Narodno-zabavna glasba na sončne celice

Agenti nizkoogljične družbe so včeraj na Trgu svobode opozarjali na prevelike izpuste ogljikovega dioksida v ozračje in na obnovljive vire energije Kot nalašč je bil včerajšnji dan za Biotehniško šolo Maribor in Slovenski E-forum, ki sta v okviru Festivala Stare trte na Trg svobode pripeljala, kot jim sama pravita, agente nizkoogljične družbe v akciji – podjetja, organizacije in šole, ki se ukvarjajo z obnovljivimi viri in učinkovito rabo energije. Zaradi obilice sonca so lahko namreč mimoidoči nazorno videli, kako lahko z nekaj iznajdljivosti in brez vsakršnih izpustov v …

Agenti nizkoogljične družbe so včeraj na Trgu svobode opozarjali na prevelike izpuste ogljikovega dioksida v ozračje in na obnovljive vire energije

 

Kot nalašč je bil včerajšnji dan za Biotehniško šolo Maribor in Slovenski E-forum, ki sta v okviru Festivala Stare trte na Trg svobode pripeljala, kot jim sama pravita, agente nizkoogljične družbe v akciji – podjetja, organizacije in šole, ki se ukvarjajo z obnovljivimi viri in učinkovito rabo energije. Zaradi obilice sonca so lahko namreč mimoidoči nazorno videli, kako lahko z nekaj iznajdljivosti in brez vsakršnih izpustov v tek poženemo maketo kolesarja ali pa s pomočjo sončnih celic pridobimo toliko energije, da lahko velik del Maribora po zvočnikih prisluhne narodno-zabavni glasbi.

 

Ekološka zavest Mariborčanov je nizka, so ugotavljali agenti nizkoogljične družbe.

Mimoidoči so se lahko ob stojnicah poučili še, zakaj in kako nadomestiti fosilna goriva s sončnimi celicami, pečjo na biomaso, sončno, geotermalno ali vetrno energijo. "Slovenci na tem področju počasi napredujemo. Razširjeno je predvsem kurjenje na biomaso, vedno več je malih hidroelektrarn. Z ostalimi obnovljivimi viri pa je pri nas žal slabo," pripoveduje Simon Gračner, koordinator projekta Biotehniške šole, in opozori na nevarno povečevanje izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Navede, da posameznik na leto proizvede od osem do deset ton tega plina, pri čemer bi bila po ocenah klimatologov sprejemljiva samo ena tona. Ob tem pa najprej pokaže na velikansko rumeno kocko, ki prikazuje količino vse sončne energije, ki v enem letu prispe na Zemljo, nato pa še na njeno miniaturno dvojnico, s katero ponazori, da od vse razpoložljive sončne energije izkoristimo samo dva odstotka. "Če sodim po prihodu obiskovalcev, lahko rečem, da je ekološka zavest Mariborčanov nizka. Povabili smo vse osnovne in srednje šole, a ni bilo pravega odziva," pa z obiskom stojnic ni bil najbolj zadovoljen Gračner.

 

In na teh se je res dalo izvedeti marsikaj zanimivega. Recimo o hibridnem avtomobilu pa o energijsko varčni hiši. Ta "na kvadratni meter v kurilni sezoni porabi liter olja, povsem običajna hiša pa od 12 do 18 litrov," je Borut Zamolo iz Marles hiš ponazoril, koliko se da prihraniti z nizkoenergijskim domom. Kot agent nizkoogljične družbe pa se je včeraj predstavila tudi Snaga. "Mariborčani znajo ločevati odpadke in so pri tem kar marljivi. Velikokrat pa se jim zatakne pri tetrapaku – mnogi mislijo, da gre to med papir. Pravilno je, da ga je treba dati v zabojnik za embalažo," pouči Brigita Beuc, promotorka iz Snage, ter opozori, da naj bodo ljudje pazljivi pri odmetavanju nevarnih odpadkov, kot so zdravila, barve, laki in embalaža od dezodorantov, ki sodijo le v Snagin zbirni center ali na njene ekološke otoke.


Vir: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2009092205470768

(Marko Vanovšek)
Ekološka zavest Mariborčanov je nizka, so ugotavljali agenti nizkoogljične družbe.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI