Opis naprave Toplotna črpalka

Poznamo jih tudi pod imenom split ali deljene klimatske naprave. Toploto poleti črpajo iz prostora, pozimi pa v prostor. Sodobne toplotne črpalke niso običajne klima naprave.

Toplotne črpalke

Poznamo jih tudi pod imenom split ali deljene klimatske naprave. Toploto poleti črpajo iz prostora, pozimi pa v prostor. Sodobne toplotne črpalke niso običajne klima naprave.

Notranje enote so hidravlični moduli, opremljeni z vso potrebno krmilno elektroniko in elementi, potrebnimi za kroženje in uporabo tople vode. Razdelimo jih lahko v dve večji skupini, na tiste, ki za vir toplote uporabljajo okoliški zrak in na tiste, ki vir toplote najdejo pod zemljo.


Zajemanje toplote zraka

Najenostavnejša je izvedba na zrak, saj lahko zunanjo enoto, enako kot pri split klimatski napravi, postavimo ob hišo, na streho oziroma tja, kjer imamo prostor in takoj začnemo zajemati toploto okolice. Toplotne črpalke zrak/voda s pomočjo spremenljivega števila obratov kompresorja (inverter), dosegajo odlične izkoristke tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in so uporabne vse leto. Povprečna zimska temperatura zraka v Ljubljani, je za obdobje zadnjih 10 let, znašala okoli 1,5°C. Grelno število je razmere med prejeto in oddano energijo. Če toplotna črpalka za pogon kompresorja porabi 1 kW, pri tem pa odda 4 kW toplote, ima grelno število 4. To število se je pri uveljavljenih proizvajalcih, pri temperaturi zraka +7°C povzpelo že krepko čez 4, pri temperaturi zraka -7°C pa je večje kot 2. Toplotne črpalke so uporabne za pripravo sanitarne tople vode, ter za ogrevanje s talnim ali radiatorskim ogrevanjem. Zelo uporabne so tudi za ogrevanje bazenske vode.


Možnost nadgradnje

Proizvajalec Fujitsu je pripravil širok nabor različnih moči, s čimer je omogočena najboljša izbira z ozirom na toplotne potrebe. Vodilo načrtovalcev je bila izdelava visokozmogljive naprave, všečne oblike, ki je tudi modularno nadgradljiva. Po vgradnji se lahko čez čas odločimo, da dodamo K1T modul za dvojni tokokrog ali pa K1T modul za bazensko ogrevanje in druge dodatke. V hidravličnem delu, ki stoji v stavbi, je vgrajen sodoben patentiran toplotni izmenjevalec izdelan iz nerjavečega jekla, ki ne potrebuje protizmr-zovalnega sredstva, saj ima vgrajen dodaten električni grelec ter lahko odstranljiv pokrov, za lažje vzdrževanje.


Zunanja enota

Prihaja iz skupine na terenu preizkušenih zunanjih enot split klimatskih naprav. Z vgrajeno V- PAM invertersko elektroniko, se je sposobna takoj odzvati na zahteve uporabnika, ko potrebuje več toplote. Moč vedno prilagodi trenutnim potrebam in s tem ne porablja več energije, kot je potrebno. Poraba elektrike je optimizirana, teža in velikost naprave sta do 60% manjši, glasnost pa je opazno nižja kot pri običajnih toplotnih črpalkah. Z dograditvijo 200 ali 300 litrskega bojlerja bomo zagotovili zadostno količino tople vode za vso družino. •

toplotna črpalka erevija varčujem z energijo gradnja varčevanje energije ogrevanje hlajenje energetika instalacije talno ogrevanje stensko ogrevanje voda-voda sanitarna voda hranilnik toplote

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI