Ukrepi države in posameznika morajo iti z roko v roki

Ukrepi države in posameznika morajo iti z roko v roki Zakon o podnebnih spremembah bo moral zaradi novega razmišljanja počakati na jesen. Do konca leta naj bi bila nared tudi podnebna strategija do leta 2050, ki bo terjala spremembe več politik.Kaj počne služba vlade za podnebne spremembe? Z delom je začela oktobra lani, prihodnji mesec pa bo imela devet redno zaposlenih, ki so večinoma prišli iz drugih ministrstev in uradov vlade. Imamo dve glavni nalogi. Prva je koordinacija in usmerjanje politike na področju podnebnih sprememb, druga pa zastopanje Slovenije v mednarodnih pogajanjih o podnebnih spremembah. Za Slovenijo po vseh analizah kaže, da je bolj odvisna od mednarodnih razmer, kot sama od sebe. Če mi ukrepamo bistveno več od drugih, je to naš strošek, učinek pa ni velik. Če, nasprotno, ne dohajamo drugih, pa izgubimo konkurenčni položaj v tehnologiji.Podnebni zakon je bil predviden že za junij. Kaj se je zgodilo? V posvetovanju z drugimi resorji smo ugotovili, da je snov kar zahtevna. Zakon bo zato v obravnavi do oktobra. Do konca leta bomo pripravili tudi podnebno strategijo do leta 2050.Kaj bo glavni cilj ukrepov? Na prebivalca imamo deset ton emisij toplogrednih plinov, menimo pa, da moramo emisije zmanjšati za 80 odstotkov, na dve toni. Menimo tudi, da mora biti vlada vzor vsem. Uvedli bomo energetsko knjigovodstvo za vse javne stavbe, preverjali bomo tudi hlajenje in ogrevanje, da poleti ne bi toliko hladili, da bi ljudje morali nositi suknjiče in kravate. Nepotreben strošek je toliko hladiti prostore, da lahko zdržiš v suknjiču in kravati.

Jernej Stritih, direktor Službe vlade za podnebne spremembe

Zakon o podnebnih spremembah bo moral zaradi novega razmišljanja počakati na jesen. Do konca leta naj bi bila nared tudi podnebna strategija do leta 2050, ki bo terjala spremembe več politik.

 

Kaj počne služba vlade za podnebne spremembe?

Z delom je začela oktobra lani, prihodnji mesec pa bo imela devet redno zaposlenih, ki so večinoma prišli iz drugih ministrstev in uradov vlade. Imamo dve glavni nalogi. Prva je koordinacija in usmerjanje politike na področju podnebnih sprememb, druga pa zastopanje Slovenije v mednarodnih pogajanjih o podnebnih spremembah. Za Slovenijo po vseh analizah kaže, da je bolj odvisna od mednarodnih razmer, kot sama od sebe. Če mi ukrepamo bistveno več od drugih, je to naš strošek, učinek pa ni velik. Če, nasprotno, ne dohajamo drugih, pa izgubimo konkurenčni položaj v tehnologiji.

 

Podnebni zakon je bil predviden že za junij. Kaj se je zgodilo?

V posvetovanju z drugimi resorji smo ugotovili, da je snov kar zahtevna. Zakon bo zato v obravnavi do oktobra. Do konca leta bomo pripravili tudi podnebno strategijo do leta 2050.

 

Kaj bo glavni cilj ukrepov?

Na prebivalca imamo deset ton emisij toplogrednih plinov, menimo pa, da moramo emisije zmanjšati za 80 odstotkov, na dve toni. Menimo tudi, da mora biti vlada vzor vsem. Uvedli bomo energetsko knjigovodstvo za vse javne stavbe, preverjali bomo tudi hlajenje in ogrevanje, da poleti ne bi toliko hladili, da bi ljudje morali nositi suknjiče in kravate. Nepotreben strošek je toliko hladiti prostore, da lahko zdržiš v suknjiču in kravati…..


Celoten članek: http://delo.si/slovenija

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI