Španija skoraj 50% obnovljiva

Količina elektrike in toplote iz obnovljivih virov v Španiji je dosegla mejo 47,2%, kar je skoraj polovica vse porabljene energije.

Količina elektrike in toplote iz obnovljivih virov v Španiji je dosegla mejo 47,2%, kar je skoraj polovica vse porabljene energije. To je velik dosežek, če pomislimo, da so s tem pokrili energetske potrebe polovice od 47 milijonov Špancev.

 

Prešibki daljnovodi

Španija je na področju obnovljive energetike dosegla veliko, zlasti če vemo, da je gledano z vidika električnih povezav z drugimi državami skoraj otok. Ima omejene povezave za uvoz ali izvoz elektrike, zato je ta uspeh še toliko večji. Obstoječi daljnovodi s tujino lahko trenutno prenesejo samo 4% španske proizvodnje elektrike, kar je izjemno malo v primerjavi z drugimi državami. Načrtujejo, da bodo v nekaj letih z novimi daljnovodi dosegli 10% nivo menjave, kar bo olajšalo delovanje elektro preskrbe v dnevih brez sonca ali vetra.

 

Spanska energetska razporeditev

Španska energetska mešanica je skoraj 50% obnovljiva

 

Kazni za operaterje

Operaterjem grozijo s kaznimi, če ne bodo v vsakem trenutku uporabili čim več elektrike iz obnovljivih virov, za kar so ustanovili poseben dispečerski center. Preskrbo zagotavlja predvsem vetrna elektrika, glavni zaviralec še večjega razvoja zelenih virov pa je nizka cena elektrike. Ta je nekaj časa povečevala izgube, stanje je danes uravnoteženo, ostali pa so stari dolgovi. V Nemčiji, kjer takih kazni ne poznajo, imajo proizvajalci zelene elektrike velike težave, da jo spravijo v omrežje, saj s tem zmanjšujejo dobičke nuklearnih elektrarn, ki se temu na vse kriplje upirajo. Povprečna nuklearka proizvede in proda za milijon evrov elektrike dnevno, zato je priliv obnovljive elektrike tako moteč.

Španski politiki in energetiki pa so dokazali, da je sodelovanje in razvoj obnovljivih virov možen. Čeprav ta trenutek ne more nihče napovedati, s kakšnim tempom bodo v bodoče vlagali v obnovljive vire, so že danes dosegli stopnjo, ki jih postavlja med vodilne države v EU.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI