Domača izuma uspešno prenesli v gospodarstvo

Pri iskanju rešitev za učinkovitejše izkoriščanje sončne energije so na Kemijskem inštitutu v Ljubljani odkrili nov antikorozijski premaz za absorberje v sprejemnikih sončne toplote in skupaj s podjetjem Color razvili premaze za sončne absorberje z izboljšanimi lastnostmi. Obe odkritji so na inštitutu patentirali in ju uspešno prenesli v gospodarstvo, saj bodo njihovo znanje uporabili v enem večjih nemških podjetij. “Prenos znanja v industrijo je skoraj tako težak, kot odkritje samo,” je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril direktor kemijskega inštituta dr. Janko Jamnik.“Našli smo nemškega proizvajalca sončnih absorberjev, ki se uporabljajo v sprejemnikih kot tisti del, ki spremeni sončno sevanje v toploto. Na srečo je proizvajalec tako ambiciozen, da hoče uporabiti oba naša izuma,” se je sodelovanja razveselil vodja laboratorija za spektroskopijo materialov, kjer so izumi nastali, dr. Boris Orel.

Profesor dr. Boris Orel (v sredini) je
skupaj s svojimi raziskovalci, dr. Ivom Jermanom in dr. Matjažem
Koželjem, patentiral dva izuma za učinkovitejše izkoriščanje sončne
energije.

(Tit Košir)
Profesor dr. Boris Orel (v sredini) je skupaj s svojimi raziskovalci, dr. Ivom Jermanom in dr. Matjažem Koželjem, patentiral dva izuma za učinkovitejše izkoriščanje sončne energije.

Pri iskanju rešitev za učinkovitejše izkoriščanje sončne energije so na Kemijskem inštitutu v Ljubljani odkrili nov antikorozijski premaz za absorberje v sprejemnikih sončne toplote in skupaj s podjetjem Color razvili premaze za sončne absorberje z izboljšanimi lastnostmi. Obe odkritji so na inštitutu patentirali in ju uspešno prenesli v gospodarstvo, saj bodo njihovo znanje uporabili v enem večjih nemških podjetij. "Prenos znanja v industrijo je skoraj tako težak, kot odkritje samo," je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril direktor kemijskega inštituta dr. Janko Jamnik.

"Našli smo nemškega proizvajalca sončnih absorberjev, ki se uporabljajo v sprejemnikih kot tisti del, ki spremeni sončno sevanje v toploto. Na srečo je proizvajalec tako ambiciozen, da hoče uporabiti oba naša izuma," se je sodelovanja razveselil vodja laboratorija za spektroskopijo materialov, kjer so izumi nastali, dr. Boris Orel.

Z uspešnim prebojem na trg so na inštitutu dokazali, da je njihovo znanje uporabno za gospodarstvo, ne samo doma, temveč tudi v tujini, pravijo sami. Zgodba o uspehu se je začela že leta 1988, ko so na inštitutu začeli z izdelavo premazov za sončne absorberje, ima pa tudi ekološko noto, saj bomo v prihodnje rabili vedno več energije, hkrati pa moramo zamenjati fosilna goriva z drugimi, ki ne izpuščajo toliko ogljikovega dioksida, je izpostavil Orel.

Minister za visoko šolstvo znanost in tehnologijo Gregor Golobič je ob uspehu inštituta pripomnil, da ni naključje, da je ta v minulem letu postal nosilec treh projektov v okviru razpisa za centre odličnosti.


Vir: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010020405509470

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI