Ob občutnem dvigu cen električne energije lani se je marsikdo vrašal, koliko je njegovo ogrevanje s toplotno črpalko sploh cenejše od ogrevanja s kurilnim oljem. Razlika v korist toplotne črpalke se je znižala, saj se razmerje med cenami različnih energentov ves čas spreminja.


Ogrevanje s toplotno črpalko pa je bilo vseeno ves čas cenejše. Cene energentov se spreminjajo, nekaj časa je nekoliko dražja elektrika in nato spet kurilno olje. Razmerje obeh se, dolgoročno gledano, počasi spreminja, na slabše kurilnemu olju, ki tudi bolj onesnažuje naše okolje. Zakonske omejitve so vse bolj restriktivne ravno na področju onesnaževanja okolja. Zaradi ekonomske krize se je olje, po katerem v svetu ni bilo toliko povpraševanja, pocenilo, sedaj pa se cena ponovno približuje 1€ za liter. Pred zimo bo ta meja verjetno tudi presežena. Če spremljamo trend v zahodnih, razvitejših državah, kjer so nihanja zaradi krize nižja, ostaja razmerje cen obeh energentov približno enako. To je dolgoročno pričakovati tudi v Sloveniji.

slika_knut_toplotna_crpalka


Razmerje cen je še zlasti pomembno pri toplotnih črpalkah zrak/voda, ki imajo letno grelno število, to je izkoristek, res nekoliko slabši. Vseeno pa se mnogo investitorjev odloča za toplotno črpalko zrak/voda, saj je v mnogih primerih edini način, kako znižati stroške ogrevanja.


Tipičen primer je, ko želimo zamenjati ogrevalni energent z okolju prijaznejšim in cenejšim ogrevanjem, to je s toplotno črpalko. Če nimamo dovolj velike parcele za položitev zemeljskega kolektorja ali pa energetskih stebrov, energetske vrtine pa so nam predrage, je pravilna rešitev, ki je tudi cenejša, vgradnja toplotne črpalke zrak / voda.

 

Ta je zlasti primerna pri starejših, slabše izoliranih in energetsko potratnih objektih. Žal se država premalo zaveda, da imajo lastniki starejših objektov tudi največkrat omejena finančna sredstva. V takih energetsko zahtevnih objektih, so po vgradnji toplotne črpalke tudi najvišji prihranki. Izolacija celotnega objekta bi seveda prinesla najvišje znižanje porabe energije, bi pa bila tudi občutno dražja kot vgradnja kakovostne toplotne črpalke zrak / voda. Populacija je vse starejša, vedno več lastnikov hiš pa ne zmore več večjih naporov s pripravo ter kurjenjem z drvmi ali višjih stroškov kurilnega olja, predvsem zaradi prenizkih pokojnin.

 

Naslednji primer so manjši proizvodni, športni in drugi objekti, z visokimi stroški ogrevanja in priprave velike količine tople sanitarne vode.

 

Eden od primerov so večstanovanjski objekti, ki v poletnem času porabijo za ogrevanje sanitarne vode veliko količino kurilnega olja. Sanitarno vodo bi lahko ogrevali s primerno eno ali večimi toplotnimi črpalkami zrak/voda, občasne termične šoke (pregretje sanitarne vode na 70°C) pa bi lahko izvedli s kotlom in ob tem občutno znižali porabo kurilnega olja, ki imajo poleti, zaradi pogostih vklopov, zelo nizek izkoristek.

 

Seveda je potrebno v vsakem primeru, zlasti pri večjih objektih, poiskati priznanega strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami, ki vam bo pripravil najugodnejšo rešitev, vam prikazal realne možnosti ter ocenil prihranke. Najugodnejša rešitev naj zajema tudi predloge manj sprejemljivih posegov za investitorja, namreč kako z najmanjšim finančnim vložkom dodatno znižati energetske izgube.

 

Več na www.knut.si ; www.nibe.si
tel.. 01 788 99 16

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.