Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt predvideva, da bo v EU nameščenih približno 20 milijonov toplotnih črpalk do leta 2026 in skoraj 60 milijonov do leta 2030.

 

zakaj toplotna crpalka za ogrevanje

 

Razširitev uporabe toplotnih črpalk je namreč ključnega pomena za zmanjšanje uporabe fosilnih plinov pri ogrevanju in hlajenju zasebnih domov ter industrijskih objektov. V REPowerEU si Evropska komisija zastavlja cilj podvojitve stopnje uvajanja ter se nanaša na povečanje proizvodnje opreme in olajšanje dostopa do financiranja.

Komisija v svojem priloženem sporočilu „EU varčuje z energijo“ predlaga vrsto ukrepov za pospešitev in spodbujanje uvajanja toplotnih črpalk, kot so strožje zahteve glede energetske učinkovitosti stavb, ki naj bi pomenile konec „samostojnih“ fosilnih goriv kotlov do leta 2029. Za izpolnitev tega cilja bo treba čim več dejavnosti, ki jih poganjajo fosilna goriva, hitro pretvoriti v električno energijo, nato pa proizvajati to električne energije iz nizkoogljičnih in brezogljičnih virov, kot so vetrna, sončna s solarnimi moduli, vodna in jedrska energija.

Stavbe, v katerih ljudje živijo in delajo, porabijo znatne količine energije. Leta 2019 so komercialne in stanovanjske zgradbe povzročile več kot 77 % emisij toplogrednih plinov v Evropi. Nove strategije ogrevanja in hlajenja so pomemben del sestavljanke.

Na srečo obstaja obstoječa tehnologija, ki to lahko stori: električne toplotne črpalke, ki so tri do štirikrat bolj učinkovite od električnih peči. Te naprave ogrevajo domove pozimi in jih hladijo poleti s prenašanjem toplote v zgradbe in iz njih, namesto s kurjenjem fosilnih goriv.

Številna podjetja, ki se osredotočajo na obnovljivo in čisto energijo, preučujejo porabo energije v stanovanjih in kaj upočasnitev podnebnih sprememb pomeni za industrializirane države in države v razvoju. Napajanje stavb s čisto, obnovljivo električno energijo vidijo kot bistveno strategijo, ki bo hkrati prihranila denar potrošnikom.

 baner toplotne crpalke

Toplotne črpalke delujejo tako, da prenašajo toploto, ne zraka

Večina ogrevalnih sistemov pri nas uporablja peči s prisilnim zrakom, ki delujejo na zemeljski plin ali elektriko ali v nekaterih primerih na kurilno olje. Za ogrevanje stavbe sistemi kurijo gorivo ali uporabljajo elektriko za segrevanje zraka, nato pa topel zrak pihajo skozi kanale v posamezne prostore.


Toplotna črpalka deluje bolj kot hladilnik, ki črpa energijo iz zraka v hladilniku in jo odvaja v prostor, notranjost pa ostane hladnejša. Za ogrevanje stavbe toplotna črpalka pridobiva energijo iz zunanjega zraka ali zemlje in jo pretvarja v toploto za stavbo.


Deluje približno takole: izjemno hladna tekočina kroži skozi tuljave cevi v zunanji enoti toplotne črpalke. Ta tekočina absorbira energijo v obliki toplote iz okoliškega zraka, ki je toplejši od tekočine. Tekočina upari in nato kroži v kompresor. Stiskanje katerega koli plina ga segreje, zato ta proces ustvarja toploto. Nato se para premika skozi tuljave cevi v notranji enoti toplotne črpalke in ogreva stavbo.

Poleti toplotna črpalkadeluje obratno in jemlje energijo iz prostora ter to toploto prenaša na prosto, čeprav je zunaj bolj vroče – v bistvu deluje kot večja različica hladilnika.

izpusti toplogrednih plinov

Učinkovitejše od električnih peči

Toplotne črpalke za delovanje potrebujejo nekaj električne energije, vendar je to relativno majhna količina. Sodobni sistemi toplotnih črpalk lahko prenesejo tri- ali štirikrat več toplotne energije v obliki toplote, kot je porabijo v obliki električne energije za to delo – in to plača lastnik stanovanja.

Nasprotno pa se pri pretvarjanju energije iz ene oblike v drugo, kot to počnejo običajni ogrevalni sistemi, vedno nekaj energije izgubi. To velja za kurjenje olja ali plina za segrevanje zraka v peči ali uporabo električnih grelnikov za segrevanje zraka – čeprav v tem primeru odpadki nastanejo, ko se proizvede elektrika. Približno dve tretjini energije, porabljene za proizvodnjo električne energije v elektrarni, se pri tem izgubi.

Naknadno opremljanje stanovanjskih in poslovnih zgradb s toplotnimi črpalkami poveča učinkovitost ogrevanja. V kombinaciji s prehodom s fosilnih goriv na obnovljive vire dodatno zmanjša porabo energije in emisije ogljika.

toplotna crpalka za ogrevanje aterm paheat

Prehod na elektriko

Naraščajoče omejitve uporabe fosilnih goriv in proaktivne politike spodbujajo prodajo toplotnih črpalk po vsem svetu. Toplotne črpalke se trenutno uporabljajo v 5 % ogrevalnih sistemov po vsem svetu, delež, ki se bo moral do leta 2030 povečati na eno tretjino in še veliko višje, da bi do leta 2050 dosegli ničelne neto emisije.

V toplejših območjih z razmeroma nizkimi potrebami po ogrevanju so toplotne črpalke cenejše za delovanje kot peči. Davčne olajšave, popusti za komunalne storitve ali druge državne subvencije (Eko sklad) lahko prav tako zagotovijo spodbude za pomoč pri vnaprejšnjih stroških.

V izjemno mrzlih podnebjih imajo ti sistemi v pomoč dodaten notranji grelec. Ta enota ni tako učinkovita in lahko znatno poveča račune za elektriko. Ljudje, ki živijo v hladnih krajih, bodo morda razmislili o geotermalnih toplotnih črpalkah kot alternativi.

Ti sistemi izkoriščajo dejstvo, da je temperatura tal pozimi toplejša od zraka. Geotermalni sistemi zbirajo toploto iz zemlje in za prenos toplote v zgradbe uporabljajo isto tehnologijo tekočine in kompresorja kot toplotne črpalke na zrak. Stanejo več, saj njihova namestitev vključuje izkop za zakopavanje cevi pod zemljo, vendar tudi zmanjšajo porabo električne energije.

Novi, manjši "mini-split" sistemi toplotnih črpalk delujejo dobro v vseh podnebjih razen v najhladnejših. Namesto da bi za premikanje zraka skozi zgradbe potrebovali kanale, se ti sistemi povežejo s stenskimi enotami, ki ogrevajo ali hladijo posamezne prostore. So enostavni za namestitev in se lahko selektivno uporabljajo v posameznih stanovanjih, kar olajša naknadno opremljanje velikih zgradb.

Tudi pri najboljših ogrevalnih in hladilnih sistemih sta namestitev ustrezne izolacije in tesnjenje stavbnih puščanj ključnega pomena za zmanjšanje porabe energije. Prav tako lahko eksperimentirate s svojim termostatom, da vidite, kako malo lahko ogrejete ali ohladite svoj dom, da vam bo v njem še vedno udobno.

Za pomoč pri ugotavljanju, ali vam toplotna črpalka ustreza, je dober vir informacij vaš ponudnik električne energije. Številna podjetja, kot je npr. Panheat, ponujajo energetske preglede doma, s katerimi lahko ugotovijo stroškovno učinkovite načine, kako narediti vaš dom energetsko učinkovitejši.


Vas zanima cena in izvedba za vaš primer? Izpolnite spodnji kontaktni obrazec in oddajte povpraševanje.


Panheat d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je ponavadi hrupen, manj ekonomičen, ne akumulira toplote in prehitro “pregori”.

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje. Spletni naslovi so v...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Clivet začenja z gradnjo nove tovarne v Feltreju

Slovesnost ob odprtju nove Clivetove tovarne, ki se bo razprostirala na 30.000 m2 in bo namenjena proizvodnji toplotnih črpalk za uporabo v stavbah, je bila 14. oktobra letos v Feltreju, ko so položili temeljni kamen....

Prezračevanje, klimatizacija

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic bo to jesen na trgu predstavil novost: Panasonicov air-e, prvi samostojni stropni generator...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.