Kitajska odpravila omejitve za hitrejši razvoj vetrnih turbin

Kitajska je ukinila omejitve glede uporabe sestavnih delov tujih proizvajalcev v vetrnih turbinah, kar naj bi državi omogočilo dostop do bolj naprednih tehnologij, ki bi ji pomagale pri doseganju ciljev uporabe čistejše energije.Odločitev kitajske komisije za razvoj in reforme NDRC, ki je bila sicer sprejeta že lani, a ni bila javno objavljena, pomeni, da vetrnim elektrarnam na Kitajskem ni več treba zagotoviti vsaj 70 odstotkov sestavnih delov od domačih proizvajalcev, je pisanje kitajskega časnika China Business News povzela francoska tiskovna agencija AFP.S tem naj bi omogočili hitrejši razvoj kitajskega izkoriščanja vetrne energije in vzpostavili “odprt trg razumne konkurence” na tem področju, je sporočil NDRC in dodal, da bi nadaljevanje z omejitvami “zaviralo kitajsko željo po bolj napredni tehnologiji izkoriščanja vetrne energije”.

Peking, 17. januarja (STA) – Kitajska je ukinila omejitve glede uporabe sestavnih delov tujih proizvajalcev v vetrnih turbinah, kar naj bi državi omogočilo dostop do bolj naprednih tehnologij, ki bi ji pomagale pri doseganju ciljev uporabe čistejše energije.

 

Odločitev kitajske komisije za razvoj in reforme NDRC, ki je bila sicer sprejeta že lani, a ni bila javno objavljena, pomeni, da vetrnim elektrarnam na Kitajskem ni več treba zagotoviti vsaj 70 odstotkov sestavnih delov od domačih proizvajalcev, je pisanje kitajskega časnika China Business News povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Reuters 

S tem naj bi omogočili hitrejši razvoj kitajskega izkoriščanja vetrne energije in vzpostavili "odprt trg razumne konkurence" na tem področju, je sporočil NDRC in dodal, da bi nadaljevanje z omejitvami "zaviralo kitajsko željo po bolj napredni tehnologiji izkoriščanja vetrne energije".

 

Tuja podjetja so pred uvedbo omejitve v letu 2005 obvladovala okoli 75 odstotkov kitajskega trga vetrnih turbin, ta delež pa je leta 2008 znašal 25 odstotkov.

 

Instalirana moč kitajskih vetrnih elektrarn naj bi po napovedih do konca leta dosegla 20 gigavatov, medtem ko je konec leta 2008 znašala 12,15 gigavata. Skupna instalirana moč kitajskih elektrarn je 860 gigavatov, je poročala AFP.

 

Z 20 gigavati vetrne moči bi Kitajska prehitela Španijo na tretjem – za ZDA in Nemčijo – največjih svetovnih uporabnic vetrne energije.


Vir: http://www.siol.net/gospodarstvo/2010/01/kitajska_veterne_turbine.aspx

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI