Se vam debelina estriha za talno gretje ne izide? Imamo rešitev!

Oglasno sporočilo

Če ste se za talno gretje odločili naknadno, se lahko pojavi težava – debelina estriha za talno gretje se ne izide. Predstavljamo rešitev.

Pri prenovi starejše hiše praviloma menjamo tudi sistem za ogrevanje in ker je talno ogrevanje postalo že standard za udobje in gospodarnost, si ga seveda tudi želimo. Pogosto pa naletimo na ovire, kot so omejena višina prostora oz. debelina estriha za talno gretje, premalo prostora za vgradnjo dodatne toplotne izolacije in slaba nosilnost konstrukcije, ki bi bila z dodatnim estrihom preobremenjena.

In rešitev?

 

Debelina estriha za talno gretje le 2 cm

Klasičen cementni estrih z napeljavo za talno gretje nam vzame najmanj 8 cm prostora, suhomontažni sistem Variocomp pa le 2 cm. Sestavljen je iz 18 mm debelih mavčnih plošč z utori, v katere se polaga cevi. Utore, ki po polaganju cevi ostanejo prazni, in predele ob ceveh se zapolni s polnilno maso. Za ta 2 cm pa se običajno že najde dovolj prostora. Tako imamo na voljo več prostora, da se vgradi dodatna toplotna in/ali zvočna izolacija ali pa pridobimo višjo višino prostorov.

 

Zakaj je suhomontažni sistem že pri 2 cm tako učinkovit?

Cevi so razporejene na razmiku 10 cm, zato so tla enakomerno ogreta po celi površini. Zaradi majhne debeline se plošče suhega estriha hitreje segrejejo kot klasičen cementni estrih in je zato odzivnost bistveno boljša. Poleg tega so cevi s toplo vodo bližje površini estriha, zato lahko vodo ogrejemo na nižjo temperaturo, kar v praksi pomeni nižji stroški ogrevanja.

 

Gotovo v 2 dneh!

Položimo izolacijo, nato plošče suhega estriha, napeljemo cevi, opravimo tlačni preizkus in površino izravnamo s polnilno maso. Po 24 urah je v normalnih razmerah estrih osušen, lahko začnemo z ogrevanjem. Keramiko, kamen in druge talne obloge (z izjemo lesenih) lahko položimo. Pred polaganjem lesenih oblog upoštevamo standardne pogoje za vgradnjo lesenih oblog.

 

Cevi so bližje površini kar skrajša reakcijski čas.

 

Kaj pa v primeru, ko je potrebna debelina estriha za talno gretje za več kot 2 cm?

Če so tla pred obnovo zelo neravna, jih bo treba izravnati. Tudi to se lahko opravi hitro in po suhem postopku, vendar bo debelina estriha za talno gretje v tem primeru višja od 2 cm. Če potrebujemo izolacijo, debelejšo od 2 cm (uporabimo puren izolacijo), nanjo položimo še 1 cm debelo ploščo Fermacell  in šele nato suhi estrih Variocomp  s talnim gretjem. S tem zagotovimo ustrezno trdnost tal.

 

Kdaj izbrati stensko ogrevanje?

Včasih se zgodi, da v tlak ne moremo tako temeljito posegati. Takrat lahko za izdelavo ploskovnega ogrevanja uporabimo stene, strop (stensko in stropno ogrevanje) ali strešno oblogo. V tem primeru uporabimo mavčne plošče, ki imajo cevi za vodo že vgrajene, posamezne kose le spojimo med seboj. Taka obloga nam lahko v celoti nadomesti standardno oblogo iz mavčnih plošč.


baner talno stensko ogrevanje


Kadar pa imamo stene in obloge že izdelane, lahko le manjše stenske ali stropne površine izdelamo na ta način. Na ta način lahko dopolnimo talno gretje, lahko pa talno gretje v celoti nadomestimo s stenskim. Ni potrebno oblagati vseh sten, zadošča, da obložimo površino, ki ustreza 50 do 60% talne površine prostora.  V prostoru, velikem 20 m2 to pomeni 10 do 12 m2 stenske površine. Kadar naknadno oblagam že obstoječe zidove, lahko tako površino posebej izpostavimo in se tako izognemo izdelavi celostenske obloge, če nam to vizualno bolj ustreza.

 

Stensko/stropno ogrevanje lahko namestimo tudi samo na manjši del zidnih površin.

 

Kaj pa strop?

Prenova tlakov je relativno velik strošek, še posebno, kadar imamo na tleh dobre in lepe talne obloge, ki bi jih bilo škoda zavreči. In če imamo v prostorih malo prostih stenskih površin, tudi stensko ogrevanje ne pride v poštev. Kadar ne moremo posegati ne v tla ne v strop, lahko sistem vodnega ogrevanja namestimo na strop. Tu skorajda ne more biti izgovora, da ni prostora. Z različnimi velikostmi plošč Variotherm se maksimalno prilagodimo meram prostora.


In še bonus: Vse vrste Variotherm suhomontažnih sistemov za ogrevanje lahko izkoristimo tudi za hlajenje, če imamo je ustrezen vir za hlajenje vode.


Dober nasvet je zlata vreden

Veliko časa in denarja lahko prihranite, če boste vse potrebno kupili na enem mestu. Poleg materiala boste potrebovali predvsem dober nasvet – o pravem materialu, potrebnem orodju, ustreznem izvajalcu, morda boste potrebovali tudi prevoz.


Trgovine Kalcer so ponudniki suhomontažnih sistemov za talno gretje. Morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bodo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI