Odbora DZ za okolje in gospodarstvo o nižanju podpor za izgradnjo sončnih elektrarn na kmetijskih zemljiščih

Odbora DZ za okolje in gospodarstvo o nižanju podpor za izgradnjo sončnih elektrarn na kmetijskih zemljiščih

Ljubljana, 30. septembra (STA) – Odbora DZ za okolje in prostor ter za gospodarstvo sta na sredini nujni seji, sklicani na zahtevo poslanske skupine SDS, sklenila ministrstvu za gospodarstvo predlagati, naj v 14 dneh predloži rešitev problematike nižanja podpor za izgradnjo sončnih elektrarn na kmetijskih zemljiščih, na kar je opozorilo društvo Foto volt.

 

Društvo lastnikov sončnih elektrarn Foto volt je namreč na seji opozorilo na problematiko znižanja zagotovljenih podpor zaradi prejema nepovratnih sredstev iz naslova programa razvoja podeželja za diverzifikacijo v nekmetijske dejavnosti na kmetijah.

 

Kot so pojasnili, v javnem razpisu za dodelitev nepovratnih sredstev iz omenjenega programa ni bilo nikjer določeno, da se bo podpora, za katero vlagatelji lahko zaprosijo šele po izvedeni naložbi in za katero so namenili lastna sredstva, zmanjšala.

 

Tako so investitorji, ki so sončne elektrarne postavili na kmetijskih zemljiščih, z agencijo za kmetijske trge sklenili pogodbe o sofinanciranju. Nato pa so s strani javne agencije za energijo začeli dobivati odločbe o višini prejema subvencij v okviru podpor – ali za zagotovljen odkup ali za obratovalno podporo.

 

Višina teh dveh podpor pa je določena z uredbo o podporah električne energije, proizvedene iz obnovljivih virov. V uredbi je navedeno, da na znižanje cene zagotovljenega odkupa ali obratovalne podpore vpliva, če je proizvodna naprava prejela kakršnokoli pomoč, ki se lahko šteje za subvencijo….


Celoten čalnek: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1559543 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI