Vrste klimatskih naprav – VRF, split in multisplit

Predstavljamo vam različne vrste klimatskih naprav – VRF, split in multisplit, za lažjo odločitev pred nakupom za vaš primer primerne klimatske naprave.

Klima naprave so toplotni stroji za hlajenje, ki istočasno proizvajajo tudi toploto. Najboljši primer je domači hladilnik, znotraj hladen, na hrbtni strani vroč. Razvoj klimatskih naprav je prišel do točke, ko o učinkovitosti odloča v glavnem uporabljeno hladivo v sistemu, vse ostalo so nianse. Razvoj klimatskih naprav omogoča uporabnikom izbiro med različnimi možnostmi in sistemi za zagotavljanje prijetnega temperaturnega bivalnega okolja. Odločitev in montaža klimatske naprave sta zato odvisna od zgradbe, njenega namena, vrste, učinkovitosti in cene različnih sistemov. Za lažjo odločitev vam v nadaljevanju predstavljamo različne

 

Vrste klimaskih naprav

 

Kaj za klimatske naprave pomeni grelno in hladilno število?

Učinkovitost klimatske naprave za ogrevanje ponazori sezonsko grelno število – SCOP (Seasonal coefficient of per-formance), učinkovitost hlajenja pa sezonsko hladilno število – SEER (Seasonal energy effficiency ratio). V primeru toplozračnega ogrevanja prostorov klima naprave to pomeni, da prestrežemo 3 kWh brezplačne toplote iz okolice, za kar plačamo »samo« 1 kWh električne energije. Navedena primerjava velja za klimatsko napravo z grelnim številom 4.

 

VRF klimatske naprave so za velike

Sisteme VRF (Variable Refrigerant Flow) za hlajenje in ogrevanje uporabljajo za velike zgradbe, ki imajo večje število prostorov. Sistem je sposoben istočasno hladiti ali ogrevati različne prostore v isti stavbi, vse skladno s trenutnimi potrebami. Vgrajujejo ga v hotele, šole, bolnišnice in nakupovalne centre. Hlad in toploto pridobiva iz osrednje klimatske enote, razvod toplote in hladu pa poteka po ceveh do ventilatorskih konvektorjev, nameščenih v posameznem prostoru. Za velike sisteme je ta rešitev odlična, saj z njo prihranimo veliko energije, za domače razmere pa je takšna rešitev predraga.

Vrste klimaskih naprav VRF sistem

VRF sistemi klimatskih naprav lahko istočasno grejejo in hladijo različne prostore

Mono – split klimatska naprava

Je najpogostejši tip klimatske naprave na trgu. Split pomeni, da je razdeljena na dve enoti, zunanjo in notranjo, ki skupaj tvorita učinkovit sistem hlajenja in ogrevanja. Ena od glavnih prednosti je enostavnost namestitve in energetska učinkovitost zaradi kratkih povezav med enotama. Z njo lahko klimatiziramo en prostor, če pa želimo ogrevati ali hladiti več prostorov, pomeni to namestitev več takšnih naprav. Glavna pomanjkljivost naprave je, da zunanja enota slabo vpliva na videz fasade, če je ne moremo namestiti bolj prikrito. Napravo z lahkoto nastavljamo in krmilimo s pomočjo daljinskega upravljalca.

Vrste klimaskih naprav mono split

Mono – split izvedba, ki lahko učinkovito greje ali hladi en prostor

baner klimatske naprave

Multi – split klimatska naprava

Zunanja enota klimatske naprave je na pogled enaka, vendar ima več priključkov, na katere lahko povežemo več notranjih enot, ki so prav tako enake kot pri mono – split izvedbi.  Prednost multi – split klimatske naprave je samo ena zunanja enota, ki manj moti videz zgradbe. Med delovanjem je možno vse prostore samo ogrevati ali samo hladiti, kar je glavna razlika med tem in sistemom VRF klimatiziranja. Ta sistem ima tudi manjšo nazivno moč, saj se učinek centralne enote razdeli na več notranjih, kar pa upoštevamo že med načrtovanjem.

Vrste klimaskih naprav multi split

Multi – split naprave lahko istočasno hladijo ali grejejo več prostorov


Pri izbiri klime preverite specifične parametre preden izberete

Kakovost klimatske naprave se meri po več kriterijih, kot so učinkovitost, varčnost, razmerje med ceno in kvaliteto ter dizajn. Za merjenje učinkovitosti klima naprave se uporablja koeficient učinkovitosti (COP), ki meri razmerje med oddano in vloženo energijo. Za merjenje varčnosti se uporablja energetska nalepka, ki prikazuje porabo energije v kWh na leto. Za merjenje kakovosti zraka pa se uporabljajo senzorji za merjenje temperature, vlage in onesnaženosti zraka.


 Vsa dodatna vprašanja o vrstah klimatskih naprav in cenah napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI