LED dioda je sijajen izum

LED dioda je sijajen izum Bela sveteča dioda LED je (dobesedno) sijajen izum, saj ima na enoto porabljene energije zelo veliko svetilnost, toda njena svetloba je razmeroma hladna ali, povedano drugače, vsebuje preveč modre in zelene barve.

Z manj porabljene energije več prijetne svetlobe

Bela sveteča dioda LED je (dobesedno) sijajen izum, saj ima na enoto porabljene energije zelo veliko svetilnost, toda njena svetloba je razmeroma hladna ali, povedano drugače, vsebuje preveč modre in zelene barve.

Ker je to moteče, so razvili in že tudi naredili energijsko še učinkovitejši prototip za splošno osvetlitev s temperaturo barve 3000 kelvinov, kar je podobno kot pri halogenki. Njegova površina je en kvadratni milimeter, za delovanje potrebuje tok 350 miliamperov, dosežena svetilnost pa je 124 lumnov (lm). To pomeni, da z močjo enega vata ustvari 104 lm, ali da je njegova učinkovitost 104 lmW.

Pri Osram Opto Semiconductors v kalifornijskem Sunnyvalu predvidevajo, da bodo nove diode oziroma svetila iz njih zaradi prijetne svetlobe in izjemno skromne porabe primerne še zlasti za domačo uporabo. Postopoma jih bodo vgrajevali v vse več svetil.


Vir: http://www.delo.si/clanek/117093

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI