Na sejemu Dom po dom za vsak žep in po nasvet

50. jubilejni sejem je bil velik tako kot še nikoli doslej: na 24.000 kvadratnih metrih razstavnih površin je razstavljalo pestro ponudbo izdelkov in storitev za vsak žep s področja graditeljstva kar 720 podjetij iz 28 držav. Približno 8.000 uporabnih razstavnih površin so prvič prispevale tudi dvorane sosednje stavbe Slovenijales. Pester obsejemski program je ponujal vsak dan brezplačna svetovanja za obiskovalce s področja gradnje in prenove stavb, učinkovite rabe energije v stavbah, odpravljanja posledic naravnih nesreč, subvencioniranja okolju prijaznih naložb ipd., ki ga je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK. Na slovesni otvoritvi sejma je predsednik države dr. Danilo Türk podelil nagrado Zelena misija in tudi uradno odprl največjo sejemsko prireditev s področja graditeljstva pri nas. Prvi dan sejma Dom pa so bila na večernem sprejemu za razstavljavce podeljena še priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu in Zelena misija.

sejem_dom_mala50. jubilejni sejem je bil velik tako kot še nikoli doslej: na 24.000 kvadratnih metrih razstavnih površin je razstavljalo pestro ponudbo izdelkov in storitev za vsak žep s področja graditeljstva kar 720 podjetij iz 28 držav. Približno 8.000 uporabnih razstavnih površin so prvič prispevale tudi dvorane sosednje stavbe Slovenijales. Pester obsejemski program je ponujal vsak dan brezplačna svetovanja za obiskovalce s področja gradnje in prenove stavb, učinkovite rabe energije v stavbah, odpravljanja posledic naravnih nesreč, subvencioniranja okolju prijaznih naložb ipd., ki ga je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK.

Na slovesni otvoritvi sejma je predsednik države dr. Danilo Türk podelil nagrado Zelena misija in tudi uradno odprl največjo sejemsko prireditev s področja graditeljstva pri nas. Prvi dan sejma Dom pa so bila na večernem sprejemu za razstavljavce podeljena še priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu in Zelena misija.


Nagrado Zelena misija Gospodarsko razstavišče skupaj z Združenjem lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije podeljuje za okolju prijazen izdelek skozi njegov celovit življenjski cikel od surovin, izdelave, uporabe do končne razgradnje.
Letos je posebna štiričlanska strokovna komisija – v isti sestavi kot leto poprej – pod vodstvom Friderika Kneza med 11 prijavljenimi izdelki izbrala izdelek UDOBJE E 92, ki ga proizvaja slovensko podjetje M Sora iz Žirov:

»Gre za inovativno, leseno okno z optimiranimi lastnostmi, razreda pasivnih oken. Pri tem svoje lastnosti dosega izključno s pametno konstrukcijo iz lesa. Poleg tega pa gre tudi za proizvod in proizvajalca, ki je storil korak dlje v želji, da bi proizvod čim bolje poznal. Izvedene analize vplivov proizvoda na okolje v celotnem življenjskem krogu dajejo objektivno vrednotenje proizvoda. Pri tem gre, vsaj za področje Slovenije, za nov premislek o proizvodih in za prve korake k skorajšnji obvezni praksi,” je zapisano v obrazložitvi.

Nagradi pa se letos prvič pridružujejo še priznanja za posamezne kategorije. Priznanje Zelena misija v skupini izdelkov za ravnanje z vodo je prejelo podjetje EKORIM Mirko Ribič, s.p. za MALO BIOLOŠKO ČISTILNO NAPRAVO nemškega proizvajalca DELPHIN WATER SYSTEMS. Komisija pa je priznanje Zelena misija v skupini ostalih izdelkov podelila podjetju LUMAR IG d.o.o iz Maribora za pasivno hišo PRIMUS.

Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) je neobvezni certifikacijski znak. Z njim so označeni tisti izdelki in storitve s področja graditeljstva, ki izpolnjujejo najvišje in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Izvajalec projekta Znak kakovosti je Gradbeni inštitut ZRMK, od samega začetka pa pri projektu aktivno sodeluje tudi Gospodarska zbornica Slovenije. Priznanje ZKG za montažo zunanjega stavbnega pohištva je prejelo podjetje JELOVICA OKNA iz Škofje Loke. Priznanje ZKG je za razvojno montažo stavbnega pohištva prejelo podjetje KOVINOPLASTIKA LOŽ.

50. jubilejni sejem si je v šestih dneh ogledalo približno 52.000 obiskovalcev, kar je kljub gospodarski situaciji približno toliko kot lani.

 

sejem_dom2sejem_dom1

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI