Slovenska inovacija za fleksibilno ogrevanje

Oglasno sporočilo

Prilagodljive toplotne črpalke omogočajo boljšo energetsko učinkovitost, saj ne ogrevajo ali hladijo prostorov, ko to ni potrebno.

Tik pred ogrevalno sezono je tematika ogrevanja v mislih marsikaterega Slovenca. Pred začetkom zimske sezone se marsikdo odloči za zamenjavo dotrajanega ogrevalnega sistema z energetsko učinkovito toplotno črpalko. Toplotne črpalke so v zadnjih letih postale sinonim za poceni in udobno ogrevanje. Za doseganje optimalne učinkovitosti pa je pomembna še ena ključna lastnost, ki je velikokrat prezrta – prilagodljivost.

 

fleksibilno ogrevanje Orca proizvodnja

Energetsko učinkovite toplotne črpalke Orca

Zakaj je prilagodljivost ogrevalnega sistema tako pomembna?

Prilagodljivost oziroma fleksibilnost toplotne črpalke je ključna za premagovanje morebitnih prostorskih omejitev vašega doma. Fleksibilni ogrevalni sistemi omogočajo maksimalno optimizacijo prostora in se prilagodijo vašim potrebam. To pomeni, da je mogoče določiti pozicijo določenih priključkov in dodatnih elementov tako, da bodo ustrezala vašemu objektu.

Vsak dom je drugačen – ima svoje omejitve, stanovalci imajo svoje navade in običajno je v njem prostor, posebej namenjen za vgradnjo ogrevalnega sistema. Namesto, da prostor prilagajamo ogrevanju je veliko lažje, če ogrevanje prilagodimo prostoru. V današnjem času, ko je vsak kvadratni meter dragocen je prilagodljivost ključna.

 

4-članska družina uživa v prostoru, ki ga ogreva toplotna črpalka

Veliki prihranki in udobje sta glavna razloga, da je toplotna črpalka postala prva izbira za ogrevanje.

 

Fleksibilnost ogrevalnih sistemov je pomembna iz več razlogov.

  • Sezonska prilagoditev: Ogrevalni sistem mora biti sposoben prilagoditi temperaturo in način delovanja glede na sezono. V hladnejših mesecih je potrebno ogrevanje, medtem ko lahko v toplejših mesecih z njim ohladite prostore. Prilagodljiv sistem omogoča bolj učinkovito upravljanje energetske porabe skozi vse letne čase.
  • Spreminjajoče se potrebe: Fleksibilen sistem se lahko prilagaja spremembi potreb stanovalcev. Na primer, če se število prebivalcev v hiši spremeni lahko sistem optimizira porabo energije in tako ohranja splošno udobje.
  • Energijska učinkovitost: Prilagodljivi ogrevalni sistemi omogočajo boljšo energetsko učinkovitost, saj ne ogrevajo ali hladijo prostorov, ko to ni potrebno. Lovijo optimalno temperaturo prostorov, ki jo stanovalci predhodno določijo. To vodi, ne le k večjemu udobju in prijetni bivanjski klimi, temveč k prihrankom pri energiji in nižjim stroškom ogrevanja.
  • Okoljska trajnost: Fleksibilni ogrevalni sistemi se prilagajajo tudi okolju. Z uporabo obnovljivih virov energije in upravljanjem porabe prispevajo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.
  • Višja kakovost bivanja: Prilagodljiv sistem omogoča večje udobje in zagotavlja zdravo okolje, saj vzdržuje konstantno temperaturo in kakovost zraka v prostorih.
  • Optimizacija prostora: Fleksibilnost ogrevalnega sistema pomeni boljšo uporabo razpoložljivega prostora v stavbi. Z manjšo potrebo po dodatnih ogrevalnih napravah in ceveh se sprosti več prostora za druge namene, kot recimo za shranjevanje ali razporeditev pohištva, kar izboljšuje funkcionalnost prostorov.
  • Vizualni izgled: Ogrevalni sistem je lahko prilagodljiv tudi glede dizajna. Tako ne bo le služil svojemu glavnemu namenu – ogrevanju, temveč bo prijeten tudi za oči. S skrito vgradnjo inštalacij v ohišje, ureditvijo priključkov in samim dizajnom naprave bo vse izgledalo salonsko lepo.

 

Toplotne črpalke omogočajo največjo stopnjo prilagodljivosti

Za izjemno prilagodljive veljajo toplotne črpalke. Gre za ogrevalni sistem, ki je v zadnjih letih v eksponentnem porastu. Njihov način delovanja velja za inovativnega – inovativnega v smislu izrabe obnovljivih virov energije in sposobnostjo prilagoditve.

Prilagodljiva toplotna črpalka

Toplotne črpalke veljajo za enega najbolj prilagodljivih ogrevalnih sistemov, v več pogledih.

Ogrevalne toplotne črpalke delujejo tako, da energijo za svoje delovanje črpajo v večji meri iz obnovljivih virov – zraka, vode in zemlje – odvisno od vrste sistema. To pomeni, da je glavni energent brezplačen in na voljo povsod okoli nas.

Toplotne črpalke so zatorej varčne, udobne, okolju prijazne in povrh vsega še zelo prilagodljive. V več pogledih:

  • Glede na namen: Z njimi lahko ogrevamo in hladimo prostore, lahko jih uporabimo v hibridnem sistemu z obstoječo ogrevalno napravo, z njimi ogrevamo sanitarno vodo ali jo povežemo s talnim gretjem. Če razmišljate o energetski samooskrbi, lahko toplotno črpalko povežete s sončnimi paneli. Namenskost toplotne črpalke je vsestranska. Najboljše prakse za vključitev toplotnih črpalk v vaš ogrevalni sistem bodo odvisne od specifičnih okoliščin in potreb vašega doma. Zato se obrnite na strokovnjaka za ogrevanje, ki vam bo pomagal načrtovati in izbrati najboljšo rešitev za vašo situacijo.
  • Glede na upravljanje: Pametni termostati in sistemi za upravljanje omogočajo natančen nadzor in brezskrbno upravljanje toplotnih črpalk. S programiranjem in prilagajanjem nastavitev lahko maksimirate energetsko učinkovitost in udobje v vašem domu ter ogrevanje upravljate na daljavo preko aplikacije na pametnih napravah.
  • Glede na izdelavo: Slovenski ogrevalni strokovnjaki iz podjetja Orca Energija so v prilagodljivosti svojih toplotnih črpalk stopili še korak dlje. Kot proizvajalec svojih lastnih notranjih enot, so sposobni proizvodnjo le-teh prilagoditi določenim zahtevam prostora in željam uporabnika.

baner toplotne crpalke

Fleksibilnost toplotnih črpalk je ključna

»Toplotna črpalka ima veliko prednosti, zato same fleksibilnosti glede izdelave naprave dolgo nismo postavljali v ospredje. Sčasoma smo spoznali, kako pomembna je ta za naše uporabnike in zato vedno bolj razvijali različne možnosti prilagoditve pri izdelavi ­določenih komponent – tistih, pri katerih je to mogoče seveda. Vitalnih komponent ne spreminjamo, saj želimo ohraniti certificirano učinkovitost, sposobni pa smo narediti marsikaj, da se prilagodimo optimizaciji prostora,« razlaga direktorica podjetja Orca Energija, Eva Kumrić.

To je danes, ko je vsak kvadratni meter dragocen, izjemnega pomena. Toplotna črpalka v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi zaseda manj prostora v hiši in zunaj nje. Za ogrevanje z oljem, na primer, potrebujete plinsko peč in še nekaj tisoč litrski kotel za olje. Za ogrevanja na drva pa potrebujete dodaten prostor za shranjevanje zunaj hiše.

Sistem toplotne črpalke je sestavljen iz notranje in zunanje enote. Večje notranje enote z integriranim rezervoarjem za vodo so v velikosti hladilnika in morajo biti postavljene v objektu, ne potrebujejo pa posebne sobe, na primer kurilnice, kot je to smiselno za druge ogrevalne sisteme. Notranjo enoto toplotne črpalke sicer najpogosteje namestimo v utility ali shrambah, zaradi njenega izgleda pa ne moti niti, če je umeščena tudi sredi glavnega bivalnega prostora.

 

Toplotna črpalka podjetja Orca Energija

Nemoteča postavitev notranje enote sredi glavnega bivalnega prostora.

Zunanje enote v podjetju Orca ne proizvajajo sami, temveč so se povezali z najboljšimi partnerji na trgu, Mitsubishi Electric. Ekonomija prostora je gotovo ena od prednosti njihovih novih zunanjih enot Mitsubishi, saj zasedejo bistveno manj prostora kot konkurenčne. Zahtevan je tudi precej manjši prostor za delovanje enote pred samo napravo. Poleg tega, z njihovimi zunanjimi enotami dosegajo najvišjo učinkovitost in uporabniku zagotovijo varčno ter zanesljivo ogrevanje – tudi v ekstremnih razmer. Zanesljivo boste na toplem vse do –28 ˚C.

 

Fleksibilnost pri izdelavi notranje enote

Prilagodljivost glede izdelave notranje enote lahko nudijo le lastni proizvajalci notranjih enot. Glede na specifične potrebe in omejitve vašega prostora, se izdela notranjo enoto po vaši meri. Kje točno je manevrski prostor za prilagoditve smo vprašali direktorico, Evo Kumrić: »Pri izdelavi naših notranjih enot lahko uredimo priključke na levi ali zgoraj, vključimo dodatne elemente, kot so bojlerji in zalogovniki. Celotno inštalacijo lahko skrijemo v drugo ohišje, uredimo priključke za vodo in plin – odvisno od potreb uporabnika in razpoložljivega prostora. Vgradimo lahko raztezne posode, obtočne črpalke, tipala in senzorje, kot tudi zalogovnike za ogrevalno vodo.«

 

Instalacija toplotne crpalke

Te prilagoditve so urejene tako, da izgledajo salonsko lepo, pričajo njihovi uporabniki.

Dizajnerska enota Black Edition

Estetika je pomemben del naših življenj. Nekateri dajejo vizualnemu izgledu še poseben fokus, pa naj gre za pohištvo, kuhinjske aparate, avtomobile, zavese ali toplotno črpalko. Še eno dimenzijo fleksibilnosti dobro prikazuje Orcina edinstvena enota »Black Edition«. Stilsko dovršena notranja enota v kombinaciji zlate in črna priča, da se prilagajajo, ne le optimizaciji prostora, temveč tudi željam glede dizajna.

 

Orca black edition

Posebno oblikovana enota »Black Edition« priča o stopnji prilagajanja pri izdelavi notranje enote.

 

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI