Cene in poraba elektrike bodo rasle

Janez Kopaš opozarja, da je velika težava Slovenije nelikvidna borza elektrike, saj cene niso pregledne. Gregor Božič iz Elektra Ljubljana pa je dejal, da bodo cene elektrike v Sloveniji lahko ostale nizke le, če bo Slovenija imela presežek.Ljubljana – »Dobrih starih predvidljivih časov ni več,« je na seminarju Kako kupovati električno energijo, ki ga je pripravila Energetska zbornica Slovenije, dejal direktor direktorata za energijo Janez Kopač. Trg se je oblikoval zlasti pri industrijskih porabnikih elektrike in po vstopu Gen-I, cene elektrike pri nas pa določa kar borza v Nemčiji.

Janez Kopaš opozarja, da je velika težava Slovenije nelikvidna borza elektrike, saj cene niso pregledne. Gregor Božič iz Elektra Ljubljana pa je dejal, da bodo cene elektrike v Sloveniji lahko ostale nizke le, če bo Slovenija imela presežek.

 

Ljubljana – »Dobrih starih predvidljivih časov ni več,« je na seminarju Kako kupovati električno energijo, ki ga je pripravila Energetska zbornica Slovenije, dejal direktor direktorata za energijo Janez Kopač. Trg se je oblikoval zlasti pri industrijskih porabnikih elektrike in po vstopu Gen-I, cene elektrike pri nas pa določa kar borza v Nemčiji.

 

Janez Kopač je povedal, da so velika industrijska podjetja od leta 1999 do lani zmanjšala delež porabe elektrike med energenti s 23 na samo deset odstotkov. V tem času je poraba zrasla za 18 odstotkov, elektrodistribucijska podjetja pa so prodala le dva odstotka več. Preostanek je, čeprav je prevzel le 0,8 odstotka gospodinjskih porabnikov, dobil Gen-I, ki je za Elektrom Ljubljana (29-odstotni delež) in Elektrom Maribor (15-odstotni delež) s 14-odstotnim deležem tretji dobavitelj elektrike. Opozoril je še, da je velika težava Slovenije nelikvidna borza elektrike, saj cene niso pregledne….


Celoten članek: http://www.delo.si/clanek/107741

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI