Če izbirate fasado za svojo hišo, ste že opazili, da je ponudbe veliko, tako za izolacije, kot za raznobarvne omete. Kako izbrati? Lažje nam bo, če se najprej vprašamo, kaj od prave fasade pričakujemo?

 

Naj bo učinkovita!

Hišo izoliramo, da prihranimo pri stroških za ogrevanje in obenem izboljšamo počutje v hiši. Zato je prvo, na kar pomislimo, dobra izolacija. In kakšna naj bi bila dobra izolacija? Gotovo tehnično čim bolj učinkovita, torej naj bi ob manjših debelinah nudila čim boljšo toplotno izolativnost. Naravna, zdrava, dostopna? Seveda.

 

kalcer prava fasada

 

Varna

Pomembno je tudi, da je fasada negorljiva, saj si vsi želimo čim bolj varno hišo. Če zagori, je zelo pomembno, da se ogenj širi čim počasneje, da bodo gasilci požar lažje in predvsem hitreje zaustavili, zato bo škoda manjša. Ker je najpogostejša nevarnost ob požaru zastrupitev s plini, je zelo pomembno, da gradbeni materiali, ki jih vgrajujemo, ne gorijo in ne sproščajo strupenih plinov. Ker se po fasadi širi plemen iz nadstropja v nadstropje, je negorljiva izolacija dobra ovira pri širjenju požara.

 

Zvočna izolacija

Če je naša hiša v bližini ceste, nam je pomembno, da je dobro zvočno izolirana, saj nam le tako lahko zagotovi miren spanec ponoči in sprostitev čez dan. Toplotno izolacijski materiali imajo različne vplive na zvočno izolacijo sten. Lahko jo izboljšajo, lahko so brez vpliva na zvočno izolativnost, lahko pa celo poslabšajo stanje, kar je zadnje, kar bi si želeli. 

 

Bivalno ugodje

Nova okna precej spremenijo bivalne razmere v hiši. Ko se zatesnjenim oknom pridružijo še vlažni zidovi in nepravilno prezračevanje, so izpolnjeni vsi pogoji za nezdrave bivalne razmere. Z izoliranjem fasade k temu ne smemo prispevati! Zato mora biti fasada difuzijsko odprta, saj s tem zagotovimo naraven proces sušenja. Kamena volna, lepila in zaključni sloji, ki omogočajo prehod vlage, obenem pa ščitijo pred padavinsko vodo, so zato idealna fasadna kombinacija.

 

Kaj pa toča?

Želimo si, da bi bila fasada trajna , s trajnostjo pa je povezana tudi trdnost: toča je najpogostejši vzrok za poškodbe fasade in če fasada zdrži točo, bo tudi še kakšno žogo, ki po nesreči prileti v zid. Trdnost  zagotavljata tako izolacija kot tudi trdne plasti lepil in zaključnega ometa. Tudi ob toči, debeli kot jajce, lahko fasade ostajajo nepoškodovane – če dobro narejene in iz kakovostnim materialov.

Do poškodb na fasadi lahko pride tudi zaradi temperaturnih sprememb. Poletno segrevanje, ki mu sledi hitra ohladitev, lahko povzroči razpoke. To je posebej pogost pojav pri temnejših barvah fasade. Z izbiro bolj »elastičnega« ometa lahko to preprečimo.

Kaj je še grdo? Alge in mahovi, ki kazijo videz, plesni pa še negativno vplivajo na naše zdravje.  Pri pravi fasadi je omet tak, da preprečuje ali vsaj zavira razvoj nezdravih mikroorganizmov na stenah.

 

Več zanimivosti o fasadah lahko najdete na spletni strani Kalcer - Prava fasada


Kalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 


Povezane vsebine

 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.