Električna podpora pri ogrevanju s toplotnimi črpalkami zrak – voda?

Električna podpora pri ogrevanju s toplotnimi črpalkami zrak – voda?

 

V praksi se večkrat dogaja, da ponudnik toplotne črpalke v želji pripraviti čim nižjo ponudbo izbere premajhno moč toplotne črpalke, glede na toplotne izgube objekta. Prevečkrat se ponudniki zanašajo na kataloški podatek o moči toplotne črpalke, ne upoštevajo pa moči, ki jo toplotna črpalka lahko zagotovi pri nižjih zunanjih temperaturah.

Resni ponudniki in resni proizvajalci imajo tako imenovane temperaturne tabele iz katerih je razvidna moč toplotne črpalke pri različnih zunanjih temperaturah.

 

dines grelec toplotna crpalka zrak voda

 

V situaciji, ko so toplotne izgube objekta prevelike za toplotno moč črpalke lahko nastopi pomoč s strani električnih grelcev, če so le-ti vgrajeni. Nepravilno dimenzioniranje moči toplotne črpalke tako povzroči vključevanje el. grelcev  in posledično poveča porabo el. energije. Stroški za elektriko narastejo izkoristek pa se močno zmanjša.

Primarna naloga vgrajenih el. grelcev je zagotoviti toploto tudi v primeru okvare toplotne črpalke. Izognemo se morebitni zmrzali, zagotovimo si vsaj delno toploto v prostorih in toplo sanitarno vodo.

Toplotne črpalke brez vgrajenih el. grelcev nimajo možnosti začasnega ogrevanja ob morebitni okvari.

 

dines grelec toplotna crpalka

 

Toplotne črpalke japonskega proizvajalca Fujitsu vam s serijo Waterstage omogočajo povsem kontrolirano uporabo elektro grelnika. Ob nakupu naprave Waterstage je vgrajen že serijsko. S preprosto Siemensovo regulacijo ter oštevilčenimi parametri lahko nastavite naslednja bolj pomembna parametra:

–              Pri kateri zunanji temperaturi bo toplotna črpalka dovolila grelniku da se vklopijo, če bo to potrebno.

–              Koliko časa naj preteče, ko toplotna črpalka vklopi prvo stopnjo grelnika.

 

Tisti, ki želite da se grelnik nikoli ne bi vklopil to enostavno nastavite na upravljalniku. Vklop grelnika nastavite npr. na  -30°C zunanje temperature. Če je potreba za vklop grelnika se to zgodi po stopnjah, medtem ko, toplotna črpalka deluje. Grelec samo ’’pomaga’’ dogreti sistem. Tako ne vklopi vse moči naenkrat ampak samo toliko kolikor zares potrebuje toplotna črpalka, da dogreje sistem na izračunano temperaturo. Grelnik je vključen samo toliko časa, da dogreje sistem nato temperaturo v sistemu vzdržuje toplotna črpalka sama.

Naj še enkrat poudarim, da pravilno dimenzionirana toplotna črpalka zagotavlja nemoteno delovanje brez podpore el. grelcev, ki se vklopijo samo ob morebitni okvari.

WATERSTAGE zagotavlja temperaturo ogrevne vode 60°C tudi pri zunanji temperaturi -20°C. To je dovolj tudi, če ogrevate prostore s pomočjo radiatorjev. V kolikor  so potrebe po višji temperaturi vode npr 70°C in več je potrebno skrbno proučiti, ali se vgradnja toplotne črpalke izplača.

 

 

Več na 

 

Dines d.o.o.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI