Kako do 40% nižjih stroškov ogrevanja brez lastne investicije

Kako do 40% nižjih stroškov ogrevanja brez lastne investicije

V večstanovanjskih stavbah so kotlovnice pogosto dotrajane in zato energetsko neučinkovite, stroški ogrevanja pa temu primerno visoki. Veliki porabniki energije lahko stroške ogrevanja znižajo tudi do 40 % s hibridnim sistemom.

 

Hibridni sistem – plinski kondenzacijski kotel s toplotno črpalko Sinera – je primeren predvsem za večje porabnike toplotne energije, kot so večstanovanjske zgradbe, hoteli, šole, vrtci, zdravstveni domovi, domovi starejših občanov, pa tudi upravne zgradbe, nakupovalni centri in podobno, kjer stroški ogrevanja predstavljajo pomemben delež izdatkov.

 

butan plin stanovanjski blok celje

Stanovanjski blok v Celju – po energetski prenovi

 

Primer uspešno realizirane hibridne rešitve v Celju

V večstanovanjski stavbi v Celju so zaradi različnih pogledov na prioritete in predvsem pomanjkanje razpoložljivih sredstev, lastniki stanovanj odlašali s prenovo zastarele in potratne kotlovnice. Želeli so vir energije, ki bo cenovno ugoden, tehnološko dovršen, učinkovit, investicija pa kar se da ugodna. Moči ter znanje so, na pobudo Butan plina, združili strokovnjaki partnersko povezanih podjetij.

 

butan plin toplotna Sinera z energijsko nalepko V2

Hibridna toplotna črpalka Sinera

butan plin toplotna

Toplotna črpalka zrak – voda ob stanovanjskem bloku

 

Sedaj do 40% nižji stroški ogrevanja

Energetska sanacija objekta, ki vključuje tudi hibridni sistem, porabnikom zagotavlja kar 40% prihranek pri stroških ogrevanja. Stanovalci bloka so se v sklopu energetske sanacije odločili tudi za umestitev hibridnega sistema po principu energetskega pogodbeništva oziroma t.i. kontraktinga. Slednji temelji na ideji prenove obstoječega sistema ogrevanja s financiranjem iz bodočih prihrankov energije, ki se zagotovijo z inovativnimi energetsko učinkovitimi rešitvami.

 

butan plin kotlovnica plinski kotel

Plinski kotli v kletnih prostorih stanovanjskega bloka

 

Prenova obstoječega sistema ogrevanja iz bodočih prihrankov

V konkretnem primeru je celotno investicijo v prenovo kotlovnice vključno z inženiringom prevzela družba Butan plin. Tako lastniki stanovanj v obdobju trajanja pogodbenega razmerja pri letnih stroških privarčujejo najmanj 7 %, po preteku le tega pa predvideni prihranki znašajo tudi do 40 % glede na predhodno stanje. Lastniki stanovanj objekta v Celju so prišli do prenove kotlovnice in nove energetske rešitve kljub temu, da v danem trenutku za investicijo niso imeli lastnih sredstev. Energetsko pogodbeništvo oziroma kontrakting namreč temelji na prenovi obstoječega sistema ogrevanja s financiranjem iz bodočih prihrankov energije, ki se zagotovijo z energetsko prenovo objekta.

Družba Butan plin je v tem primeru izvajalec energetskih storitev, ki je sklenila partnerstvo z izbranim porabnikom in tako predstavlja investitorja, ki glede na obstoječe stanje predlaga in vzpostavi energetsko učinkovit in varčen hibridni sistem ogrevanja.

Doseženi prihranki na konkretnem primeru stanovanjske stavbe v Celju:
Skupna ogrevalna površina stanovanjske stavbe2.380 m2
Predhodna poraba ELKO (ekstra lahko kurilno olje)28.000 l do 30.000 l
Povprečni stroški preteklih let (energent, vzdrževanje in upravljanje)med 30.000 €  in 36.000 € 1
Predvideni skupni stroški  izvedbe investicije, energije za ogrevanje, upravljanja in vzdrževanjapod 22.000 €
Prihranek energije2 – 115 MWh
Predviden prihranek letnih stroškov ogrevanja s hibridnim sistemom– 40 %
1Podatki za preteklo obdobje so povzeti na podlagi ocenjenih povprečnih stroškov in porabe za obdobje treh let pred sanacijo.
2Prihranek energije kot posledica zmanjšanja energetskih izgub objekta in starega ogrevalnega sistema pred sanacijo in porabo koristne energije po energetski sanaciji.

 

Več na

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI