EU izgubi skoraj polovico ključnih surovin, primernih za recikliranje

Poročilo Friends of the Earth ugotavlja, da EU izgubi skoraj polovico ključnih surovin, primernih za recikliranje, kot so papir, karton, plastika, jeklo, aluminij in steklo. Države EU bi na leto lahko prihranile 148 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida, če bi vse te surovine reciklirale, namesto da jih odvržejo ali zažgejo. To je toliko, kot če bi s cest vsako leto umaknili 47 milijonov vozil. Hkrati bi s tem države prihranile pet milijard evrov, poleg tega bi z razvojem mreže za recikliranje pridobili številna “zelena” delovna mesta.

Poročilo Friends of the Earth ugotavlja, da EU izgubi skoraj polovico ključnih surovin, primernih za recikliranje, kot so papir, karton, plastika, jeklo, aluminij in steklo. Države EU bi na leto lahko prihranile 148 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida, če bi vse te surovine reciklirale, namesto da jih odvržejo ali zažgejo. To je toliko, kot če bi s cest vsako leto umaknili 47 milijonov vozil. Hkrati bi s tem države prihranile pet milijard evrov, poleg tega bi z razvojem mreže za recikliranje pridobili številna "zelena" delovna mesta.

Friends of the Earth Europe si prizadevajo, da bi odlaganje surovin, primernih za recikliranje, prepovedali. Takšna odločitev je že prinesla rezultate v Flandriji. Poleg tega predlagajo, naj EU začne meriti uporabo surovin in postavi cilje za njeno zmanjšanje.

http://www.foeeurope.org/publications/2009/FoEE_gone_to_waste_Oct09.pdf


Vir: http://www.vecer.com/clanek2009101905478290

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI