Uporabnik toplotne črpalke: Stroški so nas prisilili k vgradnji toplotne črpalke

Za uporabo toplotne črpalke zrak voda sem se pred tremi leti odločil, ker me je v žepu že precej bolelo. Imel sem namreč centralno peč na UNP in zato tudi plinohram

Primer povsem racionalne zamenjave ogrevalnega sistema

Za uporabo toplotne črpalke zrak voda sem se pred tremi leti odločil, ker me je v žepu že precej bolelo. Imel sem namreč centralno peč na UNP in zato tudi plinohram. Utekočinjen naftni plin je postal v zadnjih 12 letih, kar smo imeli postavljeno takšno kurilnico, enormno drag energent. Takrat, ko smo zadevo postavili, je bila cena sprejemljiva, UNP pa je veljal za čist, okolju prijazen energent, ki se bo samo še cenil. Žal je bila zgodba nekoliko bolj žalostna. Na koncu je strošek ogrevanja enostanovanjske hiše (novogradnja, ogrevano 150 m2, na 21,5°C, sanitarna voda za 4 osebe), skupaj z najemom plinohrama in ogrevanjem sanitarne vode znašal med 2.500 in 2.700 EUR.

 

tersus toplotna atlantic

 

Stroški so nas prisilili k vgradnji toplotne črpalke

Odločili smo se za toplotno črpalko Atlantic zrak – voda z integriranim hranilnikom sanitarne vode, ker je ta sistem za ogrevanje relativno majhen in ni potrebe po večjih predelavah ali gradbenih posegih. Montaža je bila hitra in korektna, postavitev, priklop in poizkusno delovanje pa opravljeno v parih dneh, s tem da sam nisem imel praktično nobenega dela. Izkušnja med načinoma ogrevanja s plinom in toplotno črpalko je precej različna. Pri prejšnji peči je temperatura vode v radiatorjih nihala od sobne do 70°C. Zdaj so radiatorji venomer mlačni. Temperatura v prostoru je veliko stabilnejša in enakomerno razporejena. Ne vklapljamo nočnega režima in tudi med zimskim dopustom temperature ne nižamo.

 

Hišo ogrevamo z radiatorji, letni izdatek v letošnji hudi zimi pa ne bo presegel 1.000 EUR.

 

Finančni vidik izbire toplotne črpalke

Investicija je kar velik zalogaj. Vendar so veliko vredni tudi prihranki in samodejno delovanje TČ. Ker sta bili zadnji dve zimi premili, da bi smel o njih govoriti kot o hudih, je bil pa lanski december in letošnji januar kar podpovprečno hladen. In za januar, kjer smo imeli lokalno izmerjeno povprečno zunanjo temperaturo -3,4°C, lahko povem, da smo porabili za ogrevanje s toplotno črpalko, vključno s sanitarno vodo 1.441 kWh. Kar pri našem ponudniku stroški električne energije znesejo manj kot 200 EUR in tako lahko pričakujemo najmanj enkrat nižji celoletni strošek ogrevanja, ki ne bo presegel 1.000 EUR.

Bojan, Vnanje Gorice

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI