Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje mag. Branka Grimsa

Vlada RS je danes na redni seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje mag. Branka Grimsa v zvezi s spoštovanjem socialnega partnerstva na področju energetike in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije. Poslanec mag. Branko Grims je v svojem poslanskem vprašanju opozoril, da se je sedanja koalicija zavezala k doslednemu spoštovanju socialnega partnerstva, zato bi morale biti po 2. členu Pravil o delovanju ekonomsko-socialnega odbora na področju energetike vse organizacijske spremembe v sistemu distribucij dogovorjene na tem orga …

Vlada RS je danes na redni seji na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje mag. Branka Grimsa v zvezi s spoštovanjem socialnega partnerstva na področju energetike in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije.

 

Poslanec mag. Branko Grims je v svojem poslanskem vprašanju opozoril, da se je sedanja koalicija zavezala k doslednemu spoštovanju socialnega partnerstva, zato bi morale biti po 2. členu Pravil o delovanju ekonomsko-socialnega odbora na področju energetike vse organizacijske spremembe v sistemu distribucij dogovorjene na tem organu. Trdi, da Vlada Republike Slovenije grobo krši načela socialnega partnerstva, ker tega dogovora ni bilo, saj  ta odbor ni bil sklican že več mesecev.

 

Vladi in ministru za gospodarstvo dr. Mateju Lahovniku je postavil naslednji vprašanji:

           zakaj Vlada RS grobo krši načela socialnega partnerstva in

           zakaj Ministrstvo za gospodarstvo ravna v nasprotju z določili Pravil delovanja ekonomsko- socialnega odbora na področju energetike?

 

Vlada je podala naslednji odgovor:

 

O načrtovani reorganizaciji elektrodistribucij je Ministrstvo za gospodarstvo z vodstvom sindikata delavcev v energetiki razpravljalo oz. se usklajevalo na treh srečanjih (9. 3., 20. 5. in 27. 7. 2009) ter na ekonomsko-socialnem odboru za energetiko 11. 6. 2009 in še na posebni problemski konferenci sindikatov 22. 7. 2009. Zato Vlada Republike Slovenije nikakor ne krši načel socialnega partnerstva. Ministrstvo za gospodarstvo posamezna odprta vprašanja s sindikati usklajuje še naprej. Tako je bil npr. med ministrom in Sindikati delavcev v energetiki 4. 9. 2009 podpisan dogovor o nadaljevanju socialnega dialoga v zvezi z reorganizacijo elektrodistribucijskih družb.

 

Ministrstvo za gospodarstvo tudi ne ravna v nasprotju s Pravili delovanja ekonomsko socialnega odbora energetike, zlasti ne z navedenim 2. členom teh pravil, ki določajo, s čim se  Ekonomsko- socialni odbor ukvarja. To je izključno spremljanje stanja na ekonomskih in socialnih področjih, njegovo obravnavanje ter oblikovanje  mnenj, stališč in predlogov.

 


Vir: http://www.mg.gov.si/si/splosno/cns/news/article/2159/6909/b85d86200c/

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI