Stare tehnologije za ogrevanje postajajo finančno nevzdržne, nove pa imajo potencial, če izvzamemo stroške nakupa, postati praktično zastonj. Zato se prihodnje sezone ob astronomskih cenah za ogrevanje ne pustite presenetiti. Nakup toplotne črpalke, ki jo lahko povežemo tudi s solarnimi paneli, je pametna investicija, ki se hitro povrne. Sploh, ker omogoča popolno samooskrbo.

Cene ogrevanja v Sloveniji so v sezoni 2021/22 dosegle najvišje mejnike. Po poročanju Agencije za energijo je povprečna cena gospodinjskih odjemalcev toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople v večstanovanjski stavbi v januarju 2022 dosegla vrednost 113,87 EUR/MWh. Za primerjavo, v kurilni sezoni 2021 je dosegla vrednost 120,60 EUR/MWh, v letu 2020 pa je znašala le 86,04 EUR/MWh.

 

primer ogrevanja s toplotno crpalko

Dve Panasonicovi toplotni črpalki ogrevata večstanovanjsko zgradbo v Bezeni v bližini Maribora.

S toplotno črpalko lahko ogromno prihranimo

Pe posebej prebivalci stanovanjskih stavb, kjer so stanovalci odvisni od ponudnika energije, negodujejo o precej višjih stroških ogrevanja, bodisi gre z elektriko, plin ali za ogrevanje z vodo. To zimo je morda res že prepozno za menjavo ponudnika ali način ogrevanja, če je ob tem treba zbrati vse podpise stanovalcev ali nas do ponudnika zavezuje pogodba, katere predčasni preklic bi nas precej udaril po žepu. Lastniki hiš tega problema nimajo, zato je menjava ogrevanja smiselna tudi pozimi. Tovrstni dogodki pa so lahko tudi način, da pričnemo razmišljati v smeri »kaj se da storiti, da naslednje leto ne bomo ponovno negodovali nad visokimi cenami«?

Rešitev je ne le menjava ponudnika, pač pa tudi načina ogrevanja. Vse več novogradenj se pametno odloča za vgradnjo toplotnih črpalk. Na tem področju zlasti blestijo toplotne črpalke Panasonic, namenjene tako poslovnim kot stanovanjskim stavbam.

Pametno bi bilo, če bi temu zgledu sledili tudi lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki se ogrevajo na »klasičen« način.

 

primer ogrevanja s toplotno crpalko montaza v kurilnici

Montaža toplotnih črpalk Panasonic

 

V celem letu niti 100 evrov za ogrevanje

Izjemen primer dobre prakse je večstanovanjska stavba v Bezeni v občini Ruše, blizu Maribora. Gradbinec Marjan Bračko, direktor podjetja Gradnje Lenart d.o.o., je dal zgraditi skoraj ničenergijsko večstanovanjsko stavbo, ki se ogreva z dvema Panasonic Aquarea toplotnima črpalkama zrak-voda, ki se nahajata v kurilnici. Stanovalci niso odvisni od elektrike na daljavo, saj je na strehi sončna elektrarna, ki omogoča popolno samooskrbo z elektriko. Na leto stanovalci za ogrevanje stanovanja in vode tako ne plačujejo niti 100 evrov. Cena je, sploh če upoštevamo dejstvo, da nekateri drugi stanovalci ob gretju na plin ali vodo toliko plačajo samo za en mesec, naravnost smešna. »Ker se stanovalec ničenergijske hiše tem stroškom izogne, si na tak način skoraj že poplača 25 odsotkov kredita za stanovanje,« je prepričan Bračko.

Dve črpalki po 16 kW tako ogrevata 20 stanovanj. Stavba je sicer povsem nova, a po prvih projekcijah bo energije dovolj za ogrevanje stanovanj, vode, morda pa tudi za luči in pogon dvigala v stanovanjski stavbi.

 

primer ogrevanja s toplotno crpalko in soncno elektrarno

Toplotna črpalka in sončna elektrarna nam zagotavljata skoraj zastonj ogrevanje. Stanovalci večstanovanjske zgradbe v Bezeni pri Mariboru na sezono za ogrevanje in gretje sanitarne vode ne plačajo niti 100 evrov.

Prebivalci stanovanjskih blokov precej na slabšem

Letos so cene ogrevanja in priprave sanitarne vode glede na podatke Agencije za energijo poskočile kar za 40 odstotkov glede na lansko leto. Povprečen lastnik 70-kvadratnega stanovanja v stanovanjskem bloku, ki se ogreva preko tople vode za mesec december, je samo za ogrevanje plačal približno 100 evrov, četudi stanovanja zaradi ugodne pozicije glede na stavbo ni niti ogreval.

Četudi se ne odločimo za sončno elektrarno, v primerjavi s konvencionalnim električnim ogrevanjem ob uporabi toplotne črpalke Panasonic na leto prihranimo kar 1100 evrov, kar je blizu povprečni neto plači v Sloveniji.

baner toplotne crpalke

Ob menjavi kurilnih naprav subvencija Eko sklada

K sreči pa so letošnji astronomski stroški dobro izhodišče za načrte prihodnjega leta. Država denimo ponuja 25-odstotno Eko sklad subvencijo v primeru menjave stare kurilne naprave z novo v skupnih kotlovnicah večstanovanjskih stavb. A pazljivo, vlogo je potrebno oddati pred začetkom del, prav tako pa je pomembno upoštevati zahteve občin, saj določene dovoljujejo le omejene načine ogrevanja. Nepovratna finančna spodbuda je lahko dodeljena le za zamenjavo stare kurilne naprave v skupni kotlovnici večstanovanjske stavbe z novo ogrevalno napravo, med katerimi prednačijo tudi toplotne črpalke. Kateri način ogrevanja je primeren za posamezno stavbo v določeni občini, lahko izveste preko brezplačnega svetovanja ENSVET v sklopu Eko sklada.


Toplotna črpalka Panasonic Aquarea zunanja enota

Toplotna črpalka Panasonic - cenejše ogrevanje

Toplotna črpalka Panasonic Aquarea je za delovanje pri nizkih temperaturah za energetsko učinkovitost pridobila oznako A+++. Glede na Direktivo o energijskem označevanju toplotne tehnike in toplotnih črpalk, 2010/30/ES, dejansko to pomeni dosežen najvišji energijski razred.  Uporabniki lahko izbirajo možnosti za izboljšano učinkovitost pri delovanju z delno obremenitvijo ter skrajšan čas segrevanja pri delovanju s polno obremenitvijo.


Domov se lahko vrnemo v toplo stanovanje

Panasonicova toplotna črpalka Aquarea je tako postala pravi hit med novogradnjami po Sloveniji. Gre za čist, učinkovit in okolju prijazen sistem, ki je enostaven za uporabo, cenejši od ostalih energentov, uporabnik pa z njim nima nobenih skrbi in dela. In kar je še najbolj razveselilo kupce stanovanj ali hiš: enoto Aquarea je mogoče povezati z oblakom prek pametne naprave, kar uporabnikom omogoča upravljanje enote, serviserjem pa vzdrževanje na daljavo. Ko se tako recimo po zimskih počitnicah v tujini vračate domov, vam ni treba vstopiti v hladen dom, ki ga je še potrebno zagreti, saj lahko za slednje predhodno poskrbite kar preko svoje pametne naprave. Kar priročno, kajne?


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Panasonic marketing Europe GMBH
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.