Vlaga v peči

Pogoji za delovanje vaše peči niso preveč dobri, vzrokov za slabo delovanje pa je več. Vrh dimnika, ki sicer niti ni tako nizek, bi verjetno moral segati vsaj malo preko slemena hiše, zato slabši vlek. Za prikaz potrebne višine nad streho si oglejte skice na www.schiedel.si. Peč je več kot enkrat prevelika za 6 radiatorjev, zato je stalno podhlajena, posledica je kurišče, mokro od kondenza in prehladen dimnik, ki tudi ne doseže primerne delovne temperature in vleka. Rešitve, ki bi bila hitra in poceni ni. Del rešitve je manjši, okrog 15 kW močan, sodoben kotel na drva in prilagoditev višine dimnika. Les smreke zaradi smolnatosti in slabega vleka oddaja veliko saj, zato najprej potrebujete dimnikarja. Elementov razvoda ne poznamo, temperaturo povratka v kotel je potrebno dvigniti (regulacijski ventil ali termostat, ki krmili obtočno črpalko), kar lahko predlaga instalater centralnih kurjav ob ogledu. Delna rešitev je lahko še polaganje izolacijskih šamotnih opek ali plošč na rob spodnjega dela kurišča, če je to možno, ki bodo omogočile vsaj delen dvig temperature v območju zgorevanja, na rešetki. Takšne opeke so lažje od običajnih šamotnih, so bolj luknjičave, podobne plinobetonskim blokom, in so običajno vgrajene v kurišča kovinskih sobnih peči na drva. Za bolj natančne predloge je potrebno imeti vse podatke o sistemu in stavbi, v katero je vgrajen.

Andreja: Imamo centralno peč na trda goriva 36 kW, kurimo s smrekovimi drvi, 6 radiatorjev, dimnik je zidan (Schiedel), visok okrog 7m in 2m nižji od slemena. Ko zakurim imam peč znotraj mokro, dimnik pa ne vleče, tako da imam kurilnico vso v dimu. Kaj lahko naredim sama in katerega strokovnjaka naj pokličem, da nebi bilo vse skupaj predrago.


Odgovor: Pogoji za delovanje vaše peči niso preveč dobri, vzrokov za slabo delovanje pa je več. Vrh dimnika, ki sicer niti ni tako nizek, bi verjetno moral segati vsaj malo preko slemena hiše, zato slabši vlek. Za prikaz potrebne višine nad streho si oglejte skice na www.schiedel.si.  Peč je več kot enkrat prevelika za 6 radiatorjev, zato je stalno podhlajena, posledica je kurišče, mokro od kondenza in prehladen dimnik, ki tudi ne doseže primerne delovne temperature in vleka. Rešitve, ki bi bila hitra in poceni ni. Del rešitve je manjši, okrog 15 kW močan, sodoben kotel na drva in prilagoditev višine dimnika. Les smreke zaradi smolnatosti in slabega vleka oddaja veliko saj, zato najprej potrebujete dimnikarja. Elementov razvoda ne poznamo, temperaturo povratka v kotel je potrebno dvigniti (regulacijski ventil ali termostat, ki krmili obtočno črpalko), kar lahko predlaga instalater centralnih kurjav ob ogledu. Delna rešitev je lahko še polaganje izolacijskih šamotnih opek ali plošč na rob spodnjega dela kurišča, če je to možno, ki bodo omogočile vsaj delen dvig temperature v območju zgorevanja, na rešetki. Takšne opeke so lažje od običajnih šamotnih, so bolj luknjičave, podobne plinobetonskim blokom, in so običajno vgrajene v kurišča kovinskih sobnih peči na drva. Za bolj natančne predloge je potrebno imeti vse podatke o sistemu in stavbi, v katero je vgrajen.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI