Proračun manjši, trošarine višje

Proračun manjši, trošarine višje Država bo porabila 600 milijonov evrov manj, primanjkljaj ostaja 5-odstoten. Za opozicijo trošarine na elektriko in zemeljski plin pregrob ukrep, a 1. avgusta bodo višje. Posojilo za Grčijo bo, toda ali ga bo lahko vrnila?

Država bo porabila 600 milijonov evrov manj, primanjkljaj ostaja 5-odstoten. Za opozicijo trošarine na elektriko in zemeljski plin “pregrob ukrep”, a 1. avgusta bodo višje. Posojilo za Grčijo bo, toda ali ga bo lahko vrnila?


Poraba iz državne blagajne bo letos za 600 milijonov evrov manjša, proračunski primanjkljaj pa ne bo prestopil meje 5 odstotkov bruto domačega proizvoda. Poslanci so namreč včeraj kljub opozorilom opozicijskih kot tudi pozicijskih poslancev vladin predlog rebalansa letošnjega proračuna podprli in zmanjšali porabo tako, da so prestavili na boljše čase za 390 milijonov evrov investicij, nekaj denarja pa so prihranili pri materialnih stroških in drugih izdatkih.

Ob tem je Andrej Vizjak iz največje opozicijske poslanske skupine SDS ponovil, da se s krčenjem investicij nikakor ne strinjajo in odločno nasprotujejo tudi dvigu trošarin, še zlasti začasnim trošarinam na elektriko in zemeljski plin.

Vlada “krči proračun, investicije, obeta si nove prilive iz dvignjenih trošarin in deluje prociklično na obstoječe težave, s čimer bo povzročila padec gospodarske aktivnosti, ta pa bo zmanjšal davčne prilive in povečal vrste pred uradi za brezposelne”, je menil….


Celoten članek: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010070705556255

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI