Vojska odpira trge obrtnikom

Vojska lahko ponudi veliko možnosti inovativnim obrtnikom. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je na današnjem obisku MOS dejala, da je veliko možnosti za neposredno povezovanje gospodarstva in obrambe. S strani obrambnega sistema lahko namreč zelo veliko vlagajo v tehnologije bodočnosti. Tretji sejemski dan so med drugim namenili tudi predstavitvam dejavnosti Slovenske vojske.

Vojska lahko ponudi veliko možnosti inovativnim obrtnikom. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je na današnjem obisku MOS dejala, da je veliko možnosti za neposredno povezovanje gospodarstva in obrambe. S strani obrambnega sistema lahko namreč zelo veliko vlagajo v tehnologije bodočnosti. Tretji sejemski dan so med drugim namenili tudi predstavitvam dejavnosti Slovenske vojske. erevija Varčujem z energijo

Tehnologije bodočnosti bodo sicer potrebovale 10 do 15 let razvoja, z njihovo uvedbo v Slovensko vojsko in v mednarodno vojaško okolje pa bodo po besedah ministrice zagotovo prispevale k razvoju, k višji stopnji digitalizacije in tehnologizacije. Vlaganja v razvoj gorilnih celic, senzorjev, tehnologij za ohranjanje, vzdrževanje in uporabo obnovljivih virov so stvari, ki jih vojska potrebuje in išče. Nekaj tovrstnih primerov je bilo predstavljenih tudi na sejmu. »To so stvari, v katerih je prihodnost. Tu je prišlo do pomembnega spoja med denarjem namenjenem obrambi, med raziskovalnimi inštituti in podjetji, ki so sposobna te produkte spraviti v prakso,« je povedala ministrica, ki je ogled sejmišča zaključila na razstavnem prostoru Slovenske vojske.

Slovenska vojska se na MOS predstavlja z 20. motoriziranim bataljonom, ki pa s sabo nima oklepnikov patria: »Patrie so v uvajanju v operativno uporabo. So v 74. motoriziranem bataljonu v Mariboru. Ker je navada, da v Celju sodeluje 20. bataljon, ki pa teh osemkolesnikov še nima, patrie niso mogle pripotovati na sejem.« Po besedah Jelušičeve sicer še ne morejo trditi, da jih že znajo uporabljati na način, ki bi bil primeren za vojsko: »Pričakujemo, da se enota popolnoma izuri in patrie popolnoma uvedemo v uporabo. To se bo zgodilo na posebni vaji 24. in 25. septembra na Počku. Upamo, da bodo člani 74. bataljona takrat že lahko pokazali, kako to orožje deluje.«

Sicer pa vojska s svojimi misijami v tujini odpira možnosti tudi za obrtnike. »Z vojsko odpiramo trge, za nami pa do zdaj ni bilo nikogar, ki bi ta prostor pokrival. Sprašujemo se, kje so gospodarstveniki, da niso dojeli te priložnosti, zakaj tarnajo, da ni delovnih mest, če je ogromno priložnosti,« se je spraševala in dodala, da moramo pri odkrivanju novih trgov tvegati in biti pogumni.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI