Primerjava kotlov na pelete

Na vprašanje na žalost ne moremo dati neposrednega odgovora. Odgovor bi se začel z enakimi besedami, tudi če bi nas vprašali kakšen avto je najboljši. Če nadaljujemo z avtom, bi morali za dober odgovor vedeti, koliko oseb se bo prevažalo, kako daleč, kako pogosto, so med potniki otroci, ali potrebujemo velik prtljažni prostor, ali gre za mestni avto ali vozilo za trgovskega potnika…..Nekaj podobnega je pri kotlih. Ker ste v vprašanju napisali kotel na pelete, to pomeni da govorimo o specializiranem kotlu na pelete, kar je tudi najboljša rešitev. Že na tej točki okrog polovica kotlov odpade, saj niso izdelani točno za pelete, temveč še za druge energente zaradi česar njihov izkoristek ne bo optimalen. Ostane nekaj kotlov, ki so različnih moči, vaše resnične toplotne potrebe pa niso znane. Vedno pa poudarjamo, da je potrebno kupiti premajhen kotel, torej moramo najprej vedeti, koliko energije sploh potrebujemo. Ne vemo tudi, ali zaradi odsotnosti potrebujete večji zalogovnik ob kotlu, ali boste za to predvideli poseben prostor in še kup drugih podatkov.

Smukavc: Prosim če bi lahko dobil nasvet, kateri kotel na pelete od na naštetih je najboljši po kakovosti: Verner-a251, Coollwex-bacis20,  Extaflame-lp20, Etiks-vhu25, Valher-pk 30, Ctc-ekoflex20,  Timex-20 Feroterm.

 

Odgovor: Na vprašanje na žalost ne moremo dati neposrednega odgovora. Odgovor bi se začel z enakimi besedami, tudi če bi nas vprašali  kakšen avto je najboljši. Če nadaljujemo z avtom, bi morali za dober odgovor vedeti, koliko oseb se bo prevažalo, kako daleč, kako pogosto, so med potniki otroci, ali potrebujemo velik prtljažni prostor, ali gre za mestni avto ali vozilo za trgovskega potnika…..

 

Nekaj podobnega je pri kotlih. Ker ste v vprašanju napisali “kotel na pelete”, to pomeni da govorimo o specializiranem kotlu na pelete, kar je tudi najboljša rešitev. Že na tej točki okrog polovica kotlov odpade, saj niso izdelani točno za pelete, temveč še za druge energente zaradi česar njihov izkoristek ne bo optimalen. Ostane nekaj kotlov, ki so različnih moči, vaše resnične toplotne potrebe pa niso znane. Vedno pa poudarjamo, da je potrebno kupiti premajhen kotel, torej moramo najprej vedeti, koliko energije sploh potrebujemo. Ne vemo tudi, ali zaradi odsotnosti potrebujete večji zalogovnik ob kotlu, ali boste za to predvideli poseben prostor in še kup drugih podatkov.

 

Skratka, izbirati je potrebno med specializiranimi kotli. Zrak za zgorevanje naj zajemajo v zunanjosti objekta, poseben cevni priklop za ta namen tudi govori o kvaliteti naprave. Delovanje bi moralo biti še popolnoma vtomatizirano, ter imeti možnost programiranja vklopov in izklopov. Zdi se nam, da smo sedaj pristali še samo pri dveh izdelkih, zato bo vaša odločitev sedaj nekaj lažja. Zadnja, vendar še kar pomembna lastnost je zagotovljen servis, kar je potrebno še posebej preveriti.

ogrevanje e revija varčujem z energijo kotel na pelete

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI