Agencija za energijo predlaga podražitev elektrike

Agencija za energijo je za prihodnje regulativno obdobje 2010-2012 ministrstvu za gospodarstvo predlagala dvig omrežnine električne energije za gospodinjstva.To pomeni, da se bo, če bo vlada k podražitvi dala soglasje, znesek na položnici za elektriko za povprečnega odjemalca prihodnje leto zvišal za 2,5 odstotka oz. 96 centov.Razlogi za podražitevMed razlogi za podražitev je direktorica agencije Irena Praček navedla zmanjšano porabo električne energije. Poraba elektrike bo na podlagi zadnjih podatkov letos za deset odstotkov nižja kot lani oz. za 15 odstotkov nižja kot leta 2007, ko je bila zabeležena doslej najvišja poraba v Sloveniji. Posledica zmanjšane porabe elektrike je tudi manjši priliv omrežnine.

Ljubljana – Agencija za energijo je za prihodnje regulativno obdobje 2010-2012 ministrstvu za gospodarstvo predlagala dvig omrežnine električne energije za gospodinjstva.


To pomeni, da se bo, če bo vlada k podražitvi dala soglasje, znesek na položnici za elektriko za povprečnega odjemalca prihodnje leto zvišal za 2,5 odstotka oz. 96 centov.

Razlogi za podražitev

Med razlogi za podražitev je direktorica agencije Irena Praček navedla zmanjšano porabo električne energije. Poraba elektrike bo na podlagi zadnjih podatkov letos za deset odstotkov nižja kot lani oz. za 15 odstotkov nižja kot leta 2007, ko je bila zabeležena doslej najvišja poraba v Sloveniji. Posledica zmanjšane porabe elektrike je tudi manjši priliv omrežnine.

"Brez dviga omrežnine ne gre"

Sedanje cene omrežnine po pojasnilih Pračkove veljajo že od 1. januarja 2008. Agencija je kljub višjim pričakovanjem in zahtevam sistemskih operaterjev zahtevala dodatno povečanje učinkovitosti operaterjev in s tem poskrbela za kar najmanjšo dodatno obremenitev odjemalcev, kljub temu brez dviga omrežnine ne gre, je dodala.

Direktorica agencije Irena Praček

Kaj zajema cena električne energije?

Cena za uporabo omrežij je cena, ki jo odjemalec električne energije plača za dostop do omrežja in zajema omrežnino, ki jo določa agencija, ter dodatke k omrežnini, ki jih določa vlada.

Omrežnina je namenjena plačevanju izvajanja gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega in prenosnega omrežja in pokrivanju stroškov sistemskih storitev. Dodatki k omrežnini so namenjeni pokrivanju stroškov delovanja agencije za energijo in delovanja organizatorja trga, z izjemo stroškov za izvajanje dejavnosti centra za podpore, je navedla Pračkova.

Poleg omrežnine in dodatka k omrežnini skupna cena električne energije zajema še prispevek za obnovljive vire energije (OVE) in prispevek za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov energije (DVE) in trošarino ter DDV. Ceno teh treh določa vlada.

Za značilnega gospodinjskega odjemalca s povprečno letno porabo 3500 kilovatnih ur elektrike bo znesek na položnici po podražitvi znašal okoli 38 evrov; omrežnina bo k celotnemu seštevku prispevala okoli 14,99 evra, dodatki k omrežnini okoli 0,09 evra, prispevki za OVE, DVE in trošarina okoli 1,89 evra, DDV okoli 6,37 evra, porabljena elektrika pa okoli 14,92 evra, je še pojasnila Pračkova.


Vir: http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/12/agencija_za_energijo_predlaga_podrazitev_elektrike.aspx

Foto: STA

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI