“Kot da bi udaril tornado”

Neurje, ki je divjalo po Kozjaku nad Pesnico, Juriju, Zgornji Kungoti, Šentilju, Svečini in Pesnici, se je v soboto zvečer najprej razbesnelo z vetrom, ki je razkrival strehe in lomil drevesa. Nato sta padala še toča in dežJanko RathUničena streha hiše v Zgornji Kungoti 15"Zakaj vedno udari ravno po nas?" Tako so se včeraj spraševali prebivalci Kungote in okolice. Blatni do kolen, utrujenih pogledov, mnogi na robu joka, drugi jezni, spet tretji oboroženi s črnim humorjem: "No, malo nam je prestavilo stavbe; nadstrešnico na drugo stran ceste, kontejner pa na njeno me …

Neurje, ki je divjalo po Kozjaku nad Pesnico, Juriju, Zgornji Kungoti, Šentilju, Svečini in Pesnici, se je v soboto zvečer najprej razbesnelo z vetrom, ki je razkrival strehe in lomil drevesa. Nato sta padala še toča in dež

Uničena streha hiše v Zgornji Kungoti 15

Janko Rath
Uničena streha hiše v Zgornji Kungoti 15

"Zakaj vedno udari ravno po nas?" Tako so se včeraj spraševali prebivalci Kungote in okolice. Blatni do kolen, utrujenih pogledov, mnogi na robu joka, drugi jezni, spet tretji oboroženi s črnim humorjem: "No, malo nam je prestavilo stavbe; nadstrešnico na drugo stran ceste, kontejner pa na njeno mesto." A vse je vezalo začudenje nad naravo, ki je v teh krajih letos udarila že nekajkrat, dvakrat huje: prvič v sredini julija s točo, v soboto zvečer pa najprej z orkanskim vetrom, nato pa sta padala še toča in dež.

Na vrtovih samo še zemlja

"Najprej je veter razkrival strehe, lomil in ruval drevesa, sledila sta toča in dež. Na vrtovih ni več ničesar, ostala je samo zemlja," je dogajanje opisal prostovoljni gasilec Maksimiljan Dajčman, poveljnik občinskega poveljstva občine Kungota. Podobno je bilo tudi na širšem območju, v Juriju, Svečini, na Kozjaku nad Pesnico, v Pesnici, Zgornji Kungoti. "Zvečer in ponoči je nekaj čez sto gasilcev opravilo 45 intervencij, danes jih je na terenu 40, dobili pa smo dodatnih 20 prijav samo do poldneva," še razlaga Dajčman. In res se nad gasilci v tistih krajih včeraj ni pritoževal nihče, drugačne zgodbe pa je bilo slišati na račun občinskih služb, ki bi morale po mnenju mnogih več občinskega denarja nameniti tudi za odpravljanje posledic neurij in preprečevanje tako uničujočih posledic, kot so jim bili priča včeraj.

Pomagajo prijatelji, sorodniki

"Bilo je, kot da bi udaril tornado. Dobesedno tornado. Vse je letelo po zraku, od kritine, cele strehe, vse. Stanovanje smo uredili pred štirimi leti. Sedaj je popolnoma uničeno. Voda teče s stropa," je obupana Renata Dobaj, ki ji je vprašanje o občinski ali kakšni drugi pomoči na usta privabilo le kisel nasmešek. "Nič, sploh blizu ni bilo nikogar. Že po prvi toči smo klicali zavarovanlnico, nikogar ni bilo. Prišli so pomagat prijatelji, sorodniki. Upamo le, da nam bo uspelo usposobiti stanovanje do zime. Ne vem, odvisno od tega, kako bo z denarjem," skomigne Renata.

"Že četrtič smo si sami popravljali cesto, dobili nismo niti enega tovornjaka gramoza. Letos je tako že petič. Sam sem pripeljal 3000 opek in vsakič po neurju vzamem lestev in prekrivam. Kaj hočem drugega? Ne morem si privoščiti, da bi vsakič na novo prekrival hišo. Cesto pa popravljamo sami s sosedi. K sreči smo toliko složni, da se dogovorimo, organiziramo traktor, zberemo denar in jo popravimo. Vsakič znova," pripoveduje Stanko Pavel s Plača.

"Pred dvema tednoma smo na novo prekrili streho, sedaj je ponovno dvignilo robove. Poglejte, kaj je naredilo pri sosedu," pokaže na sosedovo streho, ki ji manjka vogal, Roman Marksl. Kljub temu da v tem delu Plintovca stojijo v glavnem novogradnje, je razdejanje med pisanimi fasadami zapustilo dokaj žalostno podobo. Ponekod je še v popoldanskih urah kljub toplemu vremenu po tleh ležala toča. Cesto so za silo usposobili, pravi Marksl in opiše sobotni večer: "Vrtinec je odnesel nadstrešnico, zabojnik je premaknilo za nekaj metrov na drugo stran ceste. Kar naenkrat je z brega začela dreti voda, nastal je potok z vsaj 50 centimetri vode. K sreči za zdaj še ni znakov kakšnega plazu."

Pohvale električarjem

Neurje z močnim vetrom je povzročilo kar nekaj težav tudi na električnem omrežju. "Čeprav je bilo neurje kratkotrajno, je veter pihal v močnih sunkih in v glavnem je prihajalo do motenj na nizkonapetostnem omrežju, nekaj težav pa je bilo tudi na srednjenapetostnem omrežju. Dežurne ekipe so napake odpravljale že ponoči, vsi delavci, ki so lahko prišli na delo, so delali tudi v nedeljo. Tako je bila oskrba z elektriko na prizadetem območju v nedeljo zvečer že vzpostavljena. Seveda lahko prihaja zaradi lomljenja vejevja in drugih napak še do občasnih motenj, ampak na večjem delu območja je bila zagotovljena nemotena oskrba z elektriko," so povedali pri Elektru Maribor. Da besede predstavnikov elekrtogospodarskega podjetja držijo, so potrdili tudi prebivalci obmejnih krajev, ki niso skoparili s pohvalami na račun električarjev. (ank)

�Še včeraj dopoldne so na Plintovcu pobirali cele kepe sprijete toče.

Janko Rath


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI