Volovja reber in vetrnice spora

Volovja reber in vetrnice spora V boju proti globalnemu segrevanju pa tudi zato, ker se svet sooča z omejenostjo zalog fosilnih goriv, kot so premog, nafta in zemeljski plin, so mnoge države pripravljene pospešeno vlagati v obnovljive vire energije (OVE). Ena od rešitev, uporabljajo jo predvsem na severu Evrope (Danska, Švedska) pa tudi v Španiji, Avstriji in drugod, je izkoriščanje vetrne energije, ki slovi kot okolju prijazno, zato uživa tudi podporo okoljevarstvenikov. Slovenija pri vlaganju v OVE ni izjema, vendar je umestitev vetrnih elektrarn (VE) na Volovji rebri – Agencija za RS za okolje (ARSO) je konec junija izdala odločbo, s katero potrjuje veljavnost soglasja za VE Volovja reber, ki ga je leta 2006 izdala Elektru Primorska – sporna. Okoljevarstveniki opozarjajo, da je Volovja reber območje naravne dediščine, kjer med drugim živijo tudi planinski orel, orel kačar in beloglavi jastreb. Ne nazadnje preko tega območja vodijo selitvene poti za ptice in velike zveri, kot so medved, ris in volk. Ob tem se poraja upravičen dvom, ali je območje dejansko primerno za VE.

Ne le v Sloveniji, tudi primeri iz tujine kažejo, da umeščanje vetrnih elektrarn v prostor ni vedno lahka naloga, žal pa tudi tam slej ko prej zmaga kapital

 

V boju proti globalnemu segrevanju pa tudi zato, ker se svet sooča z omejenostjo zalog fosilnih goriv, kot so premog, nafta in zemeljski plin, so mnoge države pripravljene pospešeno vlagati v obnovljive vire energije (OVE). Ena od rešitev, uporabljajo jo predvsem na severu Evrope (Danska, Švedska) pa tudi v Španiji, Avstriji in drugod, je izkoriščanje vetrne energije, ki slovi kot okolju prijazno, zato uživa tudi podporo okoljevarstvenikov. Slovenija pri vlaganju v OVE ni izjema, vendar je umestitev vetrnih elektrarn (VE) na Volovji rebri – Agencija za RS za okolje (ARSO) je konec junija izdala odločbo, s katero potrjuje veljavnost soglasja za VE Volovja reber, ki ga je leta 2006 izdala Elektru Primorska – sporna. Okoljevarstveniki opozarjajo, da je Volovja reber območje naravne dediščine, kjer med drugim živijo tudi planinski orel, orel kačar in beloglavi jastreb. Ne nazadnje preko tega območja vodijo selitvene poti za ptice in velike zveri, kot so medved, ris in volk. Ob tem se poraja upravičen dvom, ali je območje dejansko primerno za VE.

 

Vetrni potencial pomembnejši od ohranitve območja Unescove svetovne dediščine?

Društvo za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS), ki aktivno sodeluje v obnovljenem postopku o izdaji okoljevarstvenega soglasja, je odločitev ARSO označilo kot “diletantsko”. “Na DOPPS še nismo videli manj kvalitetne upravne odločbe,” so zapisali v izjavi za javnost. Agencija je od društva v postopku pridobila več kot sto strani podatkov in argumentov, ki po mnenju DOPPS “dokazujejo nedopustne vplive vetrnic predvsem na velike ptice ujede”. V društvu so zaskrbljeni, pa ne le zato, ker je ARSO odločbo izdala prav ob začetku šolskih počitnic in dopustov, ko je “pozornost zmanjšana”, ampak tudi zato, ker je ARSO v “zadnjem letu v postopkih, kjer je bil udeležen tudi DOPPS, izdala tri nezakonite odločbe, ki so bile na drugi stopnji razveljavljene”….


Celoten članek: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010072605560880

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI