Sončna elektrarna tudi kot varna naložba

Eden od ciljev slovenske energetske in okoljske politike je povečati delež energije, pridobljene iz obnovljivih virov in v ta namen ponuja država nekatere ugodnosti, zlasti pri odkupu tako proizvedene električne energije.Glede na veliko število sončnih dni v letu ima Pomurje, kar zadeva energijo iz obnovljivih virov, ugodne pogoje tudi za sončne elektrarne in prav to si je zamisli mag. Robert Celec. Odprl jo bo danes ob 17. uri v Černelavcih, slavnostna govornica pa bo slovenska poslanka v evropskem parlamentu dr. Romana Jordan Cizelj. Fotonapetostna elektrarna je bila na omrežje priključena včeraj, prvi mesec pa bo obratovala poskusno. Njena moč je 6,3 kilovata (kWp). Izvedba je bila v rokah Elektra Maribor. Elektrarna v modulih na strehi poslovno-stanovanjskega objekta proizvaja enosmerno napetost, smerniki jo nato spremenijo v izmenično, preko razdelilnika pa je usmerjena do števca in nato do omrežja.

Eden od ciljev slovenske energetske in okoljske politike je povečati delež energije, pridobljene iz obnovljivih virov in v ta namen ponuja država nekatere ugodnosti, zlasti pri odkupu tako proizvedene električne energije.

Glede na veliko število sončnih dni v letu ima Pomurje, kar zadeva energijo iz obnovljivih virov, ugodne pogoje tudi za sončne elektrarne in prav to si je zamisli mag. Robert Celec. Odprl jo bo danes ob 17. uri v Černelavcih, slavnostna govornica pa bo slovenska poslanka v evropskem parlamentu dr. Romana Jordan Cizelj. Fotonapetostna elektrarna je bila na omrežje priključena včeraj, prvi mesec pa bo obratovala poskusno. Njena moč je 6,3 kilovata (kWp). Izvedba je bila v rokah Elektra Maribor. Elektrarna v modulih na strehi poslovno-stanovanjskega objekta proizvaja enosmerno napetost, smerniki jo nato spremenijo v izmenično, preko razdelilnika pa je usmerjena do števca in nato do omrežja.

Za naložbo, ki je v tem prvem delu vredna 37 tisoč evrov, se je Celec, samostojni podjetnik in murskosoboški mestni svetnik, odločil na podlagi letos maja objavljene uredbe o podporah električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov. Ta namreč zagotavlja odkup električne energije iz sončne elektrarne po 415,46 evra za megavatno uro in zagotavlja nespremenjeno ceno za 15 let. "Vsa tako pridobljena električna energija bo posredovana v omrežje," je o elektriki iz njegove male elektrarne povedal Celec, ki jo bo kot uporabnik potem spet odkupoval iz omrežja po ceni, kakršna sicer velja za odjemalce.

Robert Celec pričakuje, da se mu bo naložba povrnila v dvanajstih letih.

Za investicijo je preko Ekosklada pridobil ugodnejši kredit, po njegovih izračunih pa naj bi se mu naložba povrnila v dvanajstih letih. Kasneje želi sončno elektrarno dograditi, tako da bi bila njena moč 15 kilovatov, moduli pa bi bili delno na strehi, delno na jekleni konstrukciji. Pričakovana obratovalna doba sistema, ki ga je dal postaviti, je od 25 do 30 let. Takšne naložbe so iz okoljevarstvenih vidikov nujne, pravi Celec, ki poleg tega naložbo vidi kot zelo varno in tudi s tega vidika privlačno.


Vir: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2009102305480032

(Nataša Gider)
Robert Celec pričakuje, da se mu bo naložba povrnila v dvanajstih letih.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI