Hibridna sončna elektrarna: manj stroškov, več energije

Oglasno sporočilo

Izkoristite sonce za lastno električno energijo. S hibridno elektrarno zmanjšajte stroške, povečajte neodvisnost in živite bolj zeleno.

Začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo je ponovno (že tretjič) prestavljen – tokrat s 1. julija na 1. oktober. A dejstvo je, da sprememba nedvomno prihaja, zato se je nanjo smiselno pripraviti. O tem, kaj se bo spremenilo za gospodinjstva in mali poslovni odjem, smo se pogovarjali z Jernejem Škoflekom, direktorjem prodaje pri SONCE energija.

Hibridna sončna elektrarna

Strošek naložbe v samooskrbo  se lahko za gospodinjstva skoraj prepolovi, če poleg hibridne sončne elektrarne vključijo še sistem Družinske samooskrbe.

Na Agenciji za energijo zatrjujejo, da se za gospodinjstva, če ne bodo spreminjala svojih navad, ne bo nič spremenilo. Kakšne so vaše ugotovitve?

Izračuni kažejo, da bo sprememba omrežninskega akta za številne uporabnike prinesla precejšnje povišanje zneska na položnicah za elektriko. Mednje spadajo tudi mnogi, ki imajo sončno elektrarno, saj so to običajno gospodinjstva, ki koristijo večjo dogovorjeno obračunsko moč kot nekdo, ki denimo v večji meri uporablja fosilna goriva. Neredko imajo tudi toplotno črpalko in električno polnilnico, kar strošek omrežnine za dogovorjeno obračunsko moč še poveča.

Za gospodinjstva in mali poslovni odjem bo sicer na začetku veljalo prehodno obdobje, v katerem bodo normalno plačevali za dogovorjeno obračunsko moč, ki jo je na podlagi predhodne porabe določil distributer. Za presežno obračunsko moč pa bodo začeli plačevati po dveh letih od uvedbe novega omrežninskega akta oziroma že prej, če bodo v tem prehodnem obdobju zmanjšali dogovorjeno obračunsko moč.


Cene za preseženo obračunsko moč niso zanemarljive. Tako bodo lahko gospodinjstva (ali mali podjetnik) za vsako iz omrežja vzeto presežno kilovatno uro (kWh) v določenem obdobju plačala tudi skoraj 8 EUR/kWh. Pri nekaterih poslovnih odjemalcih lahko ta strošek doseže tudi do 11 EUR/kWh.


Kaj ob tem svetujete svojim odjemalcem?

Svetujemo jim hibridno sončno elektrarno, tj. sončno elektrarno z baterijskim hranilnikom. Z njo si poleg lastne proizvodnje električne energije, ki omogoča samooskrbo, zagotovijo tudi možnost, da s hranilnikom premostijo časovne bloke z najvišjo omrežnino. Hkrati lahko z baterijskim hranilnikom zmanjšajo konice porabe električne energije, tako da ne bo prihajalo do preseganja dogovorjene obračunske moči oz. do tega prihaja le v manjši meri. To pripomore k optimizaciji porabe, znižanju stroškov za omrežnino, lahko pa tudi k zmanjšanju dogovorjene obračunske moči.

Jernej Škoflek, direktor prodaje pri SONCE energija.

Jernej Škoflek, direktor prodaje pri SONCE energija.

Uveljavitev omrežninskega akta je zamaknjena na jesen, ko se poveča poraba električne energije, takrat je tudi manj sončnih dni. Kako bo to vplivalo na spremembe na položnicah?

V praksi se bodo prav jeseni in še občutneje v zimskih mesecih začele poznati konkretne razlike pri višini omrežnine, zato odjemalcem priporočamo, da poletne mesece izkoristijo za montažo hibridne sončne elektrarne oz. hranilnika, če sončno elektrarno že imajo. Pridobitev soglasja namreč lahko traja nekaj tednov, hibridni sistem pa ekipe SONCE energije lahko nato postavijo tudi v enem tednu. Prav tako je v tem času smiselno preračunati skupno porabo in preučiti navade – denimo sočasno uporabo večjega števila energijsko bolj potratnih naprav, kar lahko vodi do preseganja dogovorjene obračunske moči.

Hibridna sončna elektrarna, nadgrajena z našim pametnim sistemom upravljanja, omogoča tudi druge prednosti, kot so možnost trgovanja z energijo, polnjenje iz omrežja ob nizkih cenah energije in porabo oz. oddajanja v omrežje, ko so cene električne energije visoke. To strankam omogoča dodaten prihranek, podjetjem pa tudi možnost zaslužka. Poleg tega baterijski hranilnik povečuje zanesljivost oskrbe z električno energijo, saj zagotavlja neprekinjeno napajanje tudi v primeru neviht, žledolomov in drugih nevšečnosti.

 

Kaj konkretno nov sistem obračuna omrežnine pomeni za lastnike sončnih elektrarn?

Namesto pavšala za omrežnino bodo po novem plačevali omrežnino za dogovorjeno obračunsko moč, ki bo praviloma višja iz že omenjenih razlogov. Po prehodnem obdobju bodo morali plačevati tudi za preseženo obračunsko moč, tako kot gospodinjstva brez elektrarne. V vsakem primeru priporočamo namestitev baterijskega hranilnika, s katerim sprememb pri omrežnini skoraj ne bodo občutili, hkrati pa bodo seveda lahko koristili tudi številne druge že opisane prednosti hranilnika. Odločitev za hibridno sončno elektrarno tako nedvomno prinaša velike dolgoročne prihranke.

 

Kaj pa za vse, ki bi se za hibridno sončno elektrarno odločili danes? Kako hitro se trenutno povrne naložba v hibridno sončno elektrarno?

To je precej odvisno od njene velikosti. Naš izračun za gospodinjstvo z letno porabo 12000 kWh, sončno elektrarno moči 16,28 kW in 28,98 kWh baterijskim hranilnikom, ki plačuje električno energijo po dinamični ceni, je pokazal, da bi naložba z upoštevano subvencijo države znašala približno 16 tisoč evrov, povrnila pa bi se v manj kot sedmih letih. Sončna elektrarna bi gospodinjstvu služila še desetletja. V vsem tem času bi vsakodnevno prihranili tako iz naslova manjše porabe električne energije iz omrežja kot tudi pri omrežnini.

Od 8. julija 2024 bodo lahko fizične osebe, podjetniki, obrtniki in kmetje vložili vlogo za subvencijo za samooskrbo po novi uredbi (brez net-meteringa) tako za sončne elektrarne kot tudi za hranilnike. Fizične osebe lahko s subvencijo začetni strošek naložbe znižajo do 40 odstotkov, podjetniki pa vse do 65 odstotkov.

Gre za res visoke subvencije, saj država želi pognati izgradnjo baterijskih sistemov in vprašanje je, če bodo v prihodnosti še kdaj na voljo v takšnem znesku. Na voljo je omejen znesek subvencij (30 milijonov evrov), zato se je za naložbo smiselno odločiti čim prej. Seveda pa je treba za pridobitev subvencije najprej pridobiti soglasje za priklop sončne elektrarne.

Sistem delovanja hibridne sončne elektrarne.

Kako zapletena je pot od odločitve za hibridno sončno elektrarno do njenega priklopa v omrežje?

S pravim partnerjem je zelo preprosta. Pri SONCE energija hibridni sistem povsem prilagodimo potrebam posameznih uporabnikov in zanje uredimo dokumentacijo, subvencijo in financiranje, skozi celoten postopek pa zagotavljamo svetovanje in podporo. Stranki znamo glede na njeno porabo v 15-minutnih časovnih intervalih izračunati, v kolikšnem času se ji investicija v hibridno sončno elektrarno povrne, s čimer zagotovimo optimalno investicijo.

Ponujamo lastne visokokakovostne in preizkušene sončne panele in baterijske hranilnike, avtomatizirano upravljanje hranilnika za optimizacijo porabe in še večje prihranke, garancijo, možnost kreditiranja s partnerskim kreditom NLB ter možnost vzdrževanja. Naše stranke ekskluzivno prejmejo tudi brezplačen dostop do SunContractove tržnice električne energije, ki brez posrednikov povezuje ponudnike in prodajalce električne energije.


baner soncne elektrarne


Družinski paket:samooskrba in prihranki za vso družino

Strošek naložbe v samooskrbo se lahko za gospodinjstva skoraj prepolovi, če poleg hibridne sončne elektrarne vključimo še sistem Družinske samooskrbe, kjer podjetje SONCE energija v sodelovanju s SunContractom za lastnike novih sončnih elektrarn omogoča inovativni način poračunavanja električne energije. S tem sistemom se lahko naložba praviloma povrne še prej ko po starem sistemu net-meteringa.


Lastnik hibridne sončne elektrarne lahko viške koristi v času, ko njegova sončna elektrarna energije ne proizvaja, poleg tega jih lahko deli tudi s svojimi bližnjimi, ki ne živijo na isti lokaciji, s čimer prihranijo vsi. Nekdo, ki ima denimo sončno elektrarno na strehi v Kranju, lahko strošek elektrike s prenosom lastnih viškov proizvedene elektrike pomaga znižati še svoji mami v Medvodah, sinu, ki kot študent živi v najetem stanovanju v Ljubljani, bratrancu v Mariboru.


S tem imajo od proizvedene energije na eni strehi koristi vsi vključeni družinski člani in vsi prihranijo. V paket Družinske samooskrbe je mogoče vključiti (tudi naknadno dodati in izključiti) poljubno število odjemnih mest po Sloveniji.

Viške je mogoče koristiti že naslednji dan ali kadarkoli pozneje, tudi čez eno leto, saj ne zapadejo. Stranka v zameno za viške prejme bonus za kritje stroškov znotraj Družinske samooskrbe v času, ko sončna elektrarna elektrike ne proizvaja, na primer ponoči ali v hladnejših mesecih. Z njimi lahko pokrije tudi stroške omrežnine in drugih prispevkov.

 

Nove subvencije za sončne elektrarne

Borzen je objavil dva nova razpisa za subvencioniranje sončnih elektrarn in baterijskih hranilnikov za samooskrbo. Za fizične osebe je na voljo 30 milijonov evrov, od tega je 25 milijonov evrov namenjenih za individualne sončne elektrarne in 5 milijonov evrov za skupnostne. Za pravne osebe, zadruge, fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, nosilce dopolnilne dejavnosti na kmetiji ter samoupravne lokalne skupnosti pa je na voljo 60 milijonov evrov.

Fizične osebe lahko vlogo za subvencijo oddajo od 17. 6. 2024 prek spletne aplikacije Borzenovega centra za podpore, stroške naložbe pa zmanjšajo tudi do 45 odstotkov, saj lahko pridobijo:

  • 675 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 40 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • 250 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • 725 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za skupnostno samooskrbo z baterijskim hranilnikom električne energije, vendar ne več kot 45 odstotkov upravičenih stroškov naložbe,
  • 300 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za skupnostno samooskrbo brez baterijskega hranilnika električne energije, vendar ne več kot 30 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest.

Podjetniki lahko vlogo oddajo od 8. 7. 2024 prek spletne aplikacije Borzenovega centra za podpore, stroške naložbe pa zmanjšajo tudi do 65 odstotkov, saj lahko pridobijo subvencijo v višini:

  • do 65 odstotkov skupnih stroškov naložbe za mikro in mala podjetja,
  • do 55 odstotkov skupnih stroškov naložbe za srednja podjetja,
  • do 45 odstotkov skupnih stroškov investicije za velika podjetja.

Sonce energija d.o.o.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI