Že peta mala fotonapetostna elektrarna

(Branko Žunec)Sončni moduli MFE prekrivajo skoraj celotno površino delavnic in poslovnega objekta Elektra Maribor v Murski Soboti.Včeraj so v murskosoboški območni enoti Elektra Maribor tudi uradno odprli malo fotonapetostno elektrarno (MFE), to je že peta elektrarna na strehah in poslovnih stavbah Elektra Maribor. Predsednik uprave Stanislav Vojsk je poudaril, da se zavedajo družbene odgovornosti, pomena varovanja okolja in pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE). Zato so se odločili, da na poslovne stavbe v središčih mest njihovih območnih enot posta …

Sončni moduli MFE prekrivajo skoraj celotno površino delavnic in poslovnega objekta Elektra Maribor v Murski Soboti.

(Branko Žunec)
Sončni moduli MFE prekrivajo skoraj celotno površino delavnic in poslovnega objekta Elektra Maribor v Murski Soboti.

Včeraj so v murskosoboški območni enoti Elektra Maribor tudi uradno odprli malo fotonapetostno elektrarno (MFE), to je že peta elektrarna na strehah in poslovnih stavbah Elektra Maribor. Predsednik uprave Stanislav Vojsk je poudaril, da se zavedajo družbene odgovornosti, pomena varovanja okolja in pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE). Zato so se odločili, da na poslovne stavbe v središčih mest njihovih območnih enot postavljalo MFE in tako ozaveščajo ljudi ter spodbujajo proizvajanje električne energije iz OVE.

Direktor 2002 ustanovljene hčerinske družbe OVEN Alojz Ivanušič je povedal, da elektrarna z inštalirano močjo 25,2 kilovata deluje že od sredine aprila in da sončni moduli prekrivajo skoraj celotno površino delavnic in poslovnega objekta. S povprečno letno proizvodnjo 25.200 kilovatnih ur bi lahko en mesec oskrbovali 80 gospodinjstev s povprečno mesečno porabo energije v višini 300 kilovatnih ur ter za 30 ton zmanjšali emisije ogljikovega dioksida, toliko se jih ustvari, če bi enako količino energije proizvedli v termoelektrarnah na lignit. Za tolikšno povprečno letno proizvodnjo bi bilo potrebnih 32 ton lignita ali 8200 kubičnih metrov zemeljskega plina oziroma 6800 kilogramov kurilnega olja.

Direktor Območne enote Jože Turkl je dodal, da so moduli na strehi dobro prestali včerajšnje silovito neurje s točo in da večina sodelavcev še vedno odpravlja posledice ujme na električnem omrežju po Pomurju. Soboški župan Anton Štihec pa je spodbujanje proizvajanja električne energije iz obnovljivih virov opredelil kot eno od prednostnih razvojnih usmeritev mestne občine.


link:http://www.vecer.com/clanek2009061805442998

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI