe, globoke po 120 m. V vsaki se nahaja cev izmenjevalca z dvema zankama, vse skupaj pa je zalito z betonom. 

Mesečna poraba elektrike za pogon črpalke je presenetljivo nizka.
Stavbo s 750 kvadratnimi metri površine ogrevajo s toplotno črpalko zemlja – voda.

Mesečna poraba elektrike za pogon črpalke je presenetljivo nizka.

Vse pomembne podatke lahko zajamemo z enim pogledom.

Merijo pretok in temperaturo izstopne vode ter krmilijo frekvenčno vodene črpalke za vsako vrtino posebej. Če krmilni računalnik zazna, da se je katera od vrtin bolj ohladila kot ostale, zmanjša pretok v njej in ga poveča v drugih vrtinah. Toplotna črpalka v prehodnem času ohladi vodo z 12 na 8°C, pozimi pa so te temperature nekaj nižje.
Sistem se jim je odplačal v dveh letih, dobili pa so tudi subvencijo sklada, s katero so financirali vrtine. Štiri vrtine so povprečno stale 45 € za meter vrtanja, v kar je všteto vrtanje, vstavja-nje cevi izmenjevalca in zalivanje z betonom. Zgradbo v prehodnem in zimskem času ogrejejo ponoči s cenejšo elektriko, preko dneva pa dovajajo samo potrebno manjkajočo energijo.

Prezračevanje z vračanjem

Klimat z rotacijskim rekuperatorjem je preko eterneta povezan s centralnim krmilnim sistemom. Kljub temu, da bi iz rekuperatorja lahko sprejemali številne vrednosti, s katerimi bi napolnili več kontrolnih ekranov, za krmiljenje uporabijo samo nekaj parametrov, ki za odlično delovanje popolnoma zadostujejo. Rekuperator ima vgrajeno kaseto za ogrevanje in še eno za hlajenje poleti, s čimer jim uspeva tudi poleti obdržati zahtevano temperaturo. Med ogledom je bila temperatura zunanjega zraka primerna, zato je prezračevanje delovalo samo z ventilatorji. V poletnem času stavbo hladijo tako, da jo ponoči prepihujejo s hladnim nočnim zrakom.

Centralno vodenje

V času nakupa niso mogli dobiti toplotne črpalke s komunikacijskim vmesnikom za povezavo z nadzornim sistemom, zato nekaterih vrednosti ne morejo upravljati na daljavo. Podjetje se ukvarja tudi z avtomatizacijo tehnoloških procesov, zato s svojim sistemom vodijo, nadzirajo, optimirajo in hranijo merilne podatke, ki so predstavljeni številsko in grafično. Tak pristop so načrtovali že ob gradnji in z njim dosegajo najvišjo energetsko učinkovitost. •

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI