Tako lahko lastniki varčujejo

Tako lahko lastniki varčujejo Toplota zastonj, tehnika draga Talno ogrevanje je idealno

Fosilna goriva se bodo zagotovo dražila, kar naredi obnovljive vire energije za ogrevanje objektov še bolj zanimive. Pri tem so zelo priročne toplotne črpalke, čeprav niso poceni.

 

Toplota s pomočjo toplotne črpalke zemlja-voda ali voda-voda je skoraj zastonj

Sonce ogreje zemljo, toplota ostane shranjena v tleh, zato je zajemanje toplote tal zelo zanimivo, tudi če je površina povsem zamrznjena. Tehnika je izredno napredovala, načini odvzemanja toplote iz tal pa tudi. Graditelji nove hiše morajo ob tem vnaprej vedeti, kako se bodo ogrevali. Če načrtujejo vgradnjo toplotne črpalke z horizontalno geosondo – vrtino ali vodoravni zemeljski kolektor, speljan po parceli, ne bo potrebno zgraditi dimnika, kupiti zalogovnika, imeti kotlovnico. Cena toplotne črpalke za zajemanje energije zemlje bo najprej višja kot bi stal recimo plinski kotel, v naslednjih letih pa se računica krepko izide v korist toplotne črpalke.

 

talno

 

Talno ogrevanje je idealno

Nizkotemperaturno ogrevanje je v prednosti pred visokotemperaturnim. Sodobne stavbe so dobro izolirane z vgrajenim prezračevanjem z vračanjem toplote, zato je poraba energije za ogrevanje ali hlajenje majhna. Po ceveh kroži voda ogreta do 35°C, kar zadostuje, hkrati pa pomeni, da lahko toplotna črpalka deluje v območju z najvišjim izkoristkom. Stavba potrebuje samo en energetski priklop, elektriko, razvoj pa gre v smer, da ne bo potrebovala niti tega.

 

baner toplotne crpalke

 

Toplotne črpalke – druge koristi

V stavbi toplotne črpalke zasedejo zelo malo prostora, življenjska doba pa presega vse druge načine ogrevanja. Tako odpadejo dimnik, stroški zanj, kurilnica, protipožarna vrata, nabava in skladiščenje kuriva, ter čiščenje in odnašanje pepela. Plinski kotel ali peletni kotel v 10 letih zastara, izkoristki se poslabšajo, zamenjava je draga, saj velikokrat zajema tudi obnovo dimnika. Dimnik pa je v stavbi tudi toplotna šibka točka, saj prekinja plast izolacije, pa tudi stalnega pretoka zraka ni možno povsem preprečiti. Toplotna črpalka ohranja svoj izkoristek in ne oddaja škodljivih emisij. Prehod na zeleno elektriko za pogon pa prednosti toplotne črpalke še poveča. Vzdrževanje in letna kontrola nista potrebni, življenjska doba uporabnosti toplotne črpalke pa sega čez 20 let.

Toplotne črpalke lahko upravljamo na daljavo in s tem še povečamo izkoristek. Sicer je potrebno globlje seči v žep ob nabavi, vsa naslednja leta pa bomo lahko uživali ob nizkih stroških za ogrevanje in vrhunskem bivalnem ugodju.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI