Za večino emisij kriva trdna goriva

Podnebne spremembe vplivajo na življenje ljudi, žal pa jih ne moremo ustaviti le z omejevanjem izpustov CO2, ki se kopičijo že stoletja in imajo dolgo življenjsko dobo Okolje je obremenjeno z izpusti, zato je potrebno takojšnje ukrepanje, saj nam drugače grozijo naravne katastrofe, kot so poplave, požari, pomanjkanje pitne vode, dvigovanje morske gladine, tornadi, huda neurja in še marsikaj. Vsaj tako svarijo strokovnjaki, ki pa ne stojijo na istem bregu reke, kadar je govor o tem, kdaj in koliko se bodo črne napovedi uresničile niti kako naj človeštvo omeji izpuste ogljikovega dioksida. Scenarijev, kot so na podnebni konferenci v Turkuju na Finskem razkrili predstavniki iz različnih “podnebnih vetrov”, je najmanj šest, kar pomeni, da obstaja več kot ena prava pot in več kot ena prava domneva. Se pa strinjajo, da ogrevanje ozračja opažajo vsakih 100 do 300 let in da je slednje najvišje prav v tem stoletju zaradi izpustov toplogrednih plinov in emisij aerosola.

Podnebne spremembe vplivajo na življenje ljudi, žal pa jih ne moremo ustaviti le z omejevanjem izpustov CO2, ki se kopičijo že stoletja in imajo dolgo življenjsko dobo

Trdim gorivom naj bi zadnja ura odbila leta 2015, če želimo rešiti podnebje.

(Reuters)
Trdim gorivom naj bi zadnja ura odbila leta 2015, če želimo rešiti podnebje.
HELSINKI (OD NAŠE SODELAVKE)

Okolje je obremenjeno z izpusti, zato je potrebno takojšnje ukrepanje, saj nam drugače grozijo naravne katastrofe, kot so poplave, požari, pomanjkanje pitne vode, dvigovanje morske gladine, tornadi, huda neurja in še marsikaj. Vsaj tako svarijo strokovnjaki, ki pa ne stojijo na istem bregu reke, kadar je govor o tem, kdaj in koliko se bodo črne napovedi uresničile niti kako naj človeštvo omeji izpuste ogljikovega dioksida. Scenarijev, kot so na podnebni konferenci v Turkuju na Finskem razkrili predstavniki iz različnih "podnebnih vetrov", je najmanj šest, kar pomeni, da obstaja več kot ena prava pot in več kot ena prava domneva. Se pa strinjajo, da ogrevanje ozračja opažajo vsakih 100 do 300 let in da je slednje najvišje prav v tem stoletju zaradi izpustov toplogrednih plinov in emisij aerosola.

Količina CO2 se bo zviševala ne glede na omejitev izpustov

Podnebne spremembe se dogajajo predvsem zaradi visoke koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju. Za to je v največji meri kriv človek. Svoj lonček, le da veliko manjšega, je pristavila tudi narava s premikanjem kontinentalnih plošč, s spreminjanjem parametrov zemeljske zvezdne poti, vulkanskih izbruhov in s sončno energijo, ki vsakodnevno prehaja v naše ozračje in se iz njega tudi odbija nazaj v vesolje. "Jasno je, da emisije povzročajo industrijsko razvite države. Energetski in transportni sektor proizvajata skupno 26 odstotkov vseh emisij, stavbe 8, kmetijstvo 14, mesna industrija 20. Največji delež pa prispevajo trdna goriva," pravi Simo Kyllonen, Greenpeaceov borec proti klimatskim spremembam.

"Emisije se kopičijo že od leta 1750," pojasnjuje Petri R

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI