Zeleni beton


Technology Review izdajajo strokovnjaki MIT (Massachusetts Institute of Technology). Vsako leto izberejo deset nastajajočih tehnologij, za katere predvidevajo, da bodo v bodoče imele velik vpliv na razvoj posamezne industrijske panoge ali na način življenja na planetu. Ena do njih je tudi beton, ki med strjevanjem vpija CO2.

 

zeleni_beton
Štiri kocke novega betona ki med strjevanjem vpija glavni toplogredni plin


Ogromno CO2 zaradi cementa

V svetovnem merilu proizvodnja cementa povzroči 5% vseh izpustov CO2, kar je ogromna številka, zato je vsaka inovacija na tem področju tako pomembna. V prah zdrobljeni apnenec s plinom in drugimi gorivi ogrevajo na 1.450°C. Pri tem za kurivo uporabljajo tudi stare gume, zdravila, olja in druge nevarne odpadke. Temu primerno strupeni so tudi dimni plini, borbo med okoliškimi prebivalci in tovarno cementa pa lahko opazujemo kar na svojem pragu, v Trbovlju. Izdelava ene tone običajnega Portland cementa sprosti do 920 kg CO2, ki jih je potrebno pomnožiti z 2,8 milijona ton cementa, ki jih letno proizvedemo na planetu. Londonsko podjetje Novacem in izumitelj Vlasoupulos želijo izdelati cement, ki bi med pretvorbo v beton absorbiral več CO2, kot ga je bilo porabljenega za njegovo izdelavo. Tona novega betona naj bi med strjevanjem zajela okrog 100 kg tega toplogrednega plina.

 

Beton brez cementa

Med preizkušanjem mešanic cementa in magnezijevih oksidov se je pokazalo, da z dodajanjem vode, tudi mešanica, v kateri skoraj ni bilo cementa, dosega zadovoljivo končno trdnost. Med strjevanjem atmosferski ogljikov dioksid reagira z magnezijem, pri čemer nastajajo karbonati, ki utrdijo izdelek, CO2 pa ostane ujet v betonu. Sedaj formulo prilagajajo, da bi zahtevano trdnost in vpojnost dosegli kar brez dodajanja cementa, predvidevajo pa, da bodo za to potrebovali še kakšno leto raziskav. Podobnih poskusov se je lotilo tudi kalifornijsko podjetje Calera, izdelati želijo cementne dodatke s katerimi bodo znižali količino cementa v mešanici in tako posredno zmanjšali okoljski odtis cementarn.

 

Prvi problem je prenos laboratorijskih spoznanj na industrijsko raven, za kar je potrebno poiskati pogumne investitorje in zgraditi pilotno tovarno. Naslednja težava je uvajanje novega materiala v industrijo, ki že več kot stoletje uspešno uporablja vedno enak recept in tehnologijo izdelave, ki sta lastnikom do sedaj prinašala visoke dobičke. Rešitev za cement z novo formulo je postopno uvajanje novih idej in iskanje tržnih niš v dogovoru z gradbenimi podjetji, novi izdelek pa ne sme biti dražji. Ocenjujejo, da bi to lahko dosegli že s tovarno, ki bi letno izdelala 500.000 ton novega cementnega nadomestka.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE