Tople vode ne bo več zmanjkalo

Tople vode ne bo več zmanjkalo

Vsak je že slišal krik razočaranja iz kopalnice, ko nekdo ugotovi, da je tople vode zmanjkalo, pri tem pa ima lase in telo prekrito s šamponom.

Nato se začne ugotavljanje, kam je odtekla topla voda in kdo jo je porabil ter zakaj. Vzrok je velikokrat premajhen bojler in uporaba cenejše nočne elektrike, ki omogoča samo eno ogrevanje osemdesetih litrov vode, dan pa je dolg in potrebe velike.

 

ellatron topla voda

Vakuumski Heat Pipe z dodatnim solarnim modulom za pogon črpalke

 

Sonce in zalogovnik

Toplovodne prepire lahko za vedno odpravimo, če se odločimo za večji zalogovnik tople vode in sončne kolektorje. S tem odpravimo tudi osnovni vzrok, saj tople vode zmanjka vedno zaradi varčevanja elektrike. Po vgradnji solarne instalacije bo poraba zanemarljiva, saj ima solarna obtočna črpalka, ki je edini električni stroj v napeljavi, povprečno porabo okrog 50 W. Delovala bo samo toliko časa, dokler vode ne ogreje na izbrano temperaturo, krajše čase delovanja pa omogočajo zlasti izjemno učinkoviti Heat Pipe vakuumski kolektorji. Imajo kar 48% izkoristek, z njimi pa zajamemo 2 krat več energije kot s ploščatimi kolektorji, ter 4 krat več energije kot s fotovoltaiko enake površine, pri čemer imajo vakuumski kolektorji pričakovano življenjsko dobo 25 let.

 

Genialni izum Heat Pipe

Delovanje toplotne cevke so prvič predstavili 1964 in velja za eno najboljših toplotnih črpalk, saj prenese velike količine toplote ob najmanjši temperaturni razliki, pri tem pa ne porabi nič elektrike. Deluje po principu uparjanja in kondenzacije v zaprti bakreni cevki, v kateri je etanol ali podobna tekočina. Ta se upari pri nizkem tlaku in temperaturi, zavre, pare pa se zaradi kapilarnega efekta samodejno premaknejo v hladnejši del cevke. Tam se ohladijo in kondenzirajo, ter odtečejo v spodnji konec cevi, kjer se krog spet ponovi. Pri tem je hladnejši konec vedno vrhnji del cevi, ki je potopljen v krožečo vodo, s katero ogrevamo stavbo ali sanitarno vodo. Toplotna prevodnost tega sistema je teoretično kar 1000 krat večja, kot če bi toploto sonca prenašali na vodo s palico bakra enakega premera.

V solarno napeljavo je potrebno vgraditi še povezovalne cevi, varnostne naprave in krmilno elektroniko. Vgradimo lahko še obtočno črpalko na fotovoltaični pogon zato bo sistem deloval tudi ob izpadu elektrike.

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI