Pri gradnji objektov, pa naj bodo to poslovne ali stanovanjske zgradbe, prihaja do vse večjih sprememb. Če je cilj pametna hiša, se že pri zasnovi in načrtovanju natančno ve, kako bo izvedeno ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Da bi delovanje sistema pametne hiše optimizirali in pri tem prihranili dolgoročno prihranili denar in čas, se pripravijo še razne priključne inštalacije za nazdorovanje senčil, razsvetljavo, senzorji za vrata ter okna in podobno. Tako bo bivanje v hiši takšno, kot si želimo - udobno in varno.

 

Kaj je pametna hiša?

Digitalizacija naprav je danes povsem logična in vsakdanja. Vsaka naprava deluje samostojno, upravlja se jo preprosto, s pritiskom na gumb ali celo z mobilno aplikacijo, sama sporoča, kdaj pride do napak in z nekaj nastavitvami sama poskrbi za čim večjo učinkovitost. Sodobni sistemi, kot so sistemi za varnost, toplotne črpalke, senčenje, prezračevanje, razsvetljava in podobno, danes delujejo digitalno in na daljavo. Vendar, če pametni sistemi niso med seboj usklajeni, se tudi pri naprednih tehnologijah rado pripeti, da namesto ugodja, uporabnika sodobnih pametnih sistemov presenetijo težave in skrbi.

 

Pametna hiša

 

Rešitev je seveda pametna hiša. Gre za združevanje naprav, ki so krmiljene v enotnem sistemu. Ta določa upravljanje posameznih naprav, glede na informacije, ki jih pridobi. Na primer, ko je zunaj toplo in sije sonce, sistem pametne hiše poskrbi, da zmanjša gretje. Da centralni sistem prepozna, kaj se dogaja v okolici in v sami hiši, ter da je delovanje vseh sistemov usklajeno in optimalno, je potrebno, da hišo opremimo z dovolj senzorji. Določanje parametrov lahko uporabnik izvaja z daljinskim upravljalnikom, ali preko mobilnega telefona oz. računalnika.

 

Pametno ogrevanje s toplotno črpalko

Priprava tople sanitarne vode in ogrevanje prostorov sta sistema, katera je dobro in imeti avtomatizirana, saj s pametnim upravljanjem prihranimo veliko denarja in časa.

V novejše hiše se za ogrevanje prostorov in sanitarne vode danes najpogosteje vgrajuje toplotna črpalka, ogrevalni sistem, ki uporabniku omogoča ugodje, poceni ogrevanje. Ogrevanje s toplotno črpalko je prijazno za okolje, saj za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije - toploto zraka, podtalnice, zemlje. Prednost toplotne črpalke, poleg tega, da je varčna in porabi malo električne energije, je tudi, da zavzame zelo malo prostora, življenka doba toplotne črpalke je okrog 20 let, upravljanje z njo pa je preprosto.

Sodobne toplotne črpalke so sestavljene iz naravi prijaznih materialov, imajo velik toplotni izkoristek (COP), zunanje enote pri sistemu zrak/voda, kjer so se v preteklosti pojavljale težave zaradi hrupa, pa so danes veliko tišje in elegantnejše. Tako so manj vpadljive in nemoteče za okolico.

 

Pametna hiša mitsubishi melcloud

Pametna hiša - upravljanje ogrevanje s toplotno črpalko na daljavo

 

Prednost ogrevanja s toplotno črpalko je enostavno povezovanje naprave v celotni sistem pametne hiše. Sistem deluje preprosto, potrebno je le nastaviti želeno temperaturo, krmiljenje centralnega sistema pa ob upoštevanju vseh ostalih meritev poskrbi za želeno udobje.

Pri ogrevanju s toplotno črpalko lahko s pametnim nadzorom natančno spremljamo njeno delovanje. Sistem nam ponuja vpogled v statistike o delovanju toplotne črpalke v različnih obdobjih. Tako lahko med sabo primerjamo različna časovna obdobja, preverjamo porabo, ter ogrevanje optimiziramo in prilagodimo tako, da porabimo manj energije in zmanjšamo stroške.

 pasica aplikacija

 

Pametna hiša in pametno ohlajanje 

Podobno kot toplotne črpalke, so tudi klimatske naprave primerne za integracijo v sistem pametne hiše. Uporabniki najpogosteje svojo klima napravo povežejo preko brezžičnega omrežja Wi-Fi s svojim mobilnim telefonom.

Nekateri proizvajalci, kot na primer Mitsubishi Electric, s svojimi aplikacijami omogočajo nastavitev najvišje in najnižje želene temperature v prostoru. Klimatska naprava tako sama reagira na spremembo temperature v prostoru in deluje po potrebi. Mitsubishijeva aplikacija Wi-Fi Control omogoča upravljanje večih klimatskih naprav v različnih prostorih hkrati.

Spodaj si lahko pogledate demonstracijo aplikacije za upravljanje s klimatsko napravo.Pametna hiša upravljanje razlišnih naprav na daljavo

Pametna hiša - upravljanje razlišnih naprav na daljavo

pasica aplikacija

 

Pametno prezračevanje

Razvoj plesni v hiši ali stanovanju, ki je posledica nabiranja vlage na stenah in oknih, najenostavneje zmanjšamo in preprečimo s prezračevanjem. Kadar odpiranje oken ne zadostuje, je potrebno poseči po tehnološko naprednejšem prisilnem prezračevanju, ki dodatno pomaga odstranjevati vlago iz bivalnih prostorov in hkrati zagotavlja svež zrak. Napredni prezračevalni sistemi omogočajo hitro in učinkovito izmenjavo zraka, ne da bi se pri tem ustvarjal neželen prepih. Obstajata dva osnovna sistema prisilnega prezračevanja:

Če je prezračevalni sistem integriran v pametni dom, pomeni, da je povezan tudi z drugimi sistemi v hiši. To pomeni, da se količina svežega zraka, ki ga sistem spusti v notranjost, prilagaja informacijam iz drugih sistemov: če je vroče, je zraka več, hkrati pa se spustijo tudi senčila. Avtomatizacija prezračevanja daje uporabniku veliko uporabnih podatkov:

  • količina porabljene energije,
  • prihranek energije,
  • stanje filtrov,
  • zgodovina delovanja.

Pametna hiša prezračevanje lossnay

Nadzor nad prezračevalnim sistemom je podobno kot pri ostalih sistemih v pametni hiši mogoč preko telefona, tablice ali računalnika.


Pametna hiša ni več stvar prihodnosti ali prestiža. Je način, kako imeti vse sisteme v hiši pod nadzorom, tako pa prihraniti energijo in denar, hkrati pa z njimi upravljati kar se da preprosto in intuitivno. Če želite v svojem pametnem domu vrhunske naprav Mitsubishi Electric, si oglejte ponudbo.REAM d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.