Energetska politika proti klimatski

Energetska politika proti klimatski Po besedah avstralskega ministra za klimatske spremembe bo morala Avstralija, zaradi vedno večjih izpustov ogljika v ozračje, določiti ceno za ogljikove izpuste in vložiti več denarja v čisto energijo. Tako bi zagotovila, da z rastjo in razvitostjo gospodarstva ne bi rasla tudi onesnaženost s fosilnimi gorivi.

Po besedah avstralskega ministra za klimatske spremembe bo morala Avstralija, zaradi vedno večjih izpustov ogljika v ozračje, določiti ceno za ogljikove izpuste in vložiti več denarja v čisto energijo. Tako bi zagotovila, da z rastjo in razvitostjo gospodarstva ne bi rasla tudi onesnaženost s fosilnimi gorivi.

Kljub ekstremnim vremenskim razmeram, ki so pretresle Avstralijo in povzročile za 10 milijard ameriških dolarjev škode, vladni klimatski politiki nenehno nasprotuje opozicija. V preteklih tednih so Avstralijo prizadele hude poplave in siloviti tropski ciklon Yasi, ki naj bi bilo po mnenju mnogih posledica klimatskih sprememb. Avstralci rešitvi tega problema nasprotujejo predvsem zaradi strahu pred večjimi računi za elektriko in gorivo.

 

“Zmanjšati moramo stopnjo onesnaženosti in spodbuditi investicije v čisto energijo,” je novinarjem povedal minister za klimatske spremembe Greg Combet. “Edina velika reforma, ki nas bo pripeljala na to pot, je določitev cene za izpust ogljika. Rast našega gospodarstva je še vedno močno povezana z onesnaževanjem. Uspešna gospodarstva prihodnosti bodo rast gospodarstva ločila od rasti onesnaženosti. In to je naš izziv,” je še dodal.

 

Avstralska vlada je že trikrat neuspešno poskušala sprejeti novo klimatsko politiko. Letos bo znova poskušala uvesti ceno za izpuste ogljika in toplogrednih plinov, saj so Avstralci, gledano na prebivalca, največji onesnaževalci na svetu. Iz Urada za klimatske spremembe napovedujejo, da naj bi Avstralija do leta 2020 v ozračje izpustila 690 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je kar 24 odstotkov več kot leta 2000…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE