Alarm zaradi izgub ob nakupu elektrike

Prizadeta podjetja poudarjajo, da gre za izredne razmere in da bi morali dobavitelji električne energije pokazati več etičnosti in razumevanja pri poslovanju s svojimi odjemalci Problematika predrage elektrike za tista podjetja, ki so sklepala terminske pogodbe pred dvema letoma, je dosegla vrelišče, zato so se organizirali v Sindikat prizadetih podjetij. Na včerajšnji tiskovni konferenci, ki je potekala v prostorih GZS – Območne zbornice Ljubljana, so prizadeti predstavili vzroke za revolt porabnikov električne energije. Alarm so sprožila podjetja iz Postojne in Pivke, ker so podpisovala dveletne pogodbe za dobavo elektrike s fiksno ceno, okoli šestdeset podjetij pa je čez dve leti ugotovilo, da so podpisala pogodbe v svojo škodo. Ostala podjetja, predvsem srednja in mala iz vse Slovenije, naj bi se jim v kratkem pridružila.

Prizadeta podjetja poudarjajo, da gre za izredne razmere in da bi morali dobavitelji električne energije pokazati več etičnosti in razumevanja pri poslovanju s svojimi odjemalci

Problematika predrage elektrike za tista podjetja, ki so sklepala terminske pogodbe pred dvema letoma, je dosegla vrelišče, zato so se organizirali v Sindikat prizadetih podjetij. Na včerajšnji tiskovni konferenci, ki je potekala v prostorih GZS – Območne zbornice Ljubljana, so prizadeti predstavili vzroke za revolt porabnikov električne energije. Alarm so sprožila podjetja iz Postojne in Pivke, ker so podpisovala dveletne pogodbe za dobavo elektrike s fiksno ceno, okoli šestdeset podjetij pa je čez dve leti ugotovilo, da so podpisala pogodbe v svojo škodo. Ostala podjetja, predvsem srednja in mala iz vse Slovenije, naj bi se jim v kratkem pridružila.

 

Enim dobiček, drugim izguba

 

Igor Blažina, direktor GZS – Območne zbornice Postojna, je najprej pojasnil, zakaj podjetja že drugič pozivajo vlado, da nekaj ukrene glede nesprejemljivih cen elektrike za okoli 60 slovenskih podjetij. Od leta 2008 imamo v Sloveniji tržno ceno elektrike. Nekaj podjetij, kot so Elektro Ljubljana, Elektro Primorska …, so v 80-odstotni državni lasti, eno je v polovični državni lasti in eno v zasebni. Ta podjetja kupujejo elektriko pri domačih proizvajalcih, kajti Slovenija sama proizvede več kot 80 odstotkov potrebne električne energije, ostalo uvaža. Ko se je začel tržni boj med podjetji, so se začele tudi težave nekaterih podjetij, ki so zaupala komercialistom in sklepala pogodbe s fiksno ceno.

 

Igor Blažina pojasnjuje: “Marca letos smo pozvali vlado in predsednika vlade Boruta Pahorja, da odpravita neenakosti na trgu, to so nevzdržne in diskriminatorne cene elektrike, ki so jih s pogodbo podjetja podpisala leta 2008. Zavezala so se, da bodo dve leti plačevala ceno elektrike od 135 do 144 evrov za megavatno uro, ko pa se je začela svetovna kriza v letu 2009, je cena elektrike je padla na okoli 60 evrov za megavtno uro, kar pomeni, da imajo podjetja, ki prodajajo električno energijo, velike dobičke, gospodarski subjekti pa veliko izgubo. V skupni izjavi navajamo tudi, da je svetovna gospodarska kriza povzročila veliko razdejanje pri podjetjih ne le zaradi izgube trga, temveč tudi zaradi spremembe cene električne energije, na katero nismo računali. Svetovna gospodarska kriza je višja sila, vendar podjetja, ki prodajajo elektriko, tega nočejo razumeti. Pogodbe, ki vsebujejo dvakrat višjo ceno elektrike od sedanje tržne cene, lahko uničijo najbolj zdrav del gospodarstva in v prihodnje ne vemo, kako bomo plačali visoke račune.”…


Celoten članek: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010071505558447

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI