»Ne zacementirajte 
si energetike«

»Ne zacementirajte 
si energetike« Pogovarjali smo se z evropsko komisarko za podnebno ukrepanje Connie Hedegaard, ki obiskuje države in zbira mnenja pred marčevsko izdajo novega dokumenta evropske komisije o omejevanju emisij. Slovenija je zanjo dovolj ambiciozna.

Pogovarjali smo se z evropsko komisarko za podnebno ukrepanje Connie Hedegaard, ki obiskuje države in zbira mnenja pred marčevsko izdajo novega dokumenta evropske komisije o omejevanju emisij. Slovenija je zanjo dovolj ambiciozna.

Ljubljana – Connie Hedegaard je nekdanja novinarka, danska ministrica za okolje, kasneje tudi za podnebne spremembe in energijo, predsednica podnebne konference v Københavnu, zdaj evropska komisarka za podnebno ukrepanje. Kot pravijo, so podnebni direktorat komisije oblikovali posebej zanjo. Zdaj komisarka obiskuje države in zbira mnenja pred marčevsko izdajo novega dokumenta evropske komisije o omejevanju emisij. Slovenija je zanjo dovolj ambiciozna.

Kaj ste pričakovali od tega kratkega obiska Slovenije in kaj ste dobili? Ste zadovoljni?

Zadovoljna sem. Vedno dobiš drugačen vtis o državi, če jo obiščeš, kot če se ukvarjaš s številkami v pisarni. Pogovarjala sem se z ministri, predsednikom države, nevladnimi organizacijami, poslanci in slišala vsa različna mnenja, kako razmišljajo in s čim se ukvarjajo.

Ste že predelali vse informacije, ki ste jih dobili?

To se nikoli ne konča. Ko bom naslednjič slišala, da ima Slovenija težave s tranzitnim prometom, bom to bolje razumela. Z vašim ministrom za okolje sem delala že za podnebni vrh v Cancunu in ugotovila, kako pomembni so za vašo državo goz dovi. Poleg tega je včasih veljalo, da so stare članice bolj zagrete za zmanjševanje emisij, zdaj vidim, da se to zelo spreminja. Madžarska pripravlja program do leta 2060, enako Češka, Estonija želi biti zelo ambiciozna. Tudi Slovenija kaže pripravljenost za dodatno znižanje emisij do 2020. Poleg tega vašo državo vidim kot most med starimi in novimi članicami.

Ste dobili vtis, da je Slovenija pripravljena na 30-odstotno znižanje emisij do leta 2020?

Nismo se pogovarjali o tem, do kod lahko gre. Razumela pa sem, da je velik interes za energetsko učinkovitost v stavbah in da je v pripravi nov energetski program…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI