Nezadovoljstva zaradi malih napak v sistemih rekuperacije

Nezadovoljstva zaradi malih napak v sistemih rekuperacije

Prezračevalni sistem z rekuperacijo je najbolj kakovostna rešitev prezračevanja. Zagotavlja zdravo notranjo klimo, daje uporabniku izreden komfort in varčuje z energijo. Kljub vgradnji najboljše opreme, pa lahko pride do situacije, ko uporabnik ni zadovoljen z delovanjem sistema. Običajno so za to krive male, a pomembne napake, na katere želim opozoriti.

 

e netsi prezracevanje PAUL

 

Zmanjševanje hrupa

Če rekuperator ni kje daleč v kleti, ampak je v bivalni etaži, je njegov hrup zelo pomemben. Če ste kupili napravo, ki ima večji hrup od pričakovanega in vas moti, je treba ali kupiti drugo napravo, ali to napravo neprodušno zapreti v zvočno izolirano omaro. Nikakor pa ne smete zmanjšati volumna naprave, zato da bi bila tišja. To uporabniki zelo radi naredijo, posebej ponoči, ko hrup najbolj moti.  A ravno ponoči svež zrak najbolj potrebujemo, saj spimo ob zaprtem oknu! Večkrat smo opazili in izmerili stanje, do katerega ne bi smelo priti: zaradi hrupa imajo uporabniki lokalno ali centralno prezračevalno napravo naravnano na najnižji volumen, da hrup ne bi motil, a zato imajo neustrezno, nezdravo notranjo klimo, CO2 koncentracija bistveno presega dovoljeno stopnjo.

 

e netsi lokalno prezracevanje ComfoSpot 50

 

Fasadna rešetka

Rešetka preko katere prihaja zrak v stavbo je pomembna. Nikakor ne sme imeti tanke mrežice na kateri bi se nabrala umazanija ali led. Led se lahko nabere tudi na tehnično pravilni rešetki, saj pride včasih do stanja, ko so v zraku kapljice vode (megla) zrak pa ima temperaturo pod lediščem in enako temperaturo imajo tudi kovinske rešetke na katerih kapljice vode zmrznejo in dobesedno zaprejo dovod zraka. Pomaga streha nad takšno rešetko ali njena namestitev v zavetje pod kak nadstrešek.

Dovodna rešetka ne moti sosedov, saj ne proizvaja hrupa, drugače je z odvodno rešetko, kjer je ventilator glasen, saj med njim in rešetko ni menjalnika toplote. Če imate pri tej rešetki zelo blizu soseda, ki bi ga to lahko motilo, je najbolje vgraditi dodaten protihrupni element, če to ni dovolj, se zračni tok in s tem tudi hrup obrne proti tlom, kar bistveno zmanjša hrup.

 

Več na

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI